Towarzystwo Ubezpieczeń

• Autor wątku Autor wątku Pablo Antonio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pablo Antonio

Użytkownik
Odpowiedzi
67
Witam wszystkich, poniżej przedstawiam problem :
W marcu zgłosiłem szkodę do towarzystwa ubezpieczeniowego , przesłałem pełną dokumentację, zdjęcia, nagranie, sprawca do dnia dzisiejszego nie odniósł się do sprawy mimo trzech monitów które wysłało towarzystwo ubezpieczeń.Opiekun- likiwidator poinformował mnie że jeżeli sprawca nie odpowie na pismo to nie mogą wpłacić mi odszkodowania .Co mogę dalej z tym zrobić żeby otrzymać pieniądze.Prosze o pomoc.

Rozumiem, że po zdarzeniu nie spisałeś ze sprawcą oświadczenia?

Myślę, że powinieneś zgłosić sprawę na policję, że sprawca zdarzenia tłumaczył swój pośpiech bardzo pilną sprawą i odjechał zostawiając swoje dane i prosił, o to że później załatwicie oświadczenie itd po czym nie odbiera telefonów, więc zgłosiłeś sprawę do TU. Towarzystwo wysłało mu monity na które nie odpowiedział....

Ostatnia edycja:
Po krotce przedstawię: o godzinę 19:25, jechałem motorem zgodnie z przepisami PORD O CZYM Świadczy NAGRANIE Z KAMERY Z KASKU. W JEZDNI BYŁ UBYTEK 40 CM NA 30 CM GŁĘBOKOŚĆ 10 CM , WpadlE MI CALE KOLO PRZEDNIE PO CZYM MOTOR POŁOŻYL SIĘ NA PRAWYM BOKU ,WYRWA W JEZDNI NIE BYLA ZABEZPUECZONA Porysowane Plastiki ITD.WLASCICIEL DROGI ZDM CZYLI SPRAWCA NIE ODPISUJE UBEZPIECZYCIELOWI NA PISMA , ja złożyłem wszelkie dokumenty dowody itd. czekają tylko na ZDM

Jeżeli od dnia zgłoszenia szkody ubezpieczycielowi upłynęło 30 dni to można złożyć pisemną reklamację. Może to zmobilizuje zarządcę drogi do zajęcia stanowiska w sprawie. Jeżeli i reklamacja nie poskutkuje to można zwrócić się o podjęcie interwencji do Rzecznika Finansowego.

Dobra , jak to ma wyglądać w formie tekstu jest jakiś wzór???

Tak, wzorów jest wiele w sieci. W treści powinny się znaleźć data pisma, nazwa ubezpieczyciela, nazwa ubezpieczonego zarządcy, dane poszkodowanego, numer sprawy, data zdarzenia, data i sposób zgłoszenia szkody, przyczyna reklamacji (opieszałość w likwidacji szkody) i podpis. Następnie takie pismo trzeba by wysłać listem poleconym do ubezpieczyciela.

Ostatnia edycja:
Ok, co dalej kiedy ZDM NIE ODPOWIE NA TO ???

Pablo Antonio napisał:
Ok, co dalej kiedy ZDM NIE ODPOWIE NA TO ???
Reklamację składa Pan do ubezpieczyciela nie do ZDM. Gdyby nadal nie zlikwidowano szkody pomimo reklamacji można skierować wniosek o podjęcie interwencji wobec ubezpieczyciela do Rzecznika Finansowego.

A ok czyli wszystkie skargi i reklamacje wysyłać do PZU ??

A co w przypadku kiedy Rzecznik nic nie wskóra??

Dla rozjaśnienia sytuacji zapytam - dlaczego zgłosiłeś do ubezpieczyciela (i czyj to jest ubezpieczyciel) a nie do zarządcy drogi?

Dlatego że zarządca drogi ma podpisaną umowę z PZU i to likwidator tej firmy zajmuje się odszkodowaniami

forg napisał:
Dla rozjaśnienia sytuacji zapytam - dlaczego zgłosiłeś do ubezpieczyciela (i czyj to jest ubezpieczyciel) a nie do zarządcy drogi?

Dlatego że zarządca drogi ma podpisaną umowę z PZU i to likwidator tej firmy zajmuje się odszkodowaniami

Finalny wynik przepychanki , skierowałem pismo do Rzecznika FINANSOWEGO TAK JAK MI doradził liście, Towarzystwo Ubezpieczeń wypłaciło mi trzykrotność kwoty poprzedniej która była niewystarczająca.Chciałbym wszystkim którzy mi doradzali w tej kwestii podziękować serdecznie.

Powrót