Testament

• Autor wątku Autor wątku tamiroki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tamiroki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam. Mam pytanie od czego zacząć , by sporządzić Testament. Rzecz dotyczy domu jednorodzinnego z działką. Mieszka tam moja 91 letnia teściowa.
Po pierwsze nieuregulowana jest sprawa własności po zmarłym w 1987 r. teściu.
Po drugie miesiąc temu zmarła córka teściowej uprzednio mieszkająca z teściową. Mieszka tam obecnie jej mąż z dwoma dorosłymi synami. Druga córka , a moja żona mieszka w innym mieście.
Z powodu że nie uregulowano spraw spadkowych wcześniej , należy to zrobić szybko, bo teściowa ma lekką demencję z powodu na podeszły wiek.
Pytam więc o pierwsze kroki w tej sprawie.

Po zmarłym teściu udział w spadku nabyła jego zona i córki.Poniewaz jedna z córek nie zyje jej udział po zmarłym ojcu przeszedł na jej spadkobierców czyli jej meża i synów.Trzeba w pierwszej kolejności sporzadzic stwierdzenie nabycia spadku po zmarłym teściu aby swój udział w domu wraz z udziałem po zmarłym teściu teściowa mogła zapisac dowolnej osobie w testamencie.

Dziękuję. Gdzie teściowa musi się udać , by stwierdzić nabycie spadku po zmarłym mężu?

tamiroki napisał:
91 letnia teściowa
tamiroki napisał:
teściowa ma lekką demencję z powodu na podeszły wiek.
Z testamentem może być "krucho", bo łatwiej lub trudniej będzie można go podwarzyć.

Jeśli testament miałby wykluczać kogoś ze spadkobierców ustawowych (Twoja żona i dwoje synów jej zmarłej siostry), to zapewne ktoś będzie testament kwestionował.

Jeżeli testament sporządzi notariusz, to o wiele trudniej będzie go podważyć.

Na pewno trudniej niż własnoręczny, ale nie zmienia to faktu, że jeśli testatorka ma mniejszą lub większą demencję, to jeśli osoba kwestionująca jej zdolność świadomego podejmowania decyzji będzie zdeterminowana, to wyciągając dokumentację medyczną, wnioskując o opinię biegłego ma szanse udowodnić, że testament nie jest ważnie sporządzony.
Notariusz, to nie lekarz i nie ma możliwości pełnej oceny zdolności testatora do testowania.

Nie przesądzam, czy osoba mająca 90+ może skutecznie sporządzić testament, bo ludzie i ich zdrowie jest różne, ale jeśli Pytając sam pisze o demencji, to daje do myślenia.

Powrót