TP.sa zaległe płatności

• Autor wątku Autor wątku ZIDANE
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZIDANE

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Mam pytanie .Kilka lat temu mój pracownik posiadał telefon stacjonarny z T.P. na adrasie żony - on tam nie jest zameldowany. Były kłopoty z sygnałem neostrady ale to nie jest udokumentowane . Od kilku lat umowa jest zerwana ponieważ nie był zadowolony z jakości usług . Został dług ok 1200 zł , czas mijał dług rośnie , pojawiła się firma windykacyjna on chciał spłacać w jakiś dogodnych ratach .Firma zażądała spłaty w wysokosci 180 zł miesięcznie , on sie nie zgodził . W tym miesiącu zadzwonił ktos mówiac że dzwoni z kancelarii prawnej i ze 25 czerwca b.r. mija ostateczny termin spłaty i jeśli do tego dnia cała kwota wraz z odsetkami ( już 2300 zł ) nie zostanie wpłacona to sprawa trafi do sądu i komornikowi będzie musiał zapłacić 40% więcej plus koszty postępowania . Moje pytanie : czy to wszystko jest zgodne z literą prawa , czy musi płacić a jeśli nie zapłaci to co i czy w tego typu sprawach są jakies terminy przedawnienia .Z góry serdecznie dziękuję za porade .

SN uchwała z dnia 7 maja 2009 r. (sygn. akt III CZP 20/09).
Termin przedawnienia roszczenia o opłatę abonamentową i wynagrodzenie za połączenia telefoniczne z umowy o świadczenie usług telefonicznych, zawartej na podstawie ustawy z dnia 16.VII.2004 r. - Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 r., Nr 171, poz. 1800, ze zm.), określa art. 118 kc, a więc 3lata.
Inną kwestią jest czy nie doszło do uznania roszczenia.

co trzeba rozumieć poprzez uznanie roszczenia?chodzi o to czy nie podpisywano zadnej umowy wiążącej z tytułu splaty zadłuzenia?

roszczenie, to wymaganie coś od kogoś

A więc uznanie roszczenia, to pewnie uznanie, że komuś masz zapłacić (chyba)

tak więc nie podpisywałem zadnego uznania roszczenia. a co jezeli jakieś pieniądze zostały wysłane na konto firmy windykacyjnej czy to tez mozna uznać za spłatę roszczenia?

Przelew, masz potwierdzenie? Jeśli była to cała suma w terminie nie może być roszczeń.

nie to niebyła cała suma tylko na tyle ile mnie było stać czyli 3x50zł

Uznanie roszczenia to np. podpisanie ugody o rozłożeniu spłaty należności na raty.

jest jakiś nr telefonu pod który mógłbym zadzwonić i porozmawiać bardziej wyjasnić szczeguły i dowiedziec sie więcej
?

można to wziąść pod uwage (musisz mieś kwitek), ale zauważ jedno. Ten twj kolega ma mało czasu a zapłate około 3 tysięcy (razem z sądem) ale dziwie się, czemu neostrada naliczała kolejne pieniądze, kiedy umowa została zerwana. Radził bym ci zobaczyć jeszcze raz tą umowe.

telefon... no nie wiem. Nigdy nie nie myślałem i przynajmniej ja nie znam

jak wrucę do domu ok 20.00 to popatrze w tą umowę lecz po zerwanu umowy nie naliczali dalej abonamętu tylko za zerwanie umowy + odsetki za zwłokę

ok zerkne w tę umowę tylko ja niewiem czego konkretnie tam sszukać bo to jest napisane takim jezykiem ze niewszystkie słowa są zrozumiałe z powodu teko ze ja sam nie jestem prawnikiem

Ja terz nie jestem prawnikeim ,ale znam się troszke na tym
Poszukaj tam o konsekwencjach zerwania umowy etc.

dzieki z góry odezwę sie wieczorkiem

Powrót