testament

• Autor wątku Autor wątku mariusz sa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariusz sa

Użytkownik
Odpowiedzi
134
Witam mam taki problem którego nie wiem jak ugryzć-otóz mój zmarly tato do całości zapisał w testamencie swoją siostre,czyli moją ciocię,konkretnie chodzi o dom wraz z działką,zobowiazując swoją siostre,aby mi wypłaciła pewną sumę pieniezną w okreslonym czasie,ja założylem sprawe do sądu domagając sie zachowku,sprawę wygrałem,otrzymałem od cioci pewną sumę,z sprzedazy domu-ona międyczasie sprzedała ten dom,suma jaka otrzymałem to 1/3 jaką ona dostała po sprzedazy domu,jednak jest to suma większa jaką ona miała mi wypłacic z zapisu testamentowego-i teraz pytanie ,czy nalezy mi się jeszcze coś z testamentu skoro dostałem zachowek i kwote wieksz a niz przewidywał testament?dziękuje za odpowidzi,

Zasadniczo wysokość zapisu ulega redukcji jeżeli zapisobiorca otrzymał zachowek a nic innego nie postanowiono w testamencie (art. 1003 k.c.).

Przykładowo, przy założeniu, że dom stanowił wyłączną własność spadkodawcy i jedyny składnik spadku oraz, że był tylko jeden zapis i jeden spadkobierca:
1/dom, który otrzymał spadkobierca w spadku był warty 300 złotych,
2/w ramach zachowku zapisobierca otrzymał 100 złotych,
3/w testamencie znalazło się rozrządzenie, że spadkodawca ma zapłacić uprawnionemu 50 złotych.

By ustalić stopień (procent) redukcji wykonujemy działania matematyczne. Mnożymy wartość zachowku (100) przez ułamek, którego licznik stanowi wartość zapisu (50) a mianownik czysta wartość spadku bez odjęcia zapisu i zachowku (300):
100 x 50/300 = 500/300 = 5/3 = 1,66 = 166%
W podanym przykładzie zapis uległ by redukcji w całości.

Powrót