Testament

• Autor wątku Autor wątku marta1952
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
@Sklero_San: rozwiązania jakie proponujesz rzeczywiście są logiczne i pewne, dziękuję

3. Założenie testatora jest takie aby ominąć system bankowy w przechowywaniu gotówki. Jeśli umowa przechowania zasobów pieniędzy testatora przez przechowawcę A (on dziedziczy 50%) jest słaba, to czy dla osoby B (dziedziczy 50%) to chyba najlepszym rozwiązaniem będą 2 depozyty ukryte dla A i B? Jak to można byłoby opisać i zabezpieczyć bez udziału banków? Czy przechowawcę A - zobowiązać jakoś do nadzorowania majątkiem i wydania?

4. Czy zapisy wydziedziczenia nałożone na konkretne osoby na podstawie wpisanych w testamencie "grubych powodów"- KC Ks. 4. Spadki - art 1008 - oznacza brak dostępów do zasobów dziedziczenia z jednoczesnym brakiem zachówku dla owych? Czy należy dodać zapis również braku zachówku? Czy w sposób odcina się też z automatu linię zstępnych wydziedziczonych?

5. Jeśli osoba B powołana do dziedziczenia nie jest członkiem rodziny (sympatia testatora) to w jaki sposób może otrzymać ona akt zgonu skoro nie ma w ręku oryginału testamentu? Lokalizację testamentu wskazuje Notarialny Rejestr Testamentów, ale notariusz udostępni jej tą informację jeśli otrzyma od niej akt zgonu.

Z kolei do rozpoczęcia sprawy o nabycia spadku jest wymagane m.in:
- odpis aktu zgonu testatora
- oryginał testamentu
Jak tą sprawę rozwiązać?

Ostatnia edycja:
polis, przeczytałem Twój post w innym temacie z którego wynika że ojciec Adama to opisywana przez Ciebie osoba "A":
polis napisał:
W testamencie zasoby Adama dziedziczy jego ojciec 50% i 50% jego dziewczyna Ewa (nie żona, a bliska osoba choć z nią nie mieszka). Pozostałą część rodziny Adam prawnie wydziedziczył.
więc proszę żebyś doprecyzował - czy ojciec Adama i Ewa mają dziedziczyć całość spadku w udziałach po 1/2 każde z nich,
CZY może chodziło Ci o to aby nabyli oni (przez zapis zwykły) roszczenie do spadkobierców (dziedziczących całość spadku) o wypłatę pieniędzy?

polis napisał:
Czy zapisy wydziedziczenia nałożone na konkretne osoby na podstawie wpisanych w testamencie "grubych powodów"- KC Ks. 4. Spadki - art 1008 - oznacza brak dostępów do zasobów dziedziczenia z jednoczesnym brakiem zachówku dla owych?
Tak. Wydziedziczenie skutkuje: wyłączeniem od dziedziczenia ustawowego oraz pozbawieniem prawa do zachowku.
Wydziedziczyć można tylko dzieci, żonę i rodziców (art. 1008 kodeksu cywilnego).
Rodzeństwo oraz dalszych krewnych można wyłączyć od dziedziczenia bez podawania żadnych przyczyn (ich wydziedziczenie nie jest konieczne bo według art. 991 nie są oni uprawnieni do zachowku).

polis napisał:
Czy należy dodać zapis również braku zachówku?
Nie trzeba. Zawiera się to w słowie - "wydziedziczam".

polis napisał:
Czy w sposób odcina się też z automatu linię zstępnych wydziedziczonych?
Nie.

Tak, Sklero_San, w inny wątku opisałem tą sytuację o której piszesz. Dziękuję za Twoją odpowiedź wyjaśniła się sytuacja z wydzieczynymi i zstępnymi :).

Teofil - ojciec Adama - osoba A
Adam - syn Teofila testator
Ewa - sympatia Adama nie związana z rodziną, osoba B
Ojciec testatora i dziewczyna testatora w przypadku śmierci testatora mają dziedziczyć jego całe zasoby (w tym pieniądze które są w przechowaniu u ojca) i w proporcjach załóżmy po 50% dla siebie, pozostali w rodzinie będą wydziedziczeni.

1. Jak sprawić aby dziewczyna Adama - Ewa otrzymała jego akt zgonu skoro nie jest rodziną a notariusz odkryje przed nią lokalizację testamentu tylko za okazaniem aktu zgonu?

2. Jak Ewa ma założyć sprawę o stwierdzenie nabycia spadku skoro notariusz nie chce wydać jej lokalizacji testamentu? Do sprawy nabycia spadku wymagane jest m.in:
- odpis aktu zgonu Adama
- oryginał testamentu ręcznego Adama

3. Czy w przypadku zaginięcia Adama, kiedy nie ma aktu zgonu a domyśla się jego śmierci brak kontaktu przez długi okres (jaki?), czy można wymusić aby lokalizacja testamentu została wyjawiona z NoRTu dla w/w dziedziczących?

Czy w przypadku zaginięcia Adama, kiedy nie ma aktu zgonu a domyśla się jego śmierci brak kontaktu przez długi okres (jaki?), czy można wymusić aby lokalizacja testamentu została wyjawiona z NoRTu dla w/w dziedziczących?
Tylko po oficjalnym uznaniu Adama za zmarłego przez sąd.
Art. 29 KC:
§ 1. Zaginiony może być uznany za zmarłego, jeżeli upłynęło lat dziesięć od końca roku kalendarzowego, w którym według istniejących wiadomości jeszcze żył; jednakże gdyby w chwili uznania za zmarłego zaginiony ukończył lat siedemdziesiąt, wystarcza upływ lat pięciu.

§ 2. Uznanie za zmarłego nie może nastąpić przed końcem roku kalendarzowego, w którym zaginiony ukończyłby lat dwadzieścia trzy.

polis napisał:
Ojciec testatora i dziewczyna testatora w przypadku śmierci testatora mają dziedziczyć jego całe zasoby (w tym pieniądze które są w przechowaniu u ojca) i w proporcjach załóżmy po 50% dla siebie, pozostali w rodzinie będą wydziedziczeni.
To wiele upraszcza. Powołanie Teofila i Ewy do dziedziczenia całości spadku (ich udziały 1/2 + 1/2 w spadku dają 100%) powoduje że zbędne staje się wyłączanie od dziedziczenia dalszych spadkobierców ustawowych bo wiadomo że cały spadek dziedziczyć będą tylko spadkobiercy testamentowi czyli Teofil i Ewa. Wydziedziczenie nie ma wtedy wpływu na kolejność dziedziczenia a tylko na pozbawienie prawa do zachowku i tylko w tym celu wydziedziczenie będzie mieć nadal znaczenie w takim testamencie.

Ponadto upraszcza się też to że nie trzeba już pisać co konkretnie dziedziczą Teofil i Ewa ponieważ dziedziczą ogólnie wszystko. Chyba że jakąś rzecz mieliby nabyć w innych proporcjach niż ich udziały w całości spadku. Nazywa się to wtedy zapisem naddziałowym.
A jeśli chodzi Ci o to aby pozostawić w testamencie wyszczególnienie składników majątku to można je opisać w ostatnim akapicie testamentu. Istotne jest przy tym użycie wyrażenia - "między innymi".
Ciechanów, dnia 14 lutego 2021 r.
Testament
Ja niżej podpisany, Adam Kowalski, Syn Teofila i Elżbiety, urodzony dnia 1 stycznia 1975 roku w Warszawie, oświadczam że:
Do dziedziczenia 1/2 części z całości spadku powołuję mojego ojca Teofila Kowalskiego zamieszkałego w Ciechanowie przy ul. Leśnej 7a.
Do dziedziczenia 1/2 części z całości spadku powołuję moją przyjaciółkę Ewę Dąbrowską, córkę Mariana i Krystyny, urodzoną dnia 10 grudnia 1985 roku w Warszawie, zamieszkałą w Milanówku przy ul. Płockiej 2 m.7.
Wydziedziczam moją matkę Elżbietę Wichter ponieważ porzuciła mnie w dzieciństwie i wychowywał mnie tylko ojciec.
Wydziedziczam mojego syna Łukasza Kowalskiego ponieważ handluje narkotykami za co już dwukrotnie został skazany wyrokiem sądu.
Wydziedziczam mojego wnuka Waldemara Kowalskiego ponieważ przestał mnie odwiedzać z powodu tego że odmówiłem mu pieniędzy na zbytkowny samochód.
Informuję spadkobierców że w chwili sporządzania tego testamentu w skład mojego majątku wchodzą między innymi: pieniądze w kwocie trzydziestu czterech tysięcy złotych które oddałem na przechowanie mojemu ojcu Teofilowi Kowalskiemu na podstawie zawartej między nami w dniu 11 lutego 2021 roku w Ciechanowie pisemnej umowy przechowania kasetki z pieniędzmi.
Adam Kowalski

polis napisał:
Jeśli umowa przechowania zasobów pieniędzy testatora przez przechowawcę A (on dziedziczy 50%) jest słaba, to czy dla osoby B (dziedziczy 50%) to chyba najlepszym rozwiązaniem będą 2 depozyty ukryte dla A i B? Jak to można byłoby opisać i zabezpieczyć bez udziału banków? Czy przechowawcę A - zobowiązać jakoś do nadzorowania majątkiem i wydania?
Naprościej byłoby zawrzeć dwie umowy przechowania - jedną z Ewą a drugą z Teofilem.
Ewie dać tylko duplikat klucza od kasetki przechowywanej przez Teofila a Teofilowi dać tylko duplikat klucza od kasetki przechowywanej przez Ewę.
W każdej umowie przechowania trzeba ustalić dodatkowo że:
Pieniądze w kwocie (słownie) ............................... zł zostały osobiście przeliczone przez przechowawcę (przed zamknięciem kasetki na klucz przez składającego na przechowanie).
Przechowawca potwierdza że zamknięta kasetka zawierająca pieniądze w kwocie (słownie) ............................... zł została już wydana przechowawcy przez składającego na przechowanie.
Przechowawca nie może rozporządzać oddanymi na przechowanie pieniędzmi ani kasetką a wobec tego umowa ta nie podlega podatkowi od czynności cywilnoprawnych.
Składający na przechowanie może w każdym czasie żądać od przechowawcy zwrotu nie tylko całości pieniędzy ale także takiej ich dowolnej części która jest podzielna według przechowywanych nominałów banknotów.
Odbiór całości lub części pieniędzy może być dokonany wyłącznie za pokwitowaniem ich zwrotu. Oryginał pokwitowania zwrotu należy do przechowawcy a kopia pokwitowania zwrotu należy do składającego na przechowanie.

I zamiast ostatniego zdania w testamencie wpisać takie trzy zdania:
Wyżej wymieniona Ewa Dąbrowska nabywa zapisem zwykłym roszczenie o przeniesienie na nią własności pieniędzy które według stanu na dzień mojej śmierci jeszcze przechowuje ona w zamkniętej kasetce na podstawie zawartej z nią przeze mnie w dniu 15 lutego 2021 roku w Milanówku pisemnej umowy przechowania kasetki z pieniędzmi.
Wyżej wymieniony Teofil Kowalski nabywa zapisem zwykłym roszczenie o przeniesienie na niego własności pieniędzy które według stanu na dzień mojej śmierci jeszcze przechowuje on w zamkniętej kasetce na podstawie zawartej z nim przeze mnie w dniu 11 lutego 2021 roku w Ciechanowie pisemnej umowy przechowania kasetki z pieniędzmi.
Informuję spadkobierców że w chwili sporządzania tego testamentu w skład mojego majątku wchodzą między innymi: pieniądze w kwocie siedemnastu tysięcy złotych które oddałem na przechowanie mojemu ojcu Teofilowi Kowalskiemu na podstawie zawartej między nami w dniu 11 lutego 2021 roku w Ciechanowie pisemnej umowy przechowania kasetki z pieniędzmi, oraz pieniądze w kwocie siedemnastu tysięcy złotych które oddałem na przechowanie mojej przyjaciółce Ewie Dąbrowskiej na podstawie zawartej między nami w dniu 15 lutego 2021 roku w Milanówku pisemnej umowy przechowania kasetki z pieniędzmi.

Czyli że po śmierci Adama, to Ewa i Teofil zawrą umowę o wzajemnym wykonaniu zapisów testamentowych (tzw. zapisów naddziałowych) i wymienią się między sobą kluczykami do kasetek, a wtedy każde z nich otworzy swoją kasetkę.

polis napisał:
1. Jak sprawić aby dziewczyna Adama - Ewa otrzymała jego akt zgonu skoro nie jest rodziną a notariusz odkryje przed nią lokalizację testamentu tylko za okazaniem aktu zgonu?
Jeśli testament jest własnoręczny to Ewa powinna posiadać jego oryginał jeszcze za życia Adama.
A jeśli testament jest w formie aktu notarialnego to Ewa powinna uzyskac od Adama przynajmniej pisemną informację o nazwie kancelarii notarialnej, osobie notariusza, dacie sporządzenia oraz numerze w repertorium A pod którym zapisano oryginał aktu notarialnego testamentu w kancelarii. Notariusz może wydać WYPIS aktu notarialnego testatorowi lub jego następcom prawnym. WYPIS aktu notarialnego ma moc prawną oryginału i jest dowodem dla sądu w postępowaniu spadkowym.

Adam może dać Ewie zaklejoną kopertę z napisem - "Otworzyć dopiero po śmierci Adama Kowalskiego". W kopercie może być testament własnoręczny albo informacje o testamencie notarialnym.

Ewa składa wniosek do sądu o stwierdzenie nabycia spadku po Adamie. Jeśli ma oryginał testamentu własnoręcznego to załącza go jako dowód a jeśli ma tylko informacje o akcie notarialnym to we wniosku pisze:

Odpis skrócony aktu zgonu Adama Kowalskiego, syna Teofila i Elżbiety, urodzonego dnia 1 stycznia 1975 roku w Warszawie i zmarłego dnia 30 września 2030 r. w Ciechanowie, - załączę do akt przedmiotowej sprawy dopiero po wydaniu przez sąd zarządzenia wzywającego mnie do uzupełnienia braków formalnych wniosku, ponieważ nie dysponując wypisem aktu notarialnego testamentu nie mogłam w Urzędzie Stanu Cywilnego wykazać interesu prawnego dla wydania mi odpisu skróconego aktu zgonu.
Wypis aktu notarialnego testamentu Adama Kowalskiego sporządzonego w dniu 15 marca 2021 r. przed notariuszem Bronisławem Piórko i zarejestrowany pod Rep. A 1234/2021 w Kancelarii Notarialnej Bigosik-Piórko S.C., - załączę do akt przedmiotowej sprawy dopiero po wydaniu przez sąd zarządzenia wzywającego mnie do uzupełnienia braków formalnych wniosku, ponieważ nie dysponując odpisem skróconym aktu zgonu nie mogłam w Kancelarii Notarialnej wykazać następstwa prawnego dla wydania mi wypisu aktu notarialnego testamentu.

Sąd przyśle do Ewy zarządzenie wzywające ją do uzupełnienia braków formalnych wniosku. Ewa okazując to wezwanie w USC - uzyska odpis skrócony aktu zgonu - a następnie uzyska od notariusza wypis aktu notarialnego testamentu. Musi je w ciągu 7 dni donieść/odesłać do sądu, załączając do nich krótkie pismo przewodnie z powołaniem się na sygnaturę akt zakreślonej sprawy spadkowej (sygn. akt wskazaną w zarządzeniu sądu).

Jest jeszcze inna możliwość uzyskania odpisu skróconego aktu zgonu. Ewa może załączyć do wniosku w USC pełnomocnictwo od ojca Adama albo może wykazać swój interes prawny okazując testament własnoręczny Adama.

Ostatnia edycja:
Powrót