Towar oznaczony co do tożsamości czy gatunku?

• Autor wątku Autor wątku garrgas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

garrgas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

Czy konsola/laptop czy jakiekolwiek inne urządzenie które posiada numer seryjny, jest towarem oznaczonowy co do gatunku czy tożsamości?

To nie jest takie jednoznaczne. Jeśli w umowie strony oznaczą komputer z podaniem jego seryjnego numeru, to będzie to rzecz oznaczona co do tożsamości. Jeśli taki sam komputer bedzie w ofercie sklepu, to jest to rzecz oznaczona co do gatunki.

Czyli idac tym tokiem rozumowania na paragonie jest oznaczenie tylko komputer, ale na "dokumencie wydania" komputer o numerze xxxx.

I teraz zaczyna sie "zabawa" bo komputer w ogole sie nie uruchamia, wiec została złożona reklamacja z tytułu rekojmia z zadaniam wymiany. Nie chce go naprawiac bo to jest totalna bzdura zeby naprawiac sprzet ktory byl od poczatku niesprawny.

Oczywiscie przeszukuje internet zeby znalezc najlepsze wyjscie z tej sytuacji i zakaldam ze sklep odrzuci reklamacje (zostalo mu 3 dni na odpowiedz) bo wymysli nadmierne koszty, bo ten sklep ma w zwyczaju taka praktyke. I chcialem odstapic od umowy w drugim kroku reklamacji, ale wyglada na to, ze jak to jest towar oznaczony co do tozsamosci to nie mozna zadac wymiany?
Czy cos myle?

Komentarz czemu nie chce naprawy.
Naprawa jest dla mnie glupota bo jest to nowa rzecz nigdy nie dzialala i na starcie mam miec sprzed naprawiany? Przeciez to strata wartosci jakbym go pozniej chcial odsprzedac.

11 maj wiec jak pisalem maja jeszcze 3 dni na poinformowanie mnie o ich decyzji. Tutaj narazie rozwazam "teoretycznie" jak to jest z produktami oznaczonymi co do tożsamosci, bo ciezko cos na ten temat znalezc.

Powrót