K
kemyz
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 52
Witam,
Mam pytanie/prośbę o poradę w następującej kwestii:
Sekwencja wydarzeń :
-w 2007 zmarł mój ojciec
-w 2009 moja matka w testamencie ustanowiła mnie jedynym spadkobiercą
-w 2010 matka powtórnie wyszła za mąż
-w 03/2016 matka wykonała na mnie darowiznę domu
-w 08/2016 matka(testamentem)ustanowiła mnie jedynym spadkobiercą, wydziedziczyła ojczyma i pozbawiła go prawa do zachowku
-w 07/2017 sprzedałem dom i zakupiłem mieszkanie (dla matki+ojczyma)
-w 10/2020 -zmarła moja matka
-w 01/2021- wystąpiłem do sądu z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku
-w 02/2021 - sprzedałem mieszkanie
Już po sprzedaży mieszkania, w dokumentach matki znalazłem testament z 03/2017 ( o którym wcześniej nie wiedziałem),
w którym odwołuje testament z 08/2016(jw.) - jednocześnie czyni mnie jedynym spadkobiercą a tytułem polecenia zobowiązuje
mnie do osobistej, dożywotniej i bezpłatnej służebności mieszkania w domu (który został sprzedany w 07/2017) na rzecz ojczyma .
Oczywiście moje stosunki z ojczymem są "fatalne", nie utrzymuję z nim kontaktu(alkoholik). W 2016r matka nawet wystąpiła
z pozwem o rozwód, ale ostatecznie go wycofała). Był to też powód (alkoholizm ojczyma)wydziedziczenia go i pozbawienia zachowku.
Czy w ww. sytuacji będę zobowiązany do zapłaty ojczymowi zachowku??
Czy mogę odrzucić spadek? - jak to się ma do zapłaty zachowku?
Jak postąpić w tej sytuacji??
B. proszę o poradę.
Mam pytanie/prośbę o poradę w następującej kwestii:
Sekwencja wydarzeń :
-w 2007 zmarł mój ojciec
-w 2009 moja matka w testamencie ustanowiła mnie jedynym spadkobiercą
-w 2010 matka powtórnie wyszła za mąż
-w 03/2016 matka wykonała na mnie darowiznę domu
-w 08/2016 matka(testamentem)ustanowiła mnie jedynym spadkobiercą, wydziedziczyła ojczyma i pozbawiła go prawa do zachowku
-w 07/2017 sprzedałem dom i zakupiłem mieszkanie (dla matki+ojczyma)
-w 10/2020 -zmarła moja matka
-w 01/2021- wystąpiłem do sądu z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku
-w 02/2021 - sprzedałem mieszkanie
Już po sprzedaży mieszkania, w dokumentach matki znalazłem testament z 03/2017 ( o którym wcześniej nie wiedziałem),
w którym odwołuje testament z 08/2016(jw.) - jednocześnie czyni mnie jedynym spadkobiercą a tytułem polecenia zobowiązuje
mnie do osobistej, dożywotniej i bezpłatnej służebności mieszkania w domu (który został sprzedany w 07/2017) na rzecz ojczyma .
Oczywiście moje stosunki z ojczymem są "fatalne", nie utrzymuję z nim kontaktu(alkoholik). W 2016r matka nawet wystąpiła
z pozwem o rozwód, ale ostatecznie go wycofała). Był to też powód (alkoholizm ojczyma)wydziedziczenia go i pozbawienia zachowku.
Czy w ww. sytuacji będę zobowiązany do zapłaty ojczymowi zachowku??
Czy mogę odrzucić spadek? - jak to się ma do zapłaty zachowku?
Jak postąpić w tej sytuacji??
B. proszę o poradę.