Towar z wadą (prawdopodobnie) fabryczną.

• Autor wątku Autor wątku Nolias
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nolias

Użytkownik
Odpowiedzi
176
Witam,

Dzisiaj mam krótki temat do przedstawienia. Właśnie wyciągnąłem ze skrzynki zakupiony towar. Towar kosztował mnie 6,99zł + 3zł przesyłka listem ekonomicznym. Towarem jest komplet folii ochronnych na telefon. Po rozpakowaniu, okazało się, że folie są porysowane (wszystkie - 2 sztuki) i ich brzegi są pożółknięte, czyli pewnie jakiś stary przeleżały egzemplarz. Ze sprzedawcą jeszcze nie kontaktowałem się, oczywistym jednak jest, że chciałbym wymianę towaru na nowy bez ponoszenia kosztów przesyłek (w tę czy drugą stronę). Z jakiej reklamacji powinienem skorzystać?

Sprzedający na stronie "O mnie" twierdzi, że mam wysyłać reklamowany sprzęt na własny koszt, oraz z tego co widzę, zawarł klauzulę niedozwoloną, tj. że do reklamacji ma być dołączone obowiązkowo oryginalne opakowanie (to już nie jest związane z moim tematem, bo takowe posiadam).

Aukcja: FOLIA 3MK CLASSIC LG NEXUS 5 D820 D821 GOOGLE 2szt (5088699076) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
"O mnie": Informacje o użytkowniku rfa5allegro - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Pozdrawiam.

--Edit--
Sprawdziłem drugi komplet, który dostałem trochę wcześniej do mojej komórki i również jest porysowany (nie miałem jeszcze czasu zajmować się tym i zakładać na telefon). Ten komplet jest od innego sprzedawcy. Zastanawiam się czy nie zwrócić się z oboma kompletami bezpośrednio do producenta - polskiej firmy 3mk. Co radzicie?

Ostatnia edycja:
Z jakiej reklamacji powinienem skorzystać w celu nie ponoszenia kosztów transportu i innych kosztów mi nie znanych. Z reklamacji z tytułu GWARANCJI czy z reklamacji z tytułu TOWARU NIEZGODNEGO Z UMOWĄ?

Do tego również dochodzi kwestia, że dwa komplety od dwóch różnych sprzedawców posiadają zarysowania, więc czy lepiej zgłaszać sprawę do sprzedawców czy bezpośrednio do producenta?

1. Obojętnie
2. Sprzedawcy lub producenta jeśli wystawił gwarancję i chcesz z tej właśnie jego gwarancji skorzystać.

@nomnes, Ad.1. Nie ma znaczenia to, że Sprzedający na Allegro wstawił na stronie O mnie informację, że mam przesłać towar na koszt własny?

Bo masz przesłać na koszt własny. Jak reklamacja będzie zasadna to możesz żądać zwrotu kosztów nadania.

I w przypadku realizacji reklamacji musi mi zwrócić koszty przesyłki czy jest to jego wybór i dobra wola?

Dziękuję bardzo za dotychczasowe odpowiedzi :)

W przypadku uznania ma obowiązek pokryć koszta reklamacji.

Rozumiem, dzięki za odpowiedzi i rozwiązanie wątpliwości :) Postawiłbym piwo tudzież łapkę w górę, gdyby była możliwość ;D

Pozdrawiam.

Powrót