A
adrianadi
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Utworzyłem nowy post, ponieważ nie znalazłem tego typu przypadku na forum.
a) Jestem Przedsiębiorcą - Sprzedawca
Kupujący to konsument
b) reklamacja na podstawie ustawy jako towar niezgodny z umową
c) zakup z Allegro - Kup teraz
d) data zakupu 09.04.2015 r. (kurier doręczył 13.04.2015 r)
zauważenie wady(e-mail) 19.04.2015 r
data otrzymania reklamacji(dotarcie przesyłki do nas) 22.04.2015 r
e) przedmiot zakupu - tarcza widiowa do cięcia drewna (TOWAR NOWY, nieużywany)
f) OPIS - kilka dni po zakupie Kupujący zauważył, że błędnie (do czego się przyznaję) oznaczyliśmy maksymalną prędkość obrotową.
Na aukcji podana była wartość 3000 obr/min, natomiast na samej tarczy 2500 obr/min. Wynikało to z tego, że tarcze, które dostaliśmy w jednej z ostatnich dostaw miały niestety inne parametry.
W związku z zaistniałą sytuacją poprosiliśmy klienta o wysłanie produktu do nas celem zwrotu (nie mamy już tarcz o większej prędkości maksymalnej, klient nie chciał "słabszej").
Po otrzymaniu przesyłki okazało się, że tarcza była używana, co wyraźnie widać (tarcza jest "naoliwiona", widać ślady użytkowania, rysy).
I teraz:
1. Czy powinniśmy uznać taką reklamację ?
2. Jeśli tak, czy musimy zwrócić klientowi pieniądze za wysyłkę tarczy do nas?
Wygląda to tak, jakby klient poużywał tarczy do swoich potrzeb, po czym zauważył, że nie jest ona zgodna z opisem i chciał ją zwrócić.
Jeżeli będzie taka potrzeba, mogę wstawić link do aukcji z tym przedmiotem.
Z góry dziękuję za pomoc
a) Jestem Przedsiębiorcą - Sprzedawca
Kupujący to konsument
b) reklamacja na podstawie ustawy jako towar niezgodny z umową
c) zakup z Allegro - Kup teraz
d) data zakupu 09.04.2015 r. (kurier doręczył 13.04.2015 r)
zauważenie wady(e-mail) 19.04.2015 r
data otrzymania reklamacji(dotarcie przesyłki do nas) 22.04.2015 r
e) przedmiot zakupu - tarcza widiowa do cięcia drewna (TOWAR NOWY, nieużywany)
f) OPIS - kilka dni po zakupie Kupujący zauważył, że błędnie (do czego się przyznaję) oznaczyliśmy maksymalną prędkość obrotową.
Na aukcji podana była wartość 3000 obr/min, natomiast na samej tarczy 2500 obr/min. Wynikało to z tego, że tarcze, które dostaliśmy w jednej z ostatnich dostaw miały niestety inne parametry.
W związku z zaistniałą sytuacją poprosiliśmy klienta o wysłanie produktu do nas celem zwrotu (nie mamy już tarcz o większej prędkości maksymalnej, klient nie chciał "słabszej").
Po otrzymaniu przesyłki okazało się, że tarcza była używana, co wyraźnie widać (tarcza jest "naoliwiona", widać ślady użytkowania, rysy).
I teraz:
1. Czy powinniśmy uznać taką reklamację ?
2. Jeśli tak, czy musimy zwrócić klientowi pieniądze za wysyłkę tarczy do nas?
Wygląda to tak, jakby klient poużywał tarczy do swoich potrzeb, po czym zauważył, że nie jest ona zgodna z opisem i chciał ją zwrócić.
Jeżeli będzie taka potrzeba, mogę wstawić link do aukcji z tym przedmiotem.
Z góry dziękuję za pomoc