Testament

• Autor wątku Autor wątku wietym
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wietym

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Bardzo proszę o informację.
W 2004 roku moja mama w formie darowizny przekazała mi dom .( we wspólnośc małżeńską )
Zaciągnąłem kredyt hipoteczny na remont tego domu.
Mam siostrę, która od 10 lat nie utrzymuje z mamą żadnych kontaktów, jest z mamą skłócona.
Moje pytanie brzmi:
1.czy poprzez spisanie testamentu z wydziedziczeniem moja siostra będzie
miała prawo do zachowku ?
2. czy jej mąż i jej pełnoletnie dzieci , które też nie utrzymują z moją mamą (ich babcią )żadnych kontaktów będą miały prawo do zachowku i w jakiej wysokości ?
3. Czy doliczenie darowizny do ustalenia zachowku liczy się od wartości z dnia otrzymania tej darowizny czy z chwili otwarcia testamentu ( wiadomo że obecnie wartośc znacznie wzrosła poprzez dokonane prze zemnie remonty)

Cz istnieje może jakiś inny skuteczny sposób pozbawienia mojej siostry prawa do tego domu.

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.

1. nie, ale zasadność wydziedziczenia podlega ewentualnej kontroli sądowej - podstawa 1008 kc.
2. zasady obliczania 991kc.
3. jest jeszcze inaczej - wartość ustala się z daty orzekania, aczkolwiek zasady takiej nie statuuje żaden przepis, jest to wyrazem praktyki orzeczniczej SN ukształtowanej jeszcze w poprzednim reżimie, w konkretnej sytuacji sąd może przyjąć inną datę.

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Bardzo proszę jeszcze o odpowiedź na pierwszą częśc drugiego pytanie, oraz czy testament z wydziedziczeniem musi byc spisany notarialnie czy można w całości własnoręcznie
Z poważaniem
Dziękuję

Ad. 3 Nie jest tak jak napisał adamlukas. kwestię tą reguluje art. 995 k.c. -> wartość darowizny oblicza się według stanu z chwili jej dokonania, a wedug cen z chwili ustalelania zachowku. Czyli w razie czego będzie się ustalać ile wart byłby dzisiaj ten dom w stanie przed remontami, które zrobiłaś/eś.

Ad. 2 Dzieci sieostry nawet w razie wydziedziczenia siostry są uprawnieni do zachowku, mąż juz nie. Dlatego trzeba ich wszytkich wydziedziczyć, siostrę, jej dzieci, dzieci tych dzieci :P - mozna to zrobić na tej podstawie, że uporczywie nie dopełniają swych obowiązków rodzinnych względem matki i babci (trza napisać konkretnie, jak tych obowiązków nie dopełniali) - w końcu nie tylko córka, ale i wnuki są bowiązane do troszcenia się o Twoją matke :)

Zasadniczo wnuki będą uprawnione do zachowku tego, który otrzymałaby córka - chyba, żę są niezdolne do pracy albo małoletnie, wtedy należy im się, 2/3 a nie 1/2 udziału, który przypadłby córce. Wydziedziczenie traktuje się jak "niedożycie" wydziedziczonego do dnia otwarcia spadku.

Testament można w całości własnoręcznie zrobić, ma być podpisany i z datą.

Serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź

Bardzo proszę jeszcze o jedną informację.
Skupiłam się na testamencie, a co w sytuacji gdyby tego testamentu nie było, czy wówczas do masy spadkowej w przypadku dziedziczenia z ustawy też dolicza się otrzymaną wcześniej darowiznę?
Dziękuję

Proszę jeszcze o informację, czy można zmieni umowę darowizny na umowę dożywocia
jeżeli tak to jak to zrobic
Dziękuję

Nadal męczy mnie sprawa "darowizny"
Nie rozumiem po co przekazuje się darowiznę np. domu, jeżeli w przyszłości zostaje ona doliczona do masy spadkowej darczyńcy.
Przecież otrzymanie darowizny pociąga za sobą wcale nie małe koszty a w efekcie nie ma żadnego zabezpieczenia przed podziałem majątku.
Odnoszę wrażenie że darowizna nie daje prawa własności obdarowanemu skoro i tak musi cząśc jej oddac i to czasem w dużo większej wartości niż cała darowizna otrzymana wcześniej.
Zamierzam przekazac synowi w formie darowizny dom i chciałbym wiedzie jakie będzie miał z tego korzyści i czy nie narażę go na dodatkowe koszty.
Nadmieniam, że mam dwóch synów ale darowiznę chcę przekazac jednemu
Bardzo proszę o wyjaśnienie tej kwestii
Z góry serdecznie dziękuję.

Powrót