Towar wykonany na zamówienie - reklamacja

• Autor wątku Autor wątku gogolin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gogolin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
zamówiłam łóżko, które miało być wykonane pod moje zamówienie (wymiary, kolor itp.). Po rozpakowaniu paczki okazało się jednak, że kolor dosyć znacznie odbiega od tego jaki wybrałam na podstawie próbnika. Jakie prawa w związku z tym mi przysługują? Czy sprzedawca ma obowiązek wymienić towar na zgodny z umową? Jeśli tak, to w jakim czasie powinien to uczynić? Dodam, że na łóżko czekałam dwa miesiące. Gdyby sprzedawca przez kolejne dwa miesiące chciał naprawiać swój błąd to nie byłabym do konca usatysfakcjonowana :/

gogolin napisał:
Jakie prawa w związku z tym mi przysługują?
Naprawy lub wymiany.
gogolin napisał:
Czy sprzedawca ma obowiązek wymienić towar na zgodny z umową?
J.w.
gogolin napisał:
Jeśli tak, to w jakim czasie powinien to uczynić?
Bez zbędnej zwłoki.
gogolin napisał:
Dodam, że na łóżko czekałam dwa miesiące
No to:
Przepis prawny:
Art. 8. 4.

Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

Powrót