Tocząca się sprawa rozwodowa a alimenty!

• Autor wątku Autor wątku dziewczynka26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dziewczynka26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Przepraszam jeśli jest na forum coś pobodnego. ale starałam się przejrzeć kilka stron i nie znalazłam nic analogicznego.
Opiszę szybciutko:
Mój kolega ma toczącą się sprawę rozwodową. NIe może widywać dziecka bo żona mu nie pozwala (nie mieszkają już razem). Wniosek do Sądu o widzenia złożony. POjawiła się kolejna kwestia mianowicie alimentów.
Żona poinformowała mojego kolegę, że niedługo zostanie mu ściągnięte z pensji 400 zł alimentów przez komornika, a wcześniej otrzymała ona 20 tyś. zł. i podpisała umowę że jest to na poczet przyszłych alimentów. Czy może sąd nie wziąć tej umowy pod wuwagę. Czy alimenty mogą być ściągane z pensji bez poinf męża (ojca). Co zrobić żeby w takim razie odzyskać te 20 tyś. Jest to w końcu spora suma.
Dziękuję za odp.

Moim zdaniem została na piśmie zawarta umowa alimentacyjna i na poczet tych alimentów (nie przyszłych tylko bieżących i przyszłych za dany okres) została wpłacona znaczna suma pieniędzy.
W razie egzekucji można ten dokument przedstawić komornikowi, a dodatkowo wnieść w międzyczasie powództwo przeciwegzekucyjne zasłaniając się właśnie tą umową, ponieważ samo okazanie tego dokumentu może na komornika nie zadziałać.
Takie jest moje zdanie.
PS
Sąd rozwodowy - moim zdaniem - nie ma nic do tego, bo on ustali tylko wysokość alimentów.
Jedynie komornik zostaje celowo wprowadzony w błąd, bo widać dużą złośliwość w działaniach drugiej strony.

Powrót