Towar niezgodny z opisem allegro

• Autor wątku Autor wątku itpawel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

itpawel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Na allegro kupiłem używany sprzęt, który okazał się wadliwy. Choć w treści ogłoszenia aukcji była informacja o tym, że sprzęt jest w pełni sprawny.
Próba kontaktu telefonicznego ze sprzedawcą (osoba prywatna) okazała się niemożliwa, gdyż abonent nie przyjmuje połączeń przychodzących.
Konto na allegro w tej chwili ma zawieszone.
Po pewnym czasie sprzedawca zdecydował się odpisać na wysłaną mu przez komunikator gg wiadomość. Napisał że jest wyznaczony czas na zwrot towaru, który już minął więc nie zwróci pieniędzy ani nie wymieni wadliwego sprzętu.

Czy istnieje jakaś skuteczna metoda by wyegzekwować od sprzedawcy zwrot pieniędzy bądź wymianę sprzętu?

itpawel napisał:
Napisał że jest wyznaczony czas na zwrot towaru, który już minął więc nie zwróci pieniędzy ani nie wymieni wadliwego sprzętu.
Co sprzedający ma na myśli?

Podaj wszystkie daty. Zakup na portalu, odbiór rzeczy , moment stwierdzenia wady, pierwsze powiadomienie o wadzie sprzedającego, wiadomość od sprzedającego.

Ja dzisiaj wygrałam taki spór na Allegro, o towar niezgodny z opisem. Teraz mam go odesłać i czekać na kasę, jeśli sprzedawca będzie na tyle uczciwy. Czas na zgłoszenie to jest 20 albo 30 dni, poszukaj w google.

Zakup sprzętu 16.02.15, dostarczono przesyłkę - 17.02.15
Wykrycie wady - 25.02.15 - nieudane próby telefonicznego kontaktu ze sprzedawcą (do chwili obecnej nieaktywny tel.)
9.03.15 - wysłanie wiadomości opisującą wadę produktu za pomocą poczty email w odpowiedzi prośba o dokładniejsze sprawdzenie sprzętu
10.03.15 - ponowny opis problemu - bez odpowiedzi
11.03.15 - wystosowanie prośby zwrotu pieniędzy - w odpowiedzi informacja że minął bliżej nieokreślony czas na zwrot towaru.
Dawno nie korzystałem z portalu allegro i może dlatego tak dałem się oszukać. Teraz widzę że użytkownik ten posiada wiele negatywnych komentarzy z niemal identycznymi sytuacjami.

Żaden termin nie minął. Możesz reklamować, sprzedający nie może Ci tego odmówić, ma obowiązek rozpatrzyć reklamację. Spójrz na zapisy o rękojmi, gwarantującej odpowiedzialność sprzedającego za wady sprzedawanej przez siebie rzeczy - art. 556, 560 kodeksu cywilnego i/lub użyj opcji "szukaj" - częsty temat.

Ale czy istnieje skuteczny sposób wyegzekwowania tej gwarancji, bo sprzedawca nie ma zamiaru jej uznać. W komentarzach jego profilu allegro zauważyłem że inni użytkownicy mieli ten sam problem. Czy policja mogłaby jakoś pomóc?

Jeśli ktoś dopatrzy się w tym przestępstwa oszustwa z art. 286 kodeksu karnego - tak. W innym wypadku przed sądem w postępowaniu cywilnym.

Powrót