Towar niesprzedany !Odstąpienie od umowy kupującego - allegro ! Kwota zwrócona !

• Autor wątku Autor wątku primepl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

primepl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

Mam pewien problem i chciała bym się dowiedzieć jak to wygląda z prawnego punktu widzenia.Ponieważ uważam że nie jest to zgodne z prawem.

Klient dokonał zakupu towaru na aukcji o określonej ilości sztuk. Nie dokonał natychmiastowej wpłaty.

Ponieważ aukcja dotyczyła 3 sztuk, z innego kanału sprzedaży sprzedałam już 2 sztuki inny klient opłacił kupił więc towar został wysłany pozostała tylko 1.

Z powodu ostatniej sztuki tego towaru wysłałam e-maila że została tylko 1 sztuka tego towaru kiedy dokona Pani wpłaty bez oddzewu.

Ostatnia dostępną sztukę sprzedałam klientowi który towar kupił i opłacił.

Klient który nie zapłacił dokonał wpłaty po 5 dniach z informacją że zapomniał w ogóle o zapłacie i o tym zakupie.

Niestety poinformowałam klienta że z powodu braku kontaktu i opłacenia po dokonaniu zakupu towar się wyprzedał.

Przekazał informację że odstępuje od umowy , kwota została mu zwrócona.

Problem dotyczy tego że allegro nie chce zwrócić prowizji od sprzedaży.

Moje pytanie brzmi czy jest to zgodne z prawem klient odstąpił od umowy, kwota została mu zwrócona a allegro nie poczuwa się do zwrotu prowizji.

Wydaje mi się że w myśl prawa nie ma tutaj mowy o sprzedaży ponieważ klient z własnej woli odstąpił od umowy, dodatkowo brak kontaktu z jego strony po wysłaniu e-maili a także to że jak twierdzi zapomniał sobie o tym. Nie mogłam wysłać towaru nie opłaconego, kiedy był dostępny w momencie zakupu.

Chcę zgłosić oficjalną reklamację jednak potrzebują prawnie jak to wygląda.

dodatkowo w regulaminie podałam że w przypadku braku natychmiastowej wpłaty towar może się wyprzedać.

a tutaj informacje kto może się ubiegać o zwrot prowizji z allegro :

W jakich przypadkach możesz wystąpić o zwrot prowizji?

Zwrot naliczonej prowizji może zostać przyznany sprzedającemu wtedy, gdy nie doszło do zrealizowania umowy z określonych powodów:
Kupujący nie zapłacił (powód nie jest dostępny, gdy wpłata przez PayU ma status "Zakończona").
Kupujący nie odebrał przesyłki pobraniowej (powód nie jest dostępny, gdy wpłata przez PayU ma status "Zakończona").
Odstąpienie od umowy (powód dotyczy odstąpienia od umowy zawartej na odległość).
Kupujący zamówił więcej sztuk niż chciał. Chciał kupić: (...) szt. (powód jest dostępny tylko w ofercie, w której kontrahent jednorazowo kupił kilka sztuk towaru).
Z przyczyn niezależnych, kupujący dokonał zbyt wielu zakupów w tej ofercie (powód jest dostępny tylko w ofercie, w której kontrahent kupił kilka sztuk towaru w pewnych odstępach czasu).

pozdrawiam

tam umowę zawarłam ale na magazynie centralnym skąd towar jest zamawiany w wyniku braku kontaktu i wpłaty nastąpił brak tego towaru.

Główna kwestia o którą pytam dotyczy zwrotu prowizji , klient dobrowolnie odstąpił od umowy i kwota została zwrócona, z prawnego punktu widzenia jak to się ma o to ze prowizja powinna być przyznana

klient nic nie pisał do allegro. Towar byłby dostępny ale po niedługim czasie tyj. około tygodnia tyle co czekałam na wpłatę za towar. Jednak dobrowolnie odstąpił od umowy.

Na jakiej podstawie prawnej można odmówić zwrotu prowizji , prowizja jest naliczana w przypadku rzeczywistej sprzedaży towaru i jej wysyłki. Klient odstąpił kwota została zwrócona więc jak się to ma prawnie do naliczenia prowizji od zakupu jeżeli odstąpił zerwał umowę sprzedaży.

Wydaję mi się ze nie ma podstaw prawnych by taką prowizję naliczyć.

ponieważ mam z nim kontakt i jest to nasz stały klient

ponieważ prowizja jest naliczana na sprzedaż , do sprzedaży nie doszło ponieważ kwota została zwrócona

to jakie są przepisy prawne i konsumenckie że można naliczyć prowizją od sprzedaży gdy towar nie został wysłany a klient odstapił od umowy i kwota została zwrócona

primepl napisał:
ponieważ prowizja jest naliczana na sprzedaż , do sprzedaży nie doszło ponieważ kwota została zwrócona
Widzę, że zupełnie nie znasz regulaminu Allegro.
primepl napisał:
to jakie są przepisy prawne i konsumenckie że można naliczyć prowizją od sprzedaży gdy towar nie został wysłany a klient odstapił od umowy i kwota została zwrócona
Regulamin Allegro. A konsumentem to nie jesteś - tego też nie wiesz?

regulamin regulaminem allegro to platforma sprzedaży internetowej którą także obowiązują regulacje prawne w tym przypadku kiedy klient odstępuje od umowy a tak dobrowolnie zrobił

konsumentem nie jestem ale konsument odstąpił od umowy i nie zdecydował poczekać na towar taki okres czasu jaki wynosiła opoźniona wpłata za towar.

pytałam tutaj o możliwość jak to rozwiązać a otrzymuje tylko same zapytania i zero pomocy

primepl napisał:
regulamin regulaminem allegro to platforma sprzedaży internetowej którą także obowiązują regulacje prawne w tym przypadku kiedy klient odstępuje od umowy
Jakie to regulacje?
primepl napisał:
pytałam tutaj o możliwość jak to rozwiązać
To jedynie kwestia dobrej woli Allegro. Proś, błagaj, albo daj na mszę w tej intencji. Niczego innego nie zrobisz.
I przeczytaj wreszcie regulamin Allegro, bo chyba najwyższa na to pora...

regulacje prawne w przypadku odstąpienia dotyczą także kodeksu cywilnego więc odstąpienie od umowy czyni umowę niezawartą.

nie chciałabym wdawać się w żadne dyskusje szukam jedynie rozwiązania a ironicznie błagam proś lub daj na mszę jest co najmniej nie ma miejscu.

Czytałam regulamin allegro , allegro nie jest poniekąd stroną z którą zawierana jest umowa kupna sprzedaży lecz dotyczy sprzedającego i kupującego bezpośrednio

primepl napisał:
Czytałam regulamin allegro
To również? I nie rozumiesz?
Prowizja od sprzedaży naliczana jest każdorazowo w chwili przybicia lub skorzystania przez Kupującego z opcji Kup Teraz
W przypadkach uznanych za uzasadnione Allegro może zwrócić Sprzedającemu prowizję (odstąpić od poboru prowizji naliczonej).
primepl napisał:
szukam jedynie rozwiązania a ironicznie błagam proś lub daj na mszę jest co najmniej nie ma miejscu.
Nie ma innego rozwiązania.

tak to wiem

nic zlozylam reklamacje zobaczymy jak ja rozpatrza dziekuje za korespondencje

Twoja umowa umowa sprzedaży z klientem, a prowizja od sprzedaży Allegro to dwie zupełnie różne rzeczy i nic ich że sobą nie łączy. Allegro swoją usługę wobec Ciebie wykonało. A tak przy okazji, to ten klient chyba nie taki stały i miły, bo jak nie dostałaś zwrotu z automatu to oznacza, że klient zaprzeczył Twojej wersji.

Aby dostać zwrot musisz przesłać do Allegro oświadczenie klienta o zwrocie i potwierdzenie zwrotu pieniędzy. A i to nie gwarantuje sukcesu, jeśli Allegro wie, że to Ty nie miałaś towaru.

Ostatnia edycja:
Abrakadabra3210 napisał:
Twoja umowa umowa sprzedaży z klientem, a prowizja od sprzedaży Allegro to dwie zupełnie różne rzeczy i nic ich że sobą nie łączy. Allegro swoją usługę wobec Ciebie wykonało. A tak przy okazji, to ten klient chyba nie taki stały i miły, bo jak nie dostałaś zwrotu z automatu to oznacza, że klient zaprzeczył Twojej wersji.

no własnie i tutaj jest paradoks bo zwrot otrzymałam a pozniej mi go zabrano tzn naliczono ponownie? moze tutaj upatrywac by sie moglo niezgonie z prawem przyznania i zabrania ponownie przyznanego zwrotu, zwrot zostal przyznany 2 miesiace temu , po 2 miesiacach dostalam informacje ze zwroty zostaly ponownie naliczone za tzw : ponadnormatywna liczbe zwrotow, po przeslaniu dokumentow potwierdzajacych odstapienie od umowy tj kilentom nie spodobaly sie towary i zwroty kwot na konto wszystkie ponownie mi zwrocono a w tym przypadku problem ale zwrot otrzymalam prowizji 2 miesiace temu i naliczono mi go ponownie ? czy to zgodne z prawem?

Aby dostać zwrot musisz przesłać do Allegro oświadczenie klienta o zwrocie i potwierdzenie zwrotu pieniędzy. A i to nie gwarantuje sukcesu, jeśli Allegro wie, że to Ty nie miałaś towaru.

tak wiem o tym

Witam,

Mam dokładnie ten sam problem. Sprzedałem zabawkę która została uszkodzona podczas pakowania. Wykonałem telefon do klienta, złożyłem zwrot prowizji i Allegro zwrotu nie przyznało. Na kilkaset wysyłanych paczek , takie sytuacje się zdarzają i będą zdarzać. Za każdym razem Allegro zwracało prowizję. Do transakcji nie doszło a więc jakim prawem mam im płacić oczywiście nie chodzi o prowizję tylko o sam fakt. Są 2 strony transakcji i 2 strony mają prawo odstąpić. Urząd skarbowy nie nakaże wybicia paragonu od transakcji do której nie doszło i to jest oczywiste ale widać nie dla Allegro .Dodam tylko, że wielokrotnie w tej samej analogicznej sytuacji zawsze bez problemu prowizję zwracali teraz idą w zaparte

Powołują się na ten zapis:

Załącznik 4, część VII, punkt 1 Regulaminu Allegro mówi, że Serwis zwraca prowizję "w przypadkach uznanych za uzasadnione". Sytuacja, w której do transakcji nie dochodzi z winy Sprzedającego, nie uzasadnia zwrotu prowizji za tę transakcję.

Guzik prawda zwracają jak im się u widzi. Zanim złoże Reklamację proszę dać znać czy udało się Panu odzyskać prowizję

Powrót