Testament z wydziedziczeniem!!!!

• Autor wątku Autor wątku broszkak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

broszkak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!!!
Moja mam zmarła w listopadzie 2008roku i przed śmiercią został spożądzony testament z wydziedziczeniem starszej córki!!!
Dowiedziałam się ostatnio, że sprawę w sądzie trzeba założyć w ciągu 6 miesięcy ale termin upłynąl 7 maja!!!
W poniedziałek idę złożyć wszystkie potrzebne dokumenty, ale mam pytanie czy będą jakieć konsekwecje z tego tytułu , że w terminie nie założyłam tej sprawy???
Czy po upływie tych 6 miesięcy testament jest nieważnym dokumentem i starsza córka może się starać o swoją połowę spadku????
Dziękuję serdecznie za pomoc:)

Witam,
Termin 6 miesięcy nie dotyczy założenia sprawy spadkowej ale możliwości wyboru czy przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza lub odrzucenia spadku. Jeśli w ciągu 6 miesiecy spadkobierca tego nie zrobi(odrzuci lub przyjmie z dobrodz. inw.) to co do zasady uznaje się że przyjął spadek wprost.
Upływ czasu nie unieważni testamentu - po prostu w tej chwili nie będzie już mogła Pani odrzucić spadku ani przyjąć go z dobr. inw.

Reguluje to kodeks cywilny:

Art. 1015.
§ 1. Oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku może być złożone w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania.
§ 2. Brak oświadczenia spadkobiercy w powyższym terminie jest jednoznaczny z prostym przyjęciem spadku. Jednakże gdy spadkobiercą jest osoba nie mająca pełnej zdolności do czynności prawnych albo osoba, co do której istnieje podstawa do jej całkowitego ubezwłasnowolnienia, albo osoba prawna, brak oświadczenia spadkobiercy w terminie jest jednoznaczny z przyjęciem spadku z dobrodziejstwem inwentarza.

Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc!!!!
pozdrawiam:smile:

Powrót