testament

• Autor wątku Autor wątku agak-29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agak-29

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam . Zmarł mój ojciec . jako jedynego spadkobierce wskazał mojego brata . Jest nas 3 . Brat chce nam oddac po 10% spadku .Czyli mnie i mojemu bratu . A tak w ogóle w jakim procencie główny spadkobierca powinien spłacić rodzenstwu czyli nam spadek ?

Jezeli ojciec w chwili smierci nie mial zony, to Pani i bratu (przy zalozeniu, ze jestescie Panstwo zdolni do pracy i pelnoletni) nalezy sie po 1/6 wartosci spadku.

Tak nie miał zony mama zmarła 4 lata temu. Z bratem jestesmy pełnoletni i zdolni do pracy

Witam
Ciąg dalszy :) Brat sprzedał mieszkanie najstarszemu bratu dał 10% ze sprzedaży , ja sie na to nie zgodziłam poniewaz tak jak jest napisane na forum nalezy mi sie 1/6 wartości . Oczywiście brat sie nie zgadza na moje warunki , powiedział , że gdybym nawet załozyla mu sprawe o zachowek to i tak nie wygram . Jaka jest prawda . czy faktycznie moge nie dostac tej 1/6 wartosci czy jest bardziej pewne , ze dostane . Z racji tego , ze mam nerwy na brata iz próbuje zaoszczedzic na wlasnym rodzenstwie czy jest mozliwośc obarczenia go równiez kosztami takiego postepowania . prosze o odpowiedz . Pozdrawiam

Witam. Proponuje uporzadkowac troche ta sprawe.

[cytat:108ovc1e]
Zmarł mój ojciec . jako jedynego spadkobierce wskazał mojego brata
[/cytat:108ovc1e]
Co to zdanie oznacza? Widzac tytul tematu domyslam sie ze chodzi o powolanie jednego spadkobiercy w drodze testamentu.

Skoro tak to brat zostal powolany do spadku w calosci po zmarlym ojcu. Skoro jest 3 potencjalnych spadkobiercow to Pani i pozostalemu bratu przysluguje zachowek. W wysokosci 1/6 kazdy. Zachowek jest kwota pieniezna.

Pytanie natepne dotyczy przeprowadzonych spraw spadkowych. Domyslam sie ze nie byly przeprowadzone a spadkobierca sprzedal bratu spadek lub udzial w spadku.

Pytanie zasadnicze: Kiedy dokladnie zmarl ojciec?? Co z mama??

Witam . Mama zmarła przed tata 5 lat temu , tata w lipcu 2007r. . Tak jako jedynego spadkobierce mój tata wskazał na średniego wiekiem brata.
Jesli chodzi o sprawy spadkowe to byłam wiem tylko o jednej na której byłam , było to cos w stylu odczytania testamentu . Pani sędzia zapytała tylko czy nie mamy z najstarszym bratem zadnych watpliwosci czy aby nie pod przymusem itd . i to wszystkie sprawy jakie były w tym temacie .

Jesli chodzi natomiast o mieszkanie to własnie one było majatkiem . Brat prosil abym sie wymeldowala wiec tak zrobilam ( bo mieszkanie musial szybko sprzedac) mial mnie zameldowac w swoim mieszkaniu w Warszawie , ale niestety jak to bywa z rodzina najlepiej wychodzi sie na zdjeciu . Zostalam bez meldunku i bez zachowku

Nie chodzi o to ze mój jeden brat- spadkobierca sprzedał lub oddał udział w spadku tylko te 10% to suma pieniedzy jaka jeden brat- spadkobierca dał jako zachowek drugiemu bratu .

o to , że brat nie chce mi zapłacić zachowku w kwocie takiej jaka mi sie należy . Otóż sprzedał mieszkanie np. za 130.000zł i mi proponuje 10% z tej kwoty czyli 13.000zł tylko , tylko że należy mi się 1/6 tej kwoty to jakby nie było 21,500zł . Stwierdził kategorycznie ze nie da mi 1/6 i ze nawet jeśli złoże pozew o zachowek to i tak mi nie da .

Dlatego pytam czy brat ma prawo decydować ile zachowku mi sie należy proponując 10% ze 130.000zł.
Pytam czy jest sens składać pozew o zachowek

Bardzo proszę o odpowiedź .

Jest sens skladac pozew o zachowek jesli chce Pani otrzymac ok. 21 tys zlotych zamiast proponowanych 13 tys.

Wysokosc zachowku okresla ustawa Kodeks cywilny i nie moze byc zmieniana przez zobowiazanego bez Pani zgody (z punktu widzenia prawa chodzi o zrzeczenie sie pozostalej kwoty ale w tej sytuacji jest to troche nie na temat)

Testament a spadkobiercy

Witam,
Chciałam zapytać o jedną rzecz. Mój ojciec zapisał w testamencie w skład którego wchodził jego dom, mnie i mojemu bratu. Brat zmarł ponad pół roku temu a tato nie zmienił testamentu. Oprócz mnie i brata są jeszcze moje dwie siostry. Jak będzie wyglądać rozporządzenie majątku gdy tato nie zmieni testamentu.. i jak, kiedy zapisze cały dom na mnie.

Dziękuję, proszę o szybką odpowiedź

Art. 965. Jeżeli spadkodawca powołał kilku spadkobierców testamentowych, a jeden z nich nie chce lub nie może być spadkobiercą, przeznaczony dla niego udział, w braku odmiennej woli spadkodawcy, przypada pozostałym spadkobiercom testamentowym w stosunku do przypadających im udziałów (przyrost).

Powrót