Towary z aliexpress a urząd celny.

• Autor wątku Autor wątku hibi122
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hibi122

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie!
Chciałbym prosić państwa o pomoc. Chciałbym kupić na aliexpress koszulkę, która identyczną kopią tej z drogiego domu mody. Ciuch ten nie zawiera metki, która sugerowałaby, że jest to przedmiot opatrzony fałszywym znakiem handlowym (??), jedyne co je łączy to identyczny nadruk i kolor, brak również logo marki. Czy w tej sytuacji kupując 1 sztukę takiego własnie towaru mogę być spokojny o urząd celny, ewentualne zatrzymanie przesyłki i późniejszy proces? W Polskim prawie o ile się nie mylę zakaz jest wprowadzania w obieg towarów z fałszywym znakiem towarowym, no i tu pytanie czy taki sam wygląd ubrania można uznać za znak towarowy i czy zakup jednej sztuki na własny użytek jest wprowadzaniem w obieg? Czy po prostu lepiej dla świętego spokoju zrezygnować z zakupu?
Pozdrawiam.

Po co? Samego wyglądu i właściwości zgodnie z prawem nie można uznać za znak towarowy.

Czyli rozumiem, że mogę być spokojny o ewentualne problemy z urzędem celnym? Ponadto według prawa towar ma zbyt niską wartość, żeby go oclić.

To nawet nie wezmą tego do ręki.

Troszke sie zmieniło w nowym roku.
Moga wziasc do reki i naliczyc podatek VAT bo to zakup w sklepie internetowym.
Przy przesylce kurierem bedzie na pewno z automatu naliczone, poczta bardzoprawdopodobne ale nie graniczace z pewnoscia.
Zalezy tez jak to z chin bedzie wyslane, jak chinska poczta to wieksze ryzyko jak przez holandie to zerowe.

Podepne się pod temat

Chce kupic urządzenie hydrauluczne na aliexpress za 260$. Ma ono niewielkie rozmiary 50x40x40 i wagę 28kg. Po dodaniu do koszyka wskakuje cena za wysyłkę 220$. W zasadzie i tak się oplaca bo podobne urządzenia w Polsce kosztują 5 razy tyle. A to chińskie w zupelności do moich potrzeb wystarczy. Nie chcialbym tylko zeby po zakupie sie okazalo ze nagle trzeba zaplacic clo i vat i inne oplaty i trzeba bedzie chodzić po urzędach wyjaśniać placic kary itd.

Jaka jest szansa ze w tą relatywnie wysoką cenę przysyłki wliczone są te podatki?

pytanie do wróżbity Macieja. Mogą oclić, mogą nie.

Wirusisko napisał:
pytanie do wróżbity Macieja. Mogą oclić, mogą nie.

Ja na ali nic do tej pory nie kupowalem. Ale poczytac mozna o darmowych wysylkach i pozniejszym cleniu zakupów i nakladania podatków z odsetkami. Moja wysylka to prawie 1000 zl. Dlatego sie zastaawiam czy tu czasem podatki jakies nie są wliczone. Ma ktoś jakies doswiaczenie z ali? Skąd taka wysoka cena wysylki. Moze towar idzie najpierw gdzies ma zachód do pośrednika powiedzmy do Holandii gdzie jest clony a po tem dopiero do Polski

Rekord. Zapytać na forum prawnym w jaki sposób jeden z miliona sprzedawców na aliexpress wyśle paczkę... Na bank uzyskasz odpowiedź.

Pytam sie tylko czy jest to mozliwe zeby sprzedawca wliczyl podatki w cene przesylki przy wartosci kupionego produtu przekraczającego kwotę zwolnioną od cła Czy taka mozliwosc wogole istnieje czy podatki w polsce to sprawa niezależna

Już dostałeś odpowiedz. 50/50. Ja zamawiam często z ali i na ostatnie 3 telefony 1 został skontrolowany. I ta twoja propozycja nie jest możliwa.

romanik99 napisał:
Pytam sie tylko czy jest to mozliwe zeby sprzedawca wliczyl podatki w cene przesylki przy wartosci kupionego produtu przekraczającego kwotę zwolnioną od cła Czy taka mozliwosc wogole istnieje czy podatki w polsce to sprawa niezależna
Nie ma takiej możliwości. Niektórzy sprzedawcy udostępniają płatną przesyłkę która omija urząd celny (jest to chyba przesyłka do innego kraju unii i tam towar jest przepakowany). Jeżeli Twój sprzedawca oferuje wysyłkę z magazynu z jakiegoś kraju UE to zdecyduj się na ten magazyn.

Jeżeli towar będzie z Chin to loteria czy Urząd Skarbowy to ocli.

Wysłane z mojego ZTE A2016 przy użyciu Tapatalka

Ajak to zweryfikowac czy ona idzie z magazynu europejskiego. Gdzie to bedzie pisalo?

romanik99 napisał:
Ajak to zweryfikowac czy ona idzie z magazynu europejskiego. Gdzie to bedzie pisalo?
Wtedy na ali masz do wyboru kilka magazynów oprócz chin np. Gremany, Espania, Italy. Musisz jakiś wybrać inaczej system nie przejdzie dalej w procesie zakupu. Łatwo się zorientować.

Jak nie ma żadnego to towar idzie z Chin.

Wysłane z mojego ZTE A2016 przy użyciu Tapatalka

jak nie możesz znaleźć takiej informacji w opcjach wysyłki to zapytaj bezpośrednio sprzedawcę.

Jest tylko menu wyboru firmy kurierskiej tzn TNT DHL FEDEX. TNT jest najtansze 858 zl. Zeby wejsc dalej musze kliknąć złóż zamowienie ale tam nie wchodzilem bo boje sie ze odwrotu nie bedzie

Powrót