Testament-Postanowienie Sadu prosba zrozumien

• Autor wątku Autor wątku iwona kreft
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwona kreft

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Wnioslam sprawe o nabycie spadku, gdyz byl sporzadzony Testament Notarialny na moja korzysc. Tresc;"Kancelaria Notarialna, adres siedziby, Repertorium nr. ... AKT NOTARIALNY data, przed notariuszem XX stawila sie: dane osobowe Babci wraz z ustaleniem tozsamosci dow. osobisty XX. Ponizej "TESTAMENT" §1: Pani XX oswiadcza, ze tytulem zapisu przeznacza swojej wnuczce XX corce (dane rodzicow)- wlasnosciowe spoldzielcze prawo do lokalu. w nastepnych §-ach; wypis moze otrzymac XX, pobrano wynagrodzenie, akt odczytano, przyjeto i podpisano". Uczestniczylam wraz Ojcem tylko na 1-szej rozprawie. Po zakonczeniu prawy i uprawomocnieniu sie wyroku Sadu, wnioslam o wyrok wraz z uzasadnieniem. Otrzymalam Postanowienie;"przewodniczący ASR x
po rozpoznaniu w dniu 18 grudnia w Opolu
na posiedzeniu niejawnym
sprawy z wniosku Iwony Kreft
przy udziale tutaj nazwiska trzech uczestników postępowania spadkowego
o stwierdzenie nabycia spadku po nazwisko mojej Babci
postanawia:odrzucić wniosek wnioskodawczyni
Uzasadnienie
Postanowieniem z dnia 20 września 2007 Sad stwierdził nabycie spadku po zmarłej xxxxxxxx
Na podstawie ustawy przez jej dzieci: syna xx i córkę xx w ? części przez każdego z nich. Postanowienie to jest prawomocne.
Stosownie do treści art. 328 § 1 kpc w zw. z art. 13 § 2 kpc uzasadnienie postanowienia co do istoty sprawy sporzadza się na zadanie strony, zgłoszone w terminie tygodniowym od dnia ogłoszenia sentencji postanowienia. Zadanie spóźnione, a wiec złożone po upływie tygodniowego terminu, ulega odrzuceniu na posiedzeniu niejawnym". Moja Ciocia twierdzi, ze 1/2 mieszkania nalezy do niej. zaznaczam, ze przy odczytywaniu Testamentu nikt nie mial zastrzezen.
Moje pytania; czy Testament nie zostal ujety, jakie mam prawa domagac sie respektowania zapisu. Pomocy
:h
[/b]

Po kolei.

1. Postanowienie zostało odrzucone, bo złożono je po terminie. Po upływie ponad 2 tygodni można wnosić o odpis, ale już nie o uzasadnienie.
2. Testament zapewne został uwzględniony. Jednakże pani NIE jest spadkobiercą po babci, bo mocą testamentu na pani rzecz został ustanowiony zapis. Oznacza to, że wprawdzie cały spadek odziedziczyły inne osoby (zapewne dzieci babci), to jednak są one zobowiązane do przeniesienia przedmiotu zapisu na zapisobiercę, czyli Panią.

[cytat:3fiq8bf7] Art. 968. § 1. Spadkodawca może przez rozrządzenie testamentowe zobowiązać spadkobiercę ustawowego lub testamentowego do spełnienia określonego świadczenia majątkowego na rzecz oznaczonej osoby (zapis).[/cytat:3fiq8bf7]

Powrót