Testament pisany przez sąsiadkę

• Autor wątku Autor wątku oneill
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oneill

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem forum. Mam pytanie na które nie mogę uzyskać odpowiedzi jednoznacznej.
Mój ojczym mieszkał w innym mieście jak moja mama,byli małżeństwem.Wykupił na własność swoje mieszkanie i w akcie notarialnym nikt oprócz niego nie występuje jako współwłaściciel. Zmarł tydzień temu i w trakcie sprzątania mieszkania odnaleźliśmy testament który został napisany odręcznie, iż jego wolą ostatnią jest to aby mieszkanie po jego śmierci było mojej mamy.Problem jest w tym ,iż testament został napisany ze wzoru z jakieś gazety i ponieważ ojczym miał problemy z pisaniem to dziś dowiedzieliśmy się ,że został napisany przez sąsiadkę na którym podpisał się on własnoręcznie. Mam pytanie czy taki testament jest prawnie prawidłowy i czy będzie ważny w sądzie w trakcie sprawy spadkowej bo wiemy ,że o mieszkanie będę się starać siostra i brat zmarłego ojczyma.Tak jak wyżej napisałem moja mama była żoną ojczyma i nie byli po rozwodzie ani w separacji. Jeżeli jest ktoś w stanie odpowiedzieć mi na moje pytanie będę wdzięczny. Pozdrawiam

testament jest nieważny, bo nie jest spisany przez ojca własnoręcznie, a taki jest wymóg kodeksowy ważności takiego testamentu... sam podpis ojca to za mało, sąd będzie miał wiele wątpliwości i raczej odrzuci ten testament, a powoła spadkobierców ustawowych do dziedziczenia...

Bardzo dziękuję za odpowiedz i jeszcze jedno pytanie. Czy jako żona na ile procent mieszkania może dostać pamiętając o tym ,że jest jeszcze brat i siostra ojczyma?

Żona 1/2
brat i siostra po 1/4
Pytania: czy byłaś przysposobiona przez ojczyma?
czy żyją rodzice ojczyma?
czy ojczym miał dzieci (z poprzedniego małżeństwa, nieślubne)?

nie byłem przysposobiony przez niego. rodzice jego nie żyją i dzieci nie miał. z tego co wiem ,żyje tylko siostra i brat ojczyma.Sprawa jest pilna dla mnie bo mam pojechać za kilka dni tam gdzie mieszkał i zgłosić w sądzie sprawę o spadek. Zastanawiam się też nad tym czy mamy teraz płacić my za czynsz mieszkaniowy ponieważ nie chcemy aby powstał dług w spółdzielni mieszkaniowej.

mama moja nie miała tam zameldowania, nie to ,że nie żyli razem tylko on był typem człowieka ( samotnik ) raz przyjeżdżał do mamy a raz ona tam do niego. Ciężki człowiek po prostu był. A teraz trzeba załatwić sprawę tego mieszkania i tak próbuję się skonsultować co i jak robić bo naprawdę muszę mamie pomóc w tej sprawie. Mama miała bardzo słaby kontakt z bratem i siostrą męża ale już na pogrzebie widać było ,że będzie sprawa w sądzie o mieszkanie. I czy my składając sprawę o spadek musimy zamieszczać tam informacje o rodzinie jego?

oneill napisał:
I czy my składając sprawę o spadek musimy zamieszczać tam informacje o rodzinie jego?
Musicie (a raczej Twoja mama musi) zamieścić informację o wszytkich znanych jej spadkobiercach.

No to wiem chyba już wszystko. Chociaż mam jeszcze jedno pytanie. Składam ten wniosek i sąd ustala termin sprawy,Stawiają się wszyscy oprócz np.Brata to sprawa zostaje przesuwana na inny termin czy sąd orzeka? pytam się dlatego ponieważ sąd jest w Świnoujściu a my jesteśmy z Wrocławia i jeżdżenie tam co chwilę jest dla nas za bardzo nie wygodne wiadomo z jakich powodów ( odległość )

Jeśli upłynęło pół roku od śmierci babci - nie muszą stawić się wszyscy. Sąd musi odebrać tzw. zapewnienie spadkowe - zeznania od choćby jednej osoby z rodziny potwierdzające stan rodzinny zmarłego, informacje odnośnie testamentu ewentualnego itp.

Zatem - jeśli osoba nie stawia się, a korespondencja po prostu powraca awizowana, osoba nie wnosi (w sposób uzasadniony) o odroczenie rozpoznania sprawy - Sąd może skończyć sprawę od razu, po odebraniu zapewnienia spadkowego.

pytam się dlatego ponieważ sąd jest w Świnoujściu a my jesteśmy z Wrocławia i jeżdżenie tam co chwilę jest dla nas za bardzo nie wygodne wiadomo z jakich powodów ( odległość )
Wszyscy jesteście ze Świnoujścia? Jeśli tak - możecie złożyć z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku wniosek o przekazanie sprawy do rozpoznania SR w Świnoujściu, wskazując iż wszyscy uczestnicy tam mieszkają.

Powrót