Towar używany jako nowy - reklamacja odrzucona

• Autor wątku Autor wątku ellieg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ellieg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dnia 5 stycznia odebrałam konsolę PS5
Sprzęt został zakupiony przez internet na stronie sklepu NE ONET.
Po rozpakowaniu towaru stwierdziłam, że sprzęt jest używany nie nowy.
Konsola nosi ślady użytkowania tj. była brudna, porysowana.
Tego samego dnia udałam się do sklepu stacjonarnego w celu zwrotu towaru i zgliszenia zaistniałej sytuacji, niestety sklep nie przyjął towaru ani zgłoszenia ponieważ poinformowano mnie, że zwrotu mogę dokonać poprzez infolinię bądź formularz na stronie.
W dniu odebrania konsoli wysłałam maile do BOK NEONET oraz do działu reklamacji i zwrotów.
Zrobione zostały zdjęcia, które dołączyłam w wiadomościach mailowych.
Dodam również, że pracownik sklepu odmówił mężowi sprawdzenia towaru na miejscu.
Dziś otrzymałam informację iż moja "reklamacja" nie została uznana ponieważ sprzęt dotarł do sklepu bezpośrednio od producenta.
Co robić w takiej sytuacji?

Pytanie zasadnicze - zgłaszałaś reklamację z tytułu gwarancji lub ustawy czy były próby dokonania zwrotu? Zwrot i reklamacje to dwie różne rzeczy.
Czy odmowę dostałaś na piśmie czy ustnie?

Ostatnia edycja:
Tak z ciekawości zapytam. Na niebieskim opakowaniu u góry konsoli powinny być dwie plastikowe plomby. Czy wasza konsola miała takie zabezpieczenia?

Witam.
Niestety pierwszy raz mam do czynienia z taką sytuacją. Niestety poniosły mnie emocje i w dniu odebrania konsoli ponownie udałam się do sklepu NEONET tam dostałam informację, że nie mogą oni przyjąć towaru ponieważ muszę to załatwić przez infolinię.
5 stycznia zostały wysłane maile do działu zwrotów i reklamacji.
Odmowa nosi tytuł: "Decyzja w sprawie reklamacji zgłoszonej z tyt. Rękojmi"
Tak zostało odebrane moje zgłoszenie czyli mail z opisem sytuacji i ze zdjęciami.
Wiem również, że mam wciąż 14 dni na zwrot ale bałam się, że zostanie towar odrzucony po tym jak zobaczą w jakim stanie jest konsola.
Nie znam się na tego typu sprawach i wiem, że na pewno popełniłam błąd i szukam pomocy czy da się jeszcze coś z tym zrobić.
Nie rozumiem jak Pani z działu reklamacji odmówiła nie mając sprzętu ponieważ konsola do dnia dzisiejszego jest u nas

Bardzo wam dziękuję za pomoc

Klaruje już się nam sytuacja. Zgłaszałaś reklamację z tytułu rękojmi i jaka jest ich argumentacja? Co napisali w odmowie?

Poza tym, z elektromarketami zawsze jest ten problem, że twierdzą, iż zakup przez stronę internetową nie jest zawarciem umowy na odległość (gdzie przysługuje 14 dniowy zwrot towaru) tylko rezerwacją towaru.
Jeżeli nie zgadzasz się z opinią sklepu możesz poprosić o pomoc rzecznika praw konsumenta odpowiedniego dla Twojego miejsca zamieszkania.

Wysłałam maila i chyba Pani stwierdziła, że uzna to sobię jako reklamację z tytułu rękojmi.
I też jak to rozpatrzyła skoro sprzęt jest u mnie?
Oczywiście udam się do rzecznika bo to jest kpina z ich strony.
Odpowiedź sklepu:

"
informuję iż roszczenie, przekazane
w zgłoszeniu reklamacyjnym nie mogło zostać uznane.

Towar został wydany w sklepie. Podczas odbioru opakowanie konsoli zostało
obejrzane i nie zostały zgłoszone żadne zastrzeżenia. Opakowanie nie
nosiło śladów żadnych uszkodzeń. Ponadto towar został wydany
oryginalnie zapakowany. Do salonu przyjechał prosto z dostawy od
producenta.

Mam nadzieję, że zrozumie Pani powody, dla których nie mogliśmy uznać
zgłoszenia."

To jest moja wiadomość wysłana do sklepu:
"Witam,

W dniu dzisiejszym (tj. 05.01.2023 r) odebrałem towar : "Konsola PS5 825GB" zamówioną i opłaconą na stronie Państwa sklepu w dniu 02.01.2023 r

Towar został odebrany ze sklepu NEONET w Łaziskach Górnych.

Towar moim zdaniem BYŁ UŻYWANY przed zakupieniem go przeze mnie ponieważ pudełko jest uszkodzone (załączam zdjęcia) konsola jest brudna z czekolady, która wysypała się z napędu konsoli !! (załączam zdjęcia).

Prosząc obsługę sklepu o możliwość sprawdzenia prawidłowego działania sprzętu na miejscu usłyszałem, że jest ona zapakowana i odmówiono mi skorzystania z tego prawa.

Po zapoznaniu się z regulaminem sklepu i konsultacji z rzecznikiem praw konsumenta udałem się do sklepu NEONET w Łaziskach w celu zwrotu towaru jednak był on już zamknięty. Odwiedziłem sklep w NEONET w Żorach gdzie cała sprawa została zgłoszona do Kierownika tego sklepu oraz została przekazana dalej do Kierownika Regionalnego.

Żądam przyjęcia "zwrotu towaru" oraz zwrotu środków płatniczych bądź wymiany na NOWY - NIEUŻYWANY!!

W załączniku przesyłam również dowód zakupu towaru - faktura."

Ronaro zwrócił uwagę na pewien szczegół - czy karton miał nienaruszone naklejki? Nie było żadnych zabezpieczeń, które sugerują nie otwierany karton? Taśmy z logiem producenta czy naklejki? Sądzę, że bez rzecznika się nie obejdzie. Ale także z jego działaniem nie warto nastawiać się na sukces. Jeżeli wszelkiego rodzaju plomby lub naklejki producenta były nienaruszone to może wykaże to monitoring ze sklepu? Jest to jakiś punkt zahaczenia.

A co sklep odpisał? Jakie jest ich oficjalne stanowisko?

Miał 2 plomby czyli dwie okrągłe przezroczyste naklejki u góry opakowania nic poza tym.
Nagranie ze sklepu jest fatalnej jakości bo kierowniczka sklepu pokazała mi je w celu udowodnienia, że te plomby są. Szczerze na tym nagraniu pudełko to prostokątna plama i nic poza tym. Więc pytam jak Pani dostrzega że pudełko jest idealne skoro nawet nie może Pani przybliżyć czy wyostrzyć nagrania - Pani nic nie odpowiedziała.
Ostateczne stanowisko sklepu jest takie:
"W odpowiedzi na wcześniejszą korespondencję dotyczącą zgłoszenia
reklamacyjnego numer 01S/000731/2023 informuję iż roszczenie, przekazane
w zgłoszeniu reklamacyjnym nie mogło zostać uznane.

Towar został wydany w sklepie. Podczas odbioru opakowanie konsoli zostało
obejrzane i nie zostały zgłoszone żadne zastrzeżenia. Opakowanie nie
nosiło śladów żadnych uszkodzeń. Ponadto towar został wydany
oryginalnie zapakowany. Do salonu przyjechał prosto z dostawy od
producenta.

Mam nadzieję, że zrozumie Pani powody, dla których nie mogliśmy uznać
zgłoszenia."

Nie mieści mi się w głowie coś takiego!
Mam zdjęcia konsoli robione po jej rozpakowaniu mogę wysłać wam na maila.
Ewidentnie używana porysowana pad jest porysowany. Jest brudna przy napędzie i czymś oblepiona.

Jest to przykre, że sklepy mogą tak oszukiwać ludzi bez żadnych konsekwencji.

@ellieg wszystko się zgadza. Ja kupiłem konsolę jakiś rok temu, ale u mnie było wszystko tip top. Czy w waszym przypadku, każdy element konsoli był spakowany do takich białych woreczków z "watowanego" plastiku?

Na chwilę obecną zachowane sklepu jest co najmniej niepoważne. Cała konsola wygląda jakby była CELOWO uszkodzona na etapie pakowania jeszcze w fabryce. W głowie się nie mieści, że w XXI wieku takie rzeczy mogą się odstawiać. W PS5 nie ma tacki na płytę, więc ktoś musiałby się natrudzić, by wpakować tam kawałki czekolady. Zgłoś niezgodność towaru do sprzedawcy i pogroź rzecznikiem konsumenta. Jak to nie pomoże to pisz pismo do rzecznika(najlepiej od razy, nie czekaj na reakcję sklepu- bo to co oni odstawiają to kompletna amatorszczyzna i chamstwo).

Witam.
Konsola moim zdaniem jest po zwrotowym towarem. A oni widocznie pakują i sprzedają takie rzeczy dalej!
Ewidentnie używana bo pad jest porysowany w miejscu wejścia usb tego na kabel do ładowania, przy napędzie podejrzewam, że przyklejona czekolada czyli pewnie dzieciak sobie grał, po zdjęciu obudiwy tej białej z PS5 tam są zarysowania, widać, że sa ślady lo rozkręcaniu konsoli bo jest porysowana jakby od śrubokrętu.
Wątpię by wyszło to od Sony.
Jestem pewna, że ten sklep sprzedaje towar ze zwrotów a tam naprawdę jeżeli ktoś coś od nich dostanie a towar działa to nikt z nas nie myśli o tym, że ktoś sobię go używał potem zwrócił a sklep śle to dalej.

Ronoaro napisał:
@ellieg wszystko się zgadza. Ja kupiłem konsolę jakiś rok temu, ale u mnie było wszystko tip top. Czy w waszym przypadku, każdy element konsoli był spakowany do takich białych woreczków z "watowanego" plastiku?

Na chwilę obecną zachowane sklepu jest co najmniej niepoważne. Cała konsola wygląda jakby była CELOWO uszkodzona na etapie pakowania jeszcze w fabryce. W głowie się nie mieści, że w XXI wieku takie rzeczy mogą się odstawiać. W PS5 nie ma tacki na płytę, więc ktoś musiałby się natrudzić, by wpakować tam kawałki czekolady. Zgłoś niezgodność towaru do sprzedawcy i pogroź rzecznikiem konsumenta. Jak to nie pomoże to pisz pismo do rzecznika(najlepiej od razy, nie czekaj na reakcję sklepu- bo to co oni odstawiają to kompletna amatorszczyzna i chamstwo).

Tak są te woreczki itd jeżeli chcesz mogę Ci wysłać zdjęcia konsoli itd na maila do oceny.
Powiedz mi jeszcze czy poza tymi 2 kółkami z taśmy opakowanie zawiera inne plomby?
Towar za 3 koła a plomba to przeźroczysta taśma i nic więcej?
Moim zdaniem jeżeli to nie są machlojki sklepu to sklep powinien teraz wyjaśnić sprawę z producentem a nie zwalić na niego winę i zakończyć w ten sposób reklamację.

ellieg napisał:
Powiedz mi jeszcze czy poza tymi 2 kółkami z taśmy opakowanie zawiera inne plomby?
Towar za 3 koła a plomba to przeźroczysta taśma i nic więcej?
Tak, u mnie były tylko 2 okrągłe plomby
febb1ad8b7c66f016029885d3dbf33aa.md.jpeg

PS. Ja nie kupowałem w N.

Ostatnia edycja:
Przesyłam zdjęcia zrobione po rozpakowaniu konsoli.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
...

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót