Testament

• Autor wątku Autor wątku spensu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spensu

Użytkownik
Odpowiedzi
179
Witam. Mój brat, który zmarł pozostawił testament, w którym wymienił trzech braci i siostrę. Jeden z braci podjął się załatwiania wszystkich formalności. Pobrał akty urodzenia od pozostałego rodzeństwa. Jednak, gdy z nim rozmawiam, nie chce pokazać mi opisu testamentu i robi uniki w rozmowie, po to aby nie odpowiedzieć mi na zadane pytania. W związku z tym mam obawy, czy brat czegoś nie kombinuje. Nazwisko brata istnieje jako nazwisko wnioskodawcy, więc czy może on w jakiś sposób przejąć cały spadek np. gdyby pozostali spadkobiercy się nie wstawili przy otwarciu testamentu?

a w razie jakichkolwiek zmian, wszyscy spadkobiercy będą powiadomieni?

Nie wiem o jakie zmiany Panu chodzi.

No, gdyby chciał podważyć testament, np. uzasadniając to tym, że to on się opiekował bratem w okresie choroby.

To, że ktoś się opiekował spadkodawcą w czasie choroby nie ma znaczenia dla ważności testamentu, nie jest to powód żeby go podważać.
Sąd z urzędu bada prawdziwość i oryginalność testamentu.

A czy istnieje ,,testament ustny"? Jeżeli testament został złożony u notariusza, a brat miałby świadków, że nieboszczyk przed śmiercią oświadczył, że cały majątek pozostawia jednemu bratu. Czy w takim przypadku można podważyć testament?

Testament ustny istnieje. Do jego sporządzenia wymagana jest obecność co najmniej 3 świadków. Gdyby testament ustny został prawidłowo sporządzony, to poprzedni testament traci skuteczność.

Czy w takim przypadku pozostali spadkobiercy będą poinformowani o takiej zmianie?

O terminie otwarcia i ogłoszenia testamentu nie zawiadamia się osób zainteresowanych (art. 649 KPC). Mogą one być jednak przy tej czynności obecne. Natomiast po otwarciu testamentu sąd zawiadamia osoby, których rozrządzenia testamentowe dotyczą (art. 652 KPC).

Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Powrót