testament spadek zachowek

• Autor wątku Autor wątku kasia3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia3

Użytkownik
Odpowiedzi
33
moja mama sporządziła testament w obecności świadków,spadkobiercą był mój syn,niestety tak się złożyło że nie został potwierdzony notarialnie ani sądownie,mama nie żyje 7lat,a trzy lata temu umarł mój syn spadkobierca mamy,spadkiem jest mieszkanie.Jak mam teraz uregulować formalnie obecną sytuację?dwie siostry zrzekną się prawa do zachowku,(stawiają jednak warunek że nie wolno mi tego sprzedać) brat natomiast nie zrzeknie się swoich praw.Jak mam się do tego zabrać?czy testament mamy utracił swą ważność?

Ważne w chwili sporządzenia testamenty terminu ważności nie mają.
Czy był to testament ustny? Jeżeli tak, to 2 świadków to mało i testament jest nieważny. A zwykły testament napisany i podpisany własnoręcznie nie wymaga swiadków i jakiegokolwiek potwierdzenia.
Pomijając kwestię tego, jaki jest stan prawny mieszkania (własność hipoteczna, prawo spółdzielcze do lokalu - własnościowe lub lokatorskie, mieszkalne komunalne), po zmarłym spadkobiorcy dziedziczą jego zstępni. i współmałżonek. Z braku takowych - rodzice i (w dalszej kolejności) rodzeństwo.
Zabranie się do sprawy polega na zgłoszeniu do sadu wniosku o nabycie spadku.
Jako dokument należy przedstawić WAŻNY testament.

testament był sporządzony własnoręcznie przez mamę na piśmie,i jeżeli dobrze zrozumiałam jest ważny.Więc jak ma się do tego sprawa zachowku?czy pozostali spadkobiercy mamy mają się prawo o niego ubiegać lub stawiać jakieś zastrzeżenia?Dodam iż o testamencie wiedzieli od samego początku jeszcze za życia mamy.

kasia3 napisał:
Jak mam teraz uregulować formalnie obecną sytuację?

Nalezy przeprowadzić sprawę spadkową po zmarłej mamie a następnie spraweę spadkową po zmarłym synu.
Jeżeli testament po zmarłej 7 lat temu mamie nie zostanie podważony to dziedziczą osoby w nim wskazane ( w tym wypadku twój syn). Spadkobiercy ustawowi mają prawo do zachowku.

Ostatnia edycja:
Powrót