Testament wspólny(Niemcy)

• Autor wątku Autor wątku reting1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

reting1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam. Wujek i ciocia mojej żony mieszkali na stałe w Niemczech (bezdzietni).W latach 60-tych ,spisali u notariusza testament wspólny,w który zadecydowali że ich wspólny majątek po śmierci obojga ma być podzielony na dwie równe części.Jedną część przepisali na żyjącego brata wujka a drugą część na żyjącą matkę cioci.Minęło ponad 30 lat,w tym czasie zmarł mąż cioci, zmarł brat męża cioci(spadkobierca) oraz matka cioci(spadkobierca).Ciocia chcąc uaktualnić testament, poszła do notariusza i wycofała wszystkie poprzednie dyspozycje i sporządziła nowy testament ,przekazując częsc(1/2 spadku) po zmarłym spadkobiercy,jego żyjacym potomkom,a drugą część po zmarłej matce ,przekazała na zyjącą w Polsce chrzesnicę. Czy moja ciocia miała prawo wycofać testament wspólny ,po śmierci męża? Rodzina po zmarłym bracie wujka chce podważyć zapisy drugiego testamentu gdyz ten pierwszy jest nienaruszalny.Dodam że notariusz spisując ten drugi testament stwierdził jego ważność i nie widział przeszkód by taki testament sporządzić.Czy rodzina po bracie wujka ma rację? Bardzo proszę o radę.TED

Jej majątek, jej testament. Może nawet przepisać na fundacje ratującą psiaki. Ciotka cieszy się zdrowiem a ci już majątek dzielą? Niech Pan Bóg ma ją w opiece i Niech żyje i cieszy się zdrowiem jak najdłużej. Pozdrawiam :cool:

Bardzo przepraszam ale zapomniałem napisać ciocia zmarła w lipcu 2011 i w związku z tym .Wszystkie zapisane testamenty zostały otwarte i przesłane zainteresowanym .Chrześnicą z polski jest moja córka a pierwszy wspólny testament to testament tzw.Berliński,którego nie "można zmieniać po śmierci jednego ze spadkodawców gdy jest on w sprzeczności do drugiego" .Jak pisałem zmiany w testamencie były tylko uaktualnieniem (ŚMIERĆ WSZYSTKICH WCZEŚNIEJ WPISANYCH SPADKOBIERCÓW) gdyż strona po bracie wujka i tak dostała by to co wcześniej ustalili spadkodawcy. co do majątku cioci to jest tak że nie było rozdzielności majątkowej i spadkodawcy wspólnie rozdysponowali wspólny majątek.Niemiecka strona rodziny przyczepiła się tego ze ciocia po śmierci wujka nie miała prawa zmieniać TESTAMENTU BERLIŃSKIEGO.TED

Powrót