Towar sprzedany na miejscu. Kupujący domaga się zwrotu pieniędzy po czasie na zwrot

• Autor wątku Autor wątku dywanwkropy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dywanwkropy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam serdecznie.
Mam taki problem.
Mianowicie, sprzedawałem używany zasilacz do komputera przez serwis allegro.
Odezwał się do mnie klient z mojego miasta, który chciał go kupić, tak więc umówiliśmy się na spotkanie a aukcję anulowałem.
Gość kupił zasilacz, poinformowałem go jeszcze raz o tym, co było napisane w aukcji, że na zwrot daję mu 4 dni, w razie gdyby okazało się coś nie tak z nim.
Gość powiedział, że okej. Zapłacił, wziął zasilacz i się rozstaliśmy.
Wczoraj odezwał się do mnie mailowo, że odstępuje od umowy.
Napisałem mu, że czas już minął i go uprzedzałem, to odpisał mi że cytuję "Na odstąpienie od umowy i zwrot towaru mam 7 dni zgodnie z prawem polskim, nie mówię o 4 dniowej gwarancji której mi pan udzielił. O której możemy się spotkać." Nigdy nie spotkałem się z takim prawem, dlatego chciałem spytać, czy jest to możliwe?

Nie spisywałem z facetem żadnej umowy kupna sprzedaży, jestem osobą prywatną. Jedynym namacalnym dowodem zakupu są maile.

Mógłby mi ktoś coś doradzić?

dywanwkropy napisał:
"Na odstąpienie od umowy i zwrot towaru mam 7 dni zgodnie z prawem polskim, nie mówię o 4 dniowej gwarancji której mi pan udzielił. O której możemy się spotkać." Nigdy nie spotkałem się z takim prawem, dlatego chciałem spytać, czy jest to możliwe?

Dlaczego nie napiszesz do kupującego aby podal ci podstawę prawną swojego twierdzenia? :o [konkretną ustawę/paragraf/cokolwiek]?

dywanwkropy napisał:
Nigdy nie spotkałem się z takim prawem

Ja też.

arturoooo napisał:
Dlaczego nie napiszesz do kupującego aby podal ci podstawę prawną swojego twierdzenia? [konkretną ustawę/paragraf/cokolwiek]?

Tak właśnie zrobiłem, ponieważ zdziwiłem się, że taka ustawa istnieje.
Zwłaszcza, ze przewertowałem wujka google, być może za mało skutecznie, bo nic takiego nie znalazłem.

bo ludzie myślą , że zawsze mają możliwość zwrotu w ciągu 7 dni .
znam to.

Pokutują jeszcze przepisy uchwały nr 71 Rady Ministrów z dnia 13 czerwca 1983 r. zgodnie z którymi możliwe było dokonywanie zwrotu niektórych towarów w ciągu 5 dni. Przepisy zostały uchylone 22 lata temu.

Powrót