Towar niezgodny z opisem, a w opisie informacja o nieznanym stanie przedmiotu

• Autor wątku Autor wątku arowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Zakupiłem silnik do simsona, zdjęcia przedstawiały ten sam silnik który przyszedł do mnie pocztą lecz nie był widać na nich uszkodzeń które po rozpakowaniu paczki były.
Sprzedawca umieścił informację: "silnik sprzedaje bez możliwości zwrotu, dlatego proszę przemyślane decyzje" oraz informacje że "nie zna stanu silnika, ale poprzedni właściciel zapewniał że jest sprawny"

Stąd pytanie. Co zrobić w sytuacji kiedy przyszedł do mnie silnik, w którym brakowało elementów, a te co w nim były zużyte. Tj, pęknięte kartery, uszkodzony wał, cylinder jak i głowica z wżerami, zacięty tłok w cylindrze itd.

Sprzedawca kazał mi silnik odesłać, tylko czy można mu zaufać. Czy nie powie że to nie ten silnik

Z góry dziękuje za pomoc

Co zrobić w sytuacji kiedy przyszedł do mnie silnik, w którym brakowało elementów, a te co w nim były zużyte.
Reklamacja z tytułu rękojmi za wady (art 556 i 560 albo 561 KC) w stsunku do wad, które sprzedający mógł łatwo zauważyć, a które podstępnie zataił.

Sprzedawca kazał mi silnik odesłać, tylko czy można mu zaufać. Czy nie powie że to nie ten silnik
To chyba jedyne wyjście. Proponuję w razie czego spisać też jego numery jeśli tam jakieś są oraz wykonać fotodokumentację przedmiotu zanim go odeślesz.

Powrót