Testament

• Autor wątku Autor wątku Annamarianiewesoła
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Annamarianiewesoła

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
W pierwszej wersji babcia przepisała mieszkanie na mnie (wnuczkę) oraz swoją córkę po połowie. Wahała się, czy na pewno tak postąpić bo nie miały dobrych relacji. Zrobiła to u notariusza. Córka babci, czyli moja ciotka, zrobiła jej awanturę, że nie chce tylko połowy, uniosła się honorem i wyszła. Od tamtej pory nie miały kontaktu w ogóle. Babcia zmieniła testament u notariusza przepisując mieszkanie wyłącznie na mnie, jednak ciotki nie wydziedziczyła. Jakiś czas temu babcia zmarła i postanowiłam przyjąć spadek, jednak ciotka oznajmiła, że będzie się starać o zachowek. Otrzymałam wszystkie papiery u notariusza i sprawa wygląda na zakończoną, jednak sprzątając mieszkanie babci znalazłam jej testament pisany odręcznie, sporządzony bardzo profesjonalnie (data, podpis, wszystkie dane itd.). W tym dokumencie również przepisuje mieszkanie na mnie, ale znajduje się w nim dodatkowa informacja, jaką jest wydziedziczenie ciotki i pozbawienie jej prawa do zachowku. Babcia podała również powody, dlaczego taką decyzję podejmuje. Co zrobić w tej sytuacji? Udać się z tym dokumentem do notariusza w celu ponownego otwarcia testamentu? Taki pisany odręcznie będzie brany pod uwagę? Dodam jeszcze tylko, że data na nim jest późniejsza niż na tym od notariusza, czyli jest on najbardziej aktualny.

Byrhtnoth napisał:
Udać się do notariusza w celu otwarcia i ogłoszenia kolejnego testamentu.

Dziękuję za odpowiedź, a czy w takim razie znów będzie konieczność, aby ciotka była przy jego odczytaniu?

Annamarianiewesoła napisał:
Dziękuję za odpowiedź, a czy w takim razie znów będzie konieczność, aby ciotka była przy jego odczytaniu?
Nie, nie będzie takiej konieczności.
Przepis prawny:
art. 649 Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Sąd albo notariusz otwiera i ogłasza testament, gdy ma dowód śmierci spadkodawcy.
§ 2. O terminie otwarcia i ogłoszenia nie zawiadamia się osób zainteresowanych, jednakże mogą one być obecne przy tej czynności.

Powrót