Tranfer zasiłku z Polski do Włoch

• Autor wątku Autor wątku Stokrotka47
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stokrotka47

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Mam takie pytanie, pracowałam 5 lat ciągiem, umowa o pracę była zmieniana 3 razy (przedłużana przy czym, jedna była przedzierana i pisana następna w zamian za tę)czyli stara była niszczona i nowa była z datą początkową. Pierwsze moje pytanie brzmi czy tak można?

A drugie pytanie jest następujące: Po tych pięciu latach ch pracy zdecydowalam że chce wyjechać za granicę i wiem że można się ubiegać o zasiłek dla bezrobotnych . Tylko że Pani w Wojewódzkim urzędzie pracy powiedziała mi że nie dostanę tranferu zasiłku będąc już za granicą bo na świadectwie pracy widnieje, że stosunek pracy ustał w wyniku Art. 30&1p.1-porozumienie stron a powinno być, że kończył mi się okres umowy lub że była likwidacja stanowiska. Czy to prawda czy np nie ma przepisu, że zakończyłam pracę bo zmieniłam miejsce zamieszkania i wtedy mogłabym ubiegać się o tranfer.

Sposób rozwiązania umowy nie ma wpływu na transfer zasiłku. Pani w WUP miała rację mówiąc, że nie można uzyskać transferu zasiłku będąc za granicą. Aby transferować zasiłek należy zarejestrować się w powiatowym urzędzie pracy, nabyć prawo do zasiłku (i tu Pani z WUP najprawdopodobniej podała informacje o wpływie sposobu rozwiązania umowy na przyznanie zasiłku - po 90 dniach od daty rejestracji), pobierać go przez 4 tygodnie i pozostawać do dyspozycji urzędu, a następnie transferować. Informacje na ten temat można znaleźć na tej stronie.
Zmiana miejsca zamieszkania może ewentualnie mieć wpływ na przyznanie zasiłku w Polsce, ale nie na jego transfer.

Dziękuję za odpowiedź co w takiej sytuacji powinnam zrobić aby dostać ten nieszczęsny transfer, właśnie jadę na święta do Polski i chciałabym jeszcze raz spróbować to zrobić ale nie wiem jak. Proszę o odpowiedź.

Obawiam się, że nie będzie to możliwe skoro przebywa Pani za granicą. Jak pisałam w takiej sytuacji należy zarejestrować się w urzędzie pracy, nabyć prawo do zasiłku i pozostawać do dyspozycji urzędu. Musiałaby Pani wrócić do kraju na dłużej, przyjazd na święta nie wystarczy. Sposób rozwiązania umowy uprawnia do zasiłku dopiero po 90 dniach od daty rejestracji. Nie napisała Pani kiedy nastąpiło rozwiązanie umowy, jeśli minęło 6 miesięcy to straciła Pani prawo do zasiłku.

Dziekuję za pomoc więc umowa skończyła się 31.12.2014 za porozumieniem stron więc minęło 3 miesiące, a jeszcze jedno czy np. można zmienić w świadectwie pracy ten stosunek pracy tzn. mogłaby to zrobić moja szefowa?Jest to możliwe ?i drugie: jeśli bym miała zostać w Polsce to na jak długo? i potem kiedy bym miała wrócić i we Włoszech się zarejestrować w INPS. Dzięki za odpowiedź

Zgodnie z Kodeksem pracy o sprostowanie świadectwa pracy pracownik może wystąpić w ciągu 7 dni od jego otrzymania.
Przypomnę, że w przypadku takiego rozwiązania umowy, jak pisałam, zasiłek przysługuje po 90 dniach od daty rejestracji i o te 90 dni ulega skróceniu.
W Polsce musiałaby Pani przebywać przez ponad 100 dni (90 dni karencji i 4 tygodnie pobierania zasiłku), następnie (po załatwieniu formalności w WUP) należy wyjechać do Włoch i w ciągu 7 dni od daty wyjazdu zarejestrować się w ich odpowiedniku urzędu pracy. Jeśli przysługuje Pani zasiłek przez 180 dni, to będzie transferowany tylko przez około 70.

Dziękuję bardzo czy w razie pytań mogę pisać jeszcze?

Mam jeszcze takie pytanko czy jak teraz wrócę do Polski to mogę spróbować o zmianę w świadectwie pracy moją szefową na artykuł który jest dla mnie odpowiedni żebym nie musiała zostawać na tak długo w kraju. Czy ona miałaby z tego tytułu jakieś nieprzyjemności? I jaki to by miał być artykuł żeby ona była bezpieczna i nie musiała mi wypłacać żadnej odprawy w razie gdybym potem miała to wykorzystać przeciwko niej. Co moge w tej sytuacji zrobić żeby ona mogła mi pomóc zmieniając w świadectwie ten artukuł.Będę dostępna jutro bo teraz lecę do Polski i nie bedę miała netu ale jutro będę czytała. Dzięki za wszystko

Zmiany po tak długim czasie, w dodatku nie prawdziwe nie są zgodne z prawem.

Dziękuję za odpowiedź,a jeszcze takie pytanie jak często trzeba się stawiać wUrzędzie Pracy przez ten czas 90 dni i 4 tygodni

Częstotliwość wizyt urząd ustala indywidualnie. Mogą być raz miesiącu lub raz na trzy miesiące.

A moge zarejestrować sie w urzedzie i oni mi powiedza dokladny termin kiedy mam sie zglosić przez te 100 dni

Urząd wyznaczy termin pierwszej wizyty, ale nie można wyjechać za granicę. W okresie figurowania w rejestrze osób bezrobotnych należy pozostawać do dyspozycji urzędu. Wyjazd za granicę przekraczający 10 dni kalendarzowych powoduje utratę statusu - oczywiście należy informować urząd. W razie kontroli następuje wyrejestrowanie na okres 120 dni - jeśli sytuacja ma miejsce po raz pierwszy.

Jak wyglada kontrola z urzędu pracy

Moje ostatnie pytanie jesli umowę o pracę w ktorej stosunek rozwiazania jest za porozumieniem stron to jak wyglada procedura transferu zasiłku,to moge sie zarejestrować w urzedzie i co dalej?bardzo prosze o pomoc bo nic z tego nie rozumiem

Chciałam sie zapytać jaka jest procedura zgłoszenia dokumentu U2 we Inps we Włoszech.Czy od razu można sie starać o zasiłek jeśli sie nigdy nie pracowało

Powrót