testament

• Autor wątku Autor wątku gosia27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosia27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
witam mam na imie gosia! i mam pytanie bede wdzieczna za odpowiedz!! w lutym 2009 roku zmarla moja babcia ktora zostawila testament w ktorym uczynila mnie jedyna spadkobierczynia (mieszkania) jestem jedyna wnuczka mojej babci ,babcia nie miala wiecej dzieci poniewaz moi rodzice zgineli w wypadku jak bylam mala ! pomimo ze jestem jedyna wnuczka obawiam sie i wlasnie dlatego prosze o odpowiedz czy siostry mojej babci (5 ) takze maja prawo do tego testamentu ?? czy moga go podwazyc??

Rodzeństwo zmarłego nie jest uprawnione do zachowku.

Każdy testament można próbować podważyć - inna rzecz czy skutecznie.

dziekuje za odpowiedz !!:) mam jeszcze jedno pytanko babcia w chwili smierci zostawila kredyt w lukas bank zostalo do splaty 6 tysiecy zlotych (niestety nie byl on ubezpieczony):czy w chwili nabycia spadku takze przejmuje dlugi wraz ze spadkiem????

Czy w ciągu 6 miesięcy od dowiedzenia się o powołaniu do spadku złożyłaś oświadczenie w przedmiocie przyjęcia bądź odrzucenia spadku? Jeśli minęło owe 6 miesięcy i nie złożyłaś takiego oświadczenia (i o ile jesteś pełnoletnia) to przyjęłaś spadek wprost czyli z długami i odpowiedzialnością za nie całym swoim majątkiem.

ale jesli odrzucila bym spadek wtedy stracilabym takze mieszkanie zapisane mi przez babcie???

gosia27 napisał:
ale jesli odrzucila bym spadek wtedy stracilabym takze mieszkanie zapisane mi przez babcie???

Tak. Ale mogłaś wybrać trzecią drogę tzn. przyjąć spadek ale nie wprost a "z dobrodziejstwem inwentarza". Wówczas za długi spadkowe odpowiadałabyś tylko tym co odziedziczyłaś.
Oczywiście o ile nie masz żadnego istotnego majątku poza schedą spadkową to praktyczna różnica między przyjęciem wprost a przyjęciem z dobrodziejstwem z inwentarza nie będzie duża.

hhmm wiec teraz nie moge juz nic zrobic??? 23 pazdziernika mam sprawe w sadzie

Jeśli minęło 6 miesięcy od daty kiedy dowiedziałaś się ze dziedziczysz - to termin na decydowanie jak przyjmujesz spadek, minął.

bank teraz wysyla takze zawiadomienia do siostr mojej babci aby splacily dlugi pomimo ze jeszcze nie ma ustalonego spadkobiercy !!! boje sie ze jesli one splaca dlugi babci beda takze mialy prawo do testamentu ? nie znam sie na tym dlatego moze moje pytania wydaja sie neizbyt madre ale siostry dzwonia do mnie i groza mi ze jeslki nie splace dlugow po babci beda chcialy swoja czesc? dlatego pytaalm wyzej czy maja takze prawo do tego testamentu (babcia byla wdowa,dzieci nie ma wiecej - jestem tylko ja jakos spadkobieca testamentu i te 5 siostr babci)

dziekuje za odpowiedz! tak minelo juz 6 miesiecy!

gosia27 napisał:
boje sie ze jesli one splaca dlugi babci beda takze mialy prawo do testamentu ?

Nie ma takiej reguły. Będą mogły co najwyżej domagać się abyś im zwróciła to co zapłaciły jeśli okaże się że spłaciły "Twój" dług.

DZIEKUJE !!wiec tak naprawde to tylko sa chwyty banku , bank stara sie poprostu wyegzekfowac dlugi nie wazne od kogo ??a tak naprawde z dniem kiedy mieszkanie bedzie moje bede musiala splacic te dlugi !

Być może bank zakłada, że nie było testamentu. Być może ma jeszcze inne motywy.

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi:)mam tylko jeszcze ostatnie pytanie czy na sprawie w pazdzierniku beda takze siostry mojej babci ??

A czy były wymienione we wniosku wszczynającym postępowanie jako uczestnicy? (zakładam, że chodzi o stwierdzenie nabycia spadku).

wniosek skladalam ja osobiscie do sadu ! nie bylo tak mowy o nich!dzis dostalam wezwanie na rozprawe w charakterze strony na 23 pazdziernika z udzialem o stwierdzenie nabycia spadku

To nie będą wezwane. Będziesz za to składać tzw. zapewnienie spadkowe przed Sądem, w którym trzeba będzie wymienić znanych Ci krewnych zmarłej.

zastanawiam sie czy wszystko skonczy sie na jednej sprawie??

Powrót