Testament - podział sądowy działki

• Autor wątku Autor wątku Apacz84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Apacz84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam mam nie typową sytuację, która wygląda następująco:
Babcia mojej żony posiada działkę, na której zajduje się dom. Działka jest powierzchni 3750 m2. Babcia Postanowiła dokonać podziału działki i zleciłą to geodecie. Jednak... okazało się, że niema planu zagospodarowania, więc działka bedzie dzielona z innego arykułu a spawa bedzie trwać około pół roku.Poniewarz najpierw trezba wydzielić teren bydowlany z działki (ok 1250m2) a potem oderwać resztę. W Chwili obecnej swoje 4 litery wtrąciła moja teściowa, która nie zgadza sie na podział (ale ona nie jest właścicielką), i robi wszystko aby do tego niedopuścić. Moje pytanie brzmi:
"Czy można się jakoś zabezpieczyć żeby w razie śmierci babci moja żona dostała tą jeszcze niewydzieloną działkę?" (babcia jest jedyną żyjącą i prawowita właścicielką). Jeżeli chodzi o testament jak by to wyglądało??
Pozdrawiam.

Wystarczy, że babcia napisze testament, iż powołuje do całego majątku teściową, ale w testamencie zostanie zawarty zapis na rzecz wnuczki dotyczący owego gruntu na działkę budowlaną.
Ja to tak widzę.
Zakładam, iż babcia chciałaby mimo wszystko przekazać w spadku majątek osobie, która z ustawy dziedziczyłaby wszystko po niej, czyli teściowej.
Ale tak samo dobrze testatorka, może powołać do całości lub części spadku wnuczkę, a wtedy będzie wnuczka miała swoja matkę i tak w garści.

Kerimus napisał:
Wystarczy, że babcia napisze testament, iż powołuje do całego majątku teściową, ale w testamencie zostanie zawarty zapis na rzecz wnuczki dotyczący owego gruntu na działkę budowlaną.
Ja to tak widzę.
Zakładam, iż babcia chciałaby mimo wszystko przekazać w spadku majątek osobie, która z ustawy dziedziczyłaby wszystko po niej, czyli teściowej.
Ale tak samo dobrze testatorka, może powołać do całości lub części spadku wnuczkę, a wtedy będzie wnuczka miała swoja matkę i tak w garści.

Jak ma byc sformułowany owy zapis działki jak działka niejest jeszcze wyznaczona?

Jak ma byc sformułowany owy zapis działki jak działka niejest jeszcze wyznaczona?
Jakoś to trzeba sformułować, aby wola testatorki była czytelna dla ogółu łącznie z sądem.
Jeśli będzie to niemożliwe, to musiałaby przekazać część istniejącego majątku gdzie spadkobiercy przy dziale spadku sami będą musieli uzgodnić szczegóły.
Inwencją musicie się Państwo sami wykazać a ja wskazuje tylko drogi prawne.

Powrót