Towar niezgodny z umową kupna - samochód

• Autor wątku Autor wątku iwonawalega
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwonawalega

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
9.10 kupiłam na raty samochód w komisie. Na fakturze z komisu jest samochód z silnikiem 1,9 dci. Taki też wybraliśmy z małżonkiem w komisie. Podczas dokonywania formalności okazało się, że jest błąd w karcie pojazdu i w dowodzie rejestracyjnym (tym na poprzedniego właściciela) a mianowicie w miejscu gdzie powinna znajdować się prawidłowa pojemność silnika widniało 2011 (samochód jest wyprodukowany w 2011), sprzedawca zapewniał, że podczas rejestracji w urzędzie pani to skoryguje. Niestety urząd zażądał od nas potwierdzenia tego faktu z okręgowej stacji kontroli pojazdów. Jakież spotkało nas dziś zdziwienie jak okazało się, że samochód nie jest ani 2,0 ani 1,9 tylko... 1,5. Czyli nie taki jak kupiliśmy. Oczywiście mam w ręce tymczasowy dowód rejestracyjny (ale dokumenty nie zostały wysłane do pwpw) i zapłacone oc jak za 1,9. Menedżer komisu oznajmił dziś, że jedynie co może zaproponować to serwisowanie samochodu przez rok (taką usługę to mamy dodatkowo dokupioną u nich), bo na protokole z jazdy próbnej podpisałam, że w dokumentach znalazł się błąd. Co w takiej sytuacji mogę zrobić? W końcu to towar niezgodny z umową.

A co w przypadku, jeśli będziemy żądać obniżenia ceny samochodu (bo model z takim silnikiem, z tego samego roku produkcji jest sporo tańszy) sprzedawca ma oddać nam gotówkę do ręki? - chociaż jak strzelam, sprzedawca się nie zgodzi na taki układ, bo już dziś o tym wspominał. Co z ewentualnym zwrotem towaru, jeśli został zakupiony na raty? (bank zażądał jedynie cesji ubezpieczenia, nie widnieje w dowodzie rejestracyjnym)

Powrót