transakcja na allegro -problem

• Autor wątku Autor wątku roberttt1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

roberttt1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam problem. Aukcja jest juz zakonczona i jest zwyciezca. Problemw tym,ze zaginal mi przedmiot sprzedazy [ prawdopodobnie z resztkami innych opakowan trafil juz na smietnik. Zwyciezca jeszcze nie wplacil naleznosci za wylicytowany przedmiot. Nie mam mozliwosci dac przedmiot zamienny lub podobny. Jak moge anulowac-uniewaznic te aukcje . Czy wystarczy ze powiadomie kupujacego ze przedmiot zaginal i sprzedaz nie moze dojsc do skutku ? Czy kupujacy moze miec jakies skuteczne roszczenia do mnie, jakies kary ,do sadu itp . Wogole, jak wybrnac z tej przykrej dla mnie sytuacji ? Prosze ,jesli to mozliwe ,o pilna pomoc . Pozdrawiam i dziekuje.

Jak sądze jest to przedmiot co do gatunku, czyli rzecz określone przez wskazanie cech, którymi charakteryzuje się większa grupa rzeczy.
Jeśli tak zastosowanie ma art. 479
[cytat:14yj9jeg]Art. 479. Jeżeli przedmiotem świadczenia jest określona ilość rzeczy oznaczonych tylko co do gatunku, wierzyciel może w razie zwłoki dłużnika nabyć na jego koszt taką samą ilość rzeczy tego samego gatunku albo żądać od dłużnika zapłaty ich wartości, zachowując w obu wypadkach roszczenie o naprawienie szkody wynikłej ze zwłoki.[/cytat:14yj9jeg]

Powrót