Towar źle naprawiony przez serwis w czasie gwarancji, a koniec okresu gwarancji

• Autor wątku Autor wątku oleg22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oleg22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam,
oddałem towar na gwarancję producenta do serwisu w celu naprawy kiedy jeszcze obowiązywała gwarancja, towar został źle naprawiony, objawy te same co wcześniej. Nienaprawiony towar z serwisu odebrałem już po gwarancji i w tym samym dniu próbowałem reklamować z tego samego powodu, jednak serwis powiedział, że to już będzię odpłatnie. Jak wygląda taka sytuacja od strony prawnej. Czy serwis ma obowiązek nieodpłatnej naprawy tej samej usterki?

Naprawdę nikt nie orientuje się jak wygląda taka kwestia?

Mam kolejne pytanie,
po nieudanej pierwszej naprawy w ramach gwarancji, oddałem sprzęt po raz kolejny tym razem na niezgodność towaru z umową (wymiana towaru na nowy wolny od wad) zaznaczając przy tym, że nie wyrażam zgody na naprawę skoro za pierwszym razem nie został skutecznie naprawiony . Ale sklep postanowił naprawić (zostałem poinformowany o sposobie załatwienia po 18 dniach od zgłoszenia reklamacji, ustawowo powinno być 14 dni). Czy w takim wypadku pozostało mi tylko przyjęcie naprawianego towaru, czy mam jakieś inne możliwości działania

A czego żądałeś w tej reklamacji z tytułu niezgodnosci?

Rzeczywiście, nie doczytałem. W takim razie reklamacja jest uznana i sprzedawca powinien wymienić sprzęt.

Art. 8. 3. u.sp.kons. Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione.

cedwah napisał:
Rzeczywiście, nie doczytałem. W takim razie reklamacja jest uznana i sprzedawca powinien wymienić sprzęt.
Sprzedawca przyjął moją propzycje wymiany na nowy, ale nie jest w stanie wymienić na identyczny model. Zaproponował wymiane na inną markę/model. I teraz pytania
1.Załóżmy za towar zapłaciłem 500zł, teraz wybieram nowy towar za 300zł to czy sprzedawca ma obowiązek wypłacić mi różnicę w cenie?
2. Czy jest szansa na zwrot pieniędzy z powodu niemożliwości wymiany towaru na identczyny?

Ogólna zasada jest taka, że nie możesz otrzymać gorszej rzeczy.

cedwah napisał:
Ogólna zasada jest taka, że nie możesz otrzymać gorszej rzeczy.
Witam ponownie.
Zaproponowano mi wybór towaru z tego co mają na sklepie. Z powodu małego asortymentu nic mi nie przypadło do gustu. Czy w takim przypadku nalezy mi się zwrot gotówki?

Nikt nie zna odpowiedzi na powyższe pytanie?

Edit: jeszcze jedno czy jest szansa, że sklep jest w stanie się zgodzić na wymianę towaru z całkiem innej kategorii?

Ostatnia edycja:
Dogadać się na inny towar zawsze można. Tyle że należy dopilnować, aby był nowy dowód zakupu, przydatny przy ewentualnej reklamacji.
Co do wątku głównego, skoro sklep nie ma możliwości wymiany na rzecz wolną od wad, to możesz rozwiązać umowę za zwrotem wszystkiego, co otrzymałeś i od nich również odzyskujesz wszystkie wydatki.

Za pierwszym razem sklep nie musi wymieniac tylko moze naprawic. Jesli sie nie zgodziles na naprawe to powinien oddac nienaprawiony sprzet.

bebo napisał:
Dogadać się na inny towar zawsze można. Tyle że należy dopilnować, aby był nowy dowód zakupu, przydatny przy ewentualnej reklamacji.

Możesz podac podstawę prawną? :o

Konsument zakupił nowy towar jesli zostanie mu wymieniony na nowy? W przypadku innego towaru logiczne chyba jest, ze kupujacy zawsze dostaje dowod zakupu...czy cos sie zmienilo w tej kwestii?

Dogadać się ze sklepem zawsze można, pamiętaj o dowodzie nabycia, potrzebnym w razie reklamacji.

Jeżeli sklep nie ma towaru na wymianę, przysługuje Tobie odstąpienie od umowy za zwrotem wszelkich, poniesionych kosztów (art. 8 ust. 4 Ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego, art. 494 Kodeksu cywilnego). Na Twoim miejscu, jeśli towar jest dostępny w niższej cenie, żądałbym rozwiązania umowy i kupił taki sam przedmiot, ale tańszy.

@arturoooo
sprzęt był w naprawie jednak nie został naprawiony, dopiero za drugim razem oddałem na niezgodność z umową z wymianą na nowy wolny od wad (z zaznaczeniem, że nie wyrażam zgody na naprawę.)
@bebo
No właśnie chodzi mniej więcej co napisałeś w ostatnim zdaniu. Teraz ten towar jest dużo tańszy od ceny która zapłaciłem 2 lata temu.

Ostatnia edycja:
oleg22 napisał:
@arturoooo
sprzęt był w naprawie jednak nie został naprawiony, dopiero za drugim razem oddałem na niezgodność z umową z wymianą na nowy wolny od wad (z zaznaczeniem, że nie wyrażam zgody na naprawę.)

Jeśli sklep może naprawic towar to naprawia. Nie musi od razu wymieniać. Jeśli się nie zgodziłeś odpowiedź masz jak wyżej.

Pierwsza reklamacja z na podstawie gwarancji nie ma tutaj żadnego znaczenia

bebo napisał:
art. 494 Kodeksu cywilnego.

Możesz najpierw dokładnie przeczytać w/w ustawę a nie w kolejnym poście klepać o art. 494?

Ostatnia edycja:
arturoooo, możesz przestać pisać byle jakie posty, nabijające wyłącznie licznik? Nie pasi, że ktoś inny posiada wiedzę, co? Dzięki tej wiedzy, załatwiłem już wiele reklamacji, dlatego przekazuję ją innym. Co ma ustawa do kodeksu? Ten przepis normuje odstąpienie od umowy, czego nie ma w ustawie.

Powrót