Testament po Wujku i same niewiadome.

• Autor wątku Autor wątku ewa009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewa009

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam!
1 listopada zmarł mój Wujek, bylo to dla nas dużym zaskoczeniem ponieważ rok wcześniej pochowaliśmy Babcie lat 93 i nikt się nie spodziewał ,że 66-letni Wujek jest chory, tym bardziej ,że w ostatnim okresie życia odsunął się od wszystkich. Moi rodzice mieszkają w innej miejscowości więc zostaliśmy o zgonie poinformowani przez policję. Udając się na miejsce poinformowano nas ,że klucze od domu (gdzieś trzeba był spać) znajdują się w posiadaniu właściciela Biura Nieruchomości. Moja Mama jest jedyną spadkobierczynią po Wujku. Okazało się ,że twierdził On sprzedawcy ,że nie posiada rodziny, podpisał przedwstępną umowę notarialną na sprzedaż domu i tu zaczyna się błędne koło ponieważ owy dom był budowany przez i dzięki cięzkiej pracy moich dziadków, nie chcemy go sprzedawać tym bardziej ,że ja rozeznałam lokalny rynek i wiem ,że wartość jest zaniżona o 1/3 a owa umowa była spisywana jak Wujek był już słaby i nie orientował się w cenach. Jak możemy z Mamą zatrzymać dom i czy faktycznie Sad może nam kazać sprzedać ?? Co możemy zrobić aby zatrzymać dom.Bardzo proszę o odpowiedz i z góry wszystkim dziękuję

Zobowiązanie z tytułu zawarcia umowy przedwstępnej obciąża spadek i przechodzi na spadkobiercę. Drugiej stronie przysługują uprawnienia przewidziane w kodeksie cywilnym:
Art. 390.
§ 1. Jeżeli strona zobowiązana do zawarcia umowy przyrzeczonej uchyla się od jej zawarcia, druga strona może żądać naprawienia szkody, którą poniosła przez to, że liczyła na zawarcie umowy przyrzeczonej. Strony mogą w umowie przedwstępnej odmiennie określić zakres odszkodowania.
§ 2. Jednakże gdy umowa przedwstępna czyni zadość wymaganiom, od których zależy ważność umowy przyrzeczonej, w szczególności wymaganiom co do formy, strona uprawniona może dochodzić zawarcia umowy przyrzeczonej.
§ 3. Roszczenia z umowy przedwstępnej przedawniają się z upływem roku od dnia, w którym umowa przyrzeczona miała być zawarta. Jeżeli sąd oddali żądanie zawarcia umowy przyrzeczonej, roszczenia z umowy przedwstępnej przedawniają się z upływem roku od dnia, w którym orzeczenie stało się prawomocne.

Dziękuję za odpowiedz. W trakcie mojego "przegrzebywania" dokumentacji spadków, darowizn itd. dotyczacej tegoż domu odkryłam ,że zostało dokonane ominięcie mojej Mamy po śmierci mojego Dziadka w 1979 roku. Wujek przedstawił sytuację ,że jest jedynym dzieckiem co było nie prawdą ponieważ jest jego siostra czyli moja Mama. Czy jeszcze można dochodzić oszustwa dokonanego przez mojego Wujka polegającego na kłamstwie i czy to moze miec jakieś znaczenie .

Na czym to "ominięcie" miałoby polegać? Czy dysponuje Pani stwierdzeniem nabycia spadku, w którym z ustawy po swoim ojcu dziedziczy wyłącznie Pani wujek? Czy w treści tego postanowienia jest wymieniona jego siostra a Pani mama? Jeśli nie, to zastosowanie może znaleźć poniższy przepis kpc:
Art. 679
§ 1. Dowód, że osoba, która uzyskała stwierdzenie nabycia spadku, nie jest spadkobiercą lub że jej udział w spadku jest inny niż stwierdzony, może być przeprowadzony tylko w postępowaniu o uchylenie lub zmianę stwierdzenia nabycia spadku, z zastosowaniem przepisów niniejszego rozdziału. Jednakże ten, kto był uczestnikiem postępowania o stwierdzenie nabycia spadku, może tylko wówczas żądać zmiany postanowienia stwierdzającego nabycie spadku, gdy żądanie opiera na podstawie, której nie mógł powołać w tym postępowaniu, a wniosek o zmianę składa przed upływem roku od dnia, w którym uzyskał tę możność.
§ 2. Wniosek o wszczęcie takiego postępowania może zgłosić każdy zainteresowany.
§ 3. W razie przeprowadzenia dowodu, że spadek w całości lub w części nabyła inna osoba niż wskazana w prawomocnym postanowieniu o stwierdzeniu nabycia spadku, sąd spadku, zmieniając to postanowienie, stwierdzi nabycie spadku zgodnie z rzeczywistym stanem prawnym.

Przeglądając księgę wieczystą nieruchomości może Pani sprawdzić, czy podstawą wpisu wujka jako właściciela było postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku, czy też inny akt prawny (np. akt notarialny umowy darowizny).

Wujek moją Babcie ubezwłasnowolnił jak miała 89 lat, niestety nie wiem na jakiej podstawie to jeszcze przede mną. W jakimś dokumencie niestety nie pamietam czy to bylo postępowanie spadkowe po Dziadku było napisane ,że Wujek był jedynakiem. Moja Mama nie była przysposobiona jest dzieckiem biologicznym mojej Babci i Dziadka. Ja podejrzewam że mamy tu do czynienia z podaniem nie prawdy.

Przepraszam zapomniałam dodać ,że w momencie ubezwłasnowolnienia Babci, Wujek dokonał zmiany we wpisie do KWi podał ,że jest jedynym właścicielem a to miało miejsce w 1997 roku.

Powrót