Tłumaczenie napisów filmowych

• Autor wątku Autor wątku Redzik81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Redzik81

Witam.
Chciałem tłumaczyć teksty z filmów i wiem,że takie teksty są objęte prawami autorskimi i nie można tego robić, ale czy w ogóle? Czy np. tłumaczenie w celach edukacyjnych tez jest zabronione?
Jak to wygląda jeżeli chodzi o same słowa z filmów? Słowa chyba nie są objęte, żadnymi prawami a tylko cytaty lub zdania z filmu tak?

Redzik81 napisał:
... Czy np. tłumaczenie w celach edukacyjnych tez jest zabronione? ...
A jesteś Instytucją oświatową, uczelnią czy też jednostką naukową w rozumieniu ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o zasadach finansowania nauki aby mieć prawo powoływać się na taką licencję ustawową?
Redzik81 napisał:
... Jak to wygląda jeżeli chodzi o same słowa z filmów? ...
Czy rozumiesz o co pytasz ? Weź pierwszy z brzegu słownik na przykład polsko - angielski. Co do zasady cytuje się w oryginale.

PS.
Miast zadawać kolejne, hm, ciekawe pytanie pokuś się na samodzielną lekturę Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Z tego co się orientuję to forum jest po to aby pytać a ktoś kto się na tym zna odpowiada. Dziękuje za tak wyczerpujące "ciekawe" odpowiedzi
Pierwszą "ciekawą" ironiczną rozumiem. Drugiej już nie. ale widocznie nie rozumiem o co pytam.
Ja rozumiem ,że to darmowe porady, ale bez przesady. Za pieniążki potrafi się być miłym i przydatnym.

Ostatnia edycja:
Redzik81 napisał:
Z tego co się orientuję to forum jest po to aby pytać a ktoś kto się na tym zna odpowiada. ...
FP również realizuje cel edukacyjny zwracając uwagę użytkownikom na wykazanie minimum własnej inicjatywy w poszukiwaniu odpowiedzi na pytania. Znamiennym tego elementem jest promowanie chęci zapoznawania się zobowiązującym prawem w szczególności w zakresie interesującym Pytającego. Zdobywanie wiedzy ma zawsze przyszłość.

PS
Masz rację, kawa na ławę to w knajpie za kasę.

To nie rozumiem po co takie fora. Tzn, rozumiem. Nałapać użytkowników, wypozycjonować , powrzucać reklamy i bangla :D (Bardzo fajnie, że można usunąć konto). Ok. OK. Ale być odrobinę milszym nieironicznym to szlachetna cecha. Ty widocznie jej nie masz. Może znajdę kogoś rzetelniejszego i milszego na innym forum. Miłej nocy.

Ostatnia edycja:
Ot pretensje niespełnionych nadziei, a postawa roszczeniowa jest nie mile widziana. Tutaj sami wolontariusze.

Powrót