Towar niezgodny z umową a możliwość wymiany na droższy

• Autor wątku Autor wątku carocaro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

carocaro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, chciałabym dowiedzieć się czy istnieje możliwość wymiany towaru który został wzięty na raty, na inny, droższy? W moim przypadku chodzi o telefon, kupiłam go niecały miesiąc temu w Media Markt z zabezpieczeniem od awarii, uszkodzenia mechanicznego oraz kradzieży, na 20 rat. Zastanawiam się czy jest w ogóle taka możliwość ponieważ zakupiony telefon posiada wadę którą dopiero niedawno odkryłam, jest to rzecz co prawda nie uniemożliwiająca korzystanie z telefonu w ogóle, jednak od nowego towaru na ogół wymaga się aby był wolny od wad - w moim przypadku jest to najprawdopodobniej martwy piksel (z tego co wyszukałam w internecie później może być zajęta coraz większa część wyświetlacza) albo mały obiekt pod ekranem.

Z tego co się orientuję sklepy nie mają już prawie w ogóle w swojej ofercie modelu telefonu który obecnie posiadam i raczej trudno byłoby z zamówieniem nowego na wymianę (czy mam w ogóle prawo domagać się w pierwszej kolejności wymiany na nowy a nie naprawy?) a z racji, że interesujący mnie droższy telefon jest dostępny (i wciąż produkowany a więc nawet z zamówieniem nie będzie kłopotu) czy jest możliwość aby zmienić moją obecną umowę kredytową? (zwiększyć ilość i wielkość obecnych rat)

Przepraszam za chaos w mojej wypowiedzi jednak starałam się dokładnie opisać o co mi chodzi. Wybieram się do tego Media Marktu i właściwie sama nie wiem od czego zacząć, czy porozmawiać najpierw ze sprzedawcą czy konsultantem w banku a może zgłosić się do punktu obsługi klienta? Nie chcę wyjść na kompletną zieleninę bo nie wiadomo z kim przyjdzie mi rozmawiać kiedy już tam będę. Zakupu dokonałam 18.12.2014

Proszę o poradę i pozdrawiam

Przysługuje naprawa lub wymiana na taki sam. Jeśli nie jest to możliwe to zwrot środków. Wymiana na model droższy za dopłatą zależy od sprzedawcy.

Wcale nic nie musi przysługiwać w tym przypadku, jeśli telefon spełnia normę ISO 13406-2 klasy II, a tak jest najczęściej w sprzęcie z ekranami LCD.

Swoją drogą, cyt. : "z tego co wyszukałam w internecie później może być zajęta coraz większa część wyświetlacza" :D, zacznij szukać po drugiej stronie internetu, bo tu zabrnęłaś na jakiegoś bloga lub forum dla dzieci.

Podaj swoją drogą markę i model telefonu.

Ostatnia edycja:
Dziękuję Wam za odpowiedzi.

Cypio, szukałam w internecie informacji i natknęłam się na stronę gdzie przedstawione jest jaka ilość martwych pikseli jest dopuszczalna w produktach Apple (bo o iPhone mowa, przepraszam, że wcześniej nie wspomniałam jaki konkretnie produkt mam na myśli) i dla ekranów do 3,5 cala nie akceptuje się ani jednego martwego piksela.

Powrót