testament

• Autor wątku Autor wątku sheyker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sheyker

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
mam 2 pytania.
1. Przed śmiercią mój dziadek i babcia spisali testament na mnie, moja siostrę i mamę. Chodzi o mieszkanie, czy ktoś z rodziny może się jeszcze ubiegać o to mieszkanie???
2. Moja mama chce zrzec się swojej części na mnie i na moja siostrę. chcemy sprzedać z siostra to mieszkanie i kupić 2 inne czy będziemy płacili podatek od sprzedaży??

ad1. O ile nie ma większej ilości spadkobierców testamentowych to nie. Jednak z Twojego pytania wynika że chyba jest większa ilość spadkobierców i oni mogą domagać się zachowku.
ad2. Nabycie spadku wymaga zgłoszenia do właściwego Urzędu Skarbowego w odpowiednim terminie= do 6 m-cy. Tu nie chcę wprowadzić nikogo w błąd ale gdy po sprzedaży tego mieszkania poinformujesz z siostrą US że pieniądze uzyskane ze sprzedaży mieszkania dziadka masz zamiar przeznaczyć na zakup innego mieszkania w terminie 2 lat to nie powinnieneś zapłacić podatku. Urząd Skarbowy zapewne sprawdzi czy dokonałeś takowego zakupu . Pozdrawiam

dziękuje za odpowiedzi
mama ma 3 braci lecz oni nie widnieją w testamencie. czy oni mogą domagać się czegokolwiek od nas.

tak mogą domagać się zachowku, który wynosi 1/2 co by się im należało gdyby widnieli w testamencie.

adam7114 napisał:
tak mogą domagać się zachowku, który wynosi 1/2 co by się im należało gdyby widnieli w testamencie.

1/2 tego co by się im należało w wyniku dziedziczenia ustawowego (bez testamentu)

czyli mam rozumieć ze niczego nie dostana??? dziekuje za odpowiedzi

co muszę zrobić żeby spadek był mój i siostry, gdzie muszę to zgłosić ?????

sheyker napisał:
czyli mam rozumieć ze niczego nie dostana??? dziekuje za odpowiedzi

Jezeli testament nie będzie podważony to bracia matki nie dostaną niczego. Natomiast mogą mieć roszczenie o zachowek. Jezeli z takim roszczeniem wystąpią, wówczas sąd może im ten zachowek przyznać w postaci pienięznej. To znaczy sąd zobowiąże spadkobierców testamentowych do zapłaty braciom matki odpowiedniej kwoty. W tym wypadku dla każdego z braci będzie to po 1/8 wartości mieszkania.

Powrót