Testament

• Autor wątku Autor wątku franek42
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

franek42

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Niedawno zmarł mój teść. Zostawił testament w formie aktu notarialnego, w którym do całości spadku po sobie powołuje swoją córkę (moją żonę) i mnie. Czy oznacza to, że ja z żoną i teściową bez udziału rodzeństwa żony możemy sprzedać jedno z mieszkań należących wcześniej do teściów ? Bo słyszałem gdzieś, że nawet gdy jest sporządzony testament to i tak musi się odbyć sprawa spadkowa z udziałem teściowej i jej dzieci, w takim razie po co w ogóle sporządzać testament ?

Skoro sa inni spadkobiercy ustawowi (tesciowa i jej dzieci) to sprawa bedzie konieczna - prawdopodobnie nalezy im sie zachowek.

Witam serdecznie.

Testament sporządza się po to aby mozna bylo wskazac osobę, ktora ma otrzymać dorobek zycia po naszej śmierci.

Według prawa polskiego mozna zbyc spadek lub udział w nim po przyjęciu spadku (wprost albo z dobrodziejswem inwentarza). Jesli mamy do czynienia z nieruchomoscią albo spoldzielczym wlasnosciowym prawem do lokalu to nie obejdzie się bez notariusza.
Notariusz moze odmowic sporzadzenia aktu notarialnego dokumentujacego sprzedaz mieszkania jesli nie udowodnicie Panstwo swoich praw do mieszkania. Dowodem takim jest miedzy innymi postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku po osobie, ktora byla wlascicielem mieszkania (lub udzialowcem).
Prosze je przeprowadzic. To warunek konieczny rozporządzania spadkiem lub przedmiotami wchodzacymi w jego sklad.
od 2 pazdziernika takie postepowanie bedzie mozna przeprowadzic u notariusza. koszt okolo 400 złotych (sic!)

Powrót