Testament, spadek - pytanie

• Autor wątku Autor wątku magik1217
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magik1217

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
W testamencie mama zapisała mi mieszkanie ( połowę ). Drugą połowę w tym samym testamencie zapisała mojej córce, czyli wnuczce.
Czy bedę musiał spłacać rodzeństwo? Mama zmarła niedawno i czy wnuczka automatycznie nabyła prawo do polowy tego mieszkania bo tak się dowiedziałem, czy to jest prawda, czy musze zakładać jakieś sprawy? czy rodzeństwo musi się odpisać?

Prosze o odpowiedź.

Pozdrawiam.

Skoro mama zostawiła spadek to trzeba jeszcze mieć sądowe postanowienie o nabyciu spadku . składasz wniosek do sądu razem z testamentem i jak nikt go nie podważy i testament jest ok to z córką bedziecie właścicielami mieszkania

Sąd na posiedzeniu niejawnym sporządza protokół z otwarcia i ogłoszenia testamentu, po czym zawiadamia o tym fakcie osoby wskazane w treści testamentu, czyli spadkobierców. Jeśli sam spadkobierca jest w posiadaniu testamentu, może złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku na podstawie testamentu jednocześnie z wnioskiem o jego otwarcie i ogłoszenie. Tak więc jeżeli jesteś w posiadaniu tego testamentu to złóż wniosek jak najszybciej

Mam pytanie, jeśli rodzeństwo zrzeknie się pisemnie prawa do spadku czy takie oświadczenie jest ważne przed sądem?

Powrót