Transfer Renty za granicę. Jak to zrobić?

• Autor wątku Autor wątku panproblem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
a i owszem jesli bedzie mial ktos 5 lat w niemczech( spelni warunki do przyznania swiadczenia wedlug ustawodastwa ) , 5 lat w iralndii ( spelni warunki ustawodastwa ), 5 lat w wielkiej brytanii i wroci do PL , i wystapi o rente ;p;p;p , gdzie powinnien dostac hipotetycznie 600 euro tygdoniowo z 3 krajow EU GDZIEw kazdym spelnil warunki do otrzymania swiadczenia , ale wybiera sie rente /emryture ta ktora jest najbardziej korzystna , i tu teraz zagwozdka , bo skoro korzystne dla nas jest to 600 euro , ale mozemy dostac to swiadczenie teraz tylko JEDNGO PANSTWA EU, czyli zakladajac ze najwysza renta jest z niemczech bo wynosi 250 euro - to to dostajemy ( najbardziej korzystna )ale jesli wrocimy do PL ...

to tez dostanie 500 pln ( bo mu ZUS ) wiesz co zrobi :D

Natomist w Ire , obowiazuje taki pargraf ( zeby sie zabezpieczyc- przed takim faktem -ze wszyscy maja taka sama wyskosc renty czyli 200 euro )tyle ze ten paragraf obowiazuje tylko wtedy kiedy wychodzi ze za duzo mozna dostac , natomist jesli dostajemy mniej to juz nie ..

Ostatnia edycja:
"Niektóre kraje kierują się logiką opartą na ocenie ryzyka (prawodawstwo typu A). W takim systemie przysługująca nam renta jest taka sama bez względu na okresy ubezpieczenia, natomiast trzeba być ubezpieczonym w momencie zaistnienia inwalidztwa. Ta metoda obliczeniowa stosowana jest tylko w niektórych systemach, których wykaz znajduje się w załączniku VI do rozporządzenia nr 883/2004, czyli obowiązujących w Czechach, Estonii, Irlandii, Grecji, Łotwie, Finlandii, Szwecji i w Wielkiej Brytanii......"

Renty inwalidzkie - UE

własnie o ten paragraf mi chodzi , pózniej w tym rozporzadzeniu EU jest tylko wzmianka , ze nalezy miec 52 skladki PRSI , aby kwalifikwac sie do zlozenia wniosku , w przypadku mniejszej ilosci skladek jest sie odsylanym do kraju w ktorym ostatnio mielismy te 52 skladki

bo wedlu tego paragrafu bez znaczenia ile masz skladek , wyskosc renty to 200 euro i koniec ( brakujace sobie moga sciagnac z PL ) ale wyskosc nie pwinna sie zmienic , wiec o pupe otluc te ich pro raty ( rozumiesz ) rok pracowales na drugi rok zachorowales , wniosek poszedl ( nie wazne ze w PL SKORO I TAK OSTaNIM KRAJEM gdzie byles ubezpieczony to byla Irlandia)

Ostatnia edycja:
ale znalazłam dla CIEbie EXTRA wazne informacja :

podaje

"When the pensions amount calculated according to the general rules is lower than the guaranteed minimum amount, it will be increased by the so called social supplement whose value is equal to the difference between the guaranteed minimum amount and the statutory or legal pension amount.
The social supplement granting is not subject to assets or residence test...."

http://www2.seg-social.pt/ingles/preview_documentos.asp?r=1383&m=PDF

tzn

W przypadku gdy kwota emerytury oblicza się według zasad ogólnych jest niższa od kwoty gwarantowanej minimalnej, zostanie ona powiększona o tzw uzupełnienie społecznych, których wartość jest równa różnicy między kwotą gwarantowaną minimalną i ustawowego lub prawnego kwota emerytury.
Dodatek socjalny przyznanie nie jest uzależnione od aktywów lub testu zamieszkania"

wedlug tego co napisane , wynika ze powiniens dostac SWA , wyrownie do renty do kwoty minimalnej , a ze jej teoretycznie nie wiec do 200 euro

Po przyjezdzie do Irlandii

Muszę to przeanalizować "When the pensions amount calculated according to the general rules is lower than the guaranteed minimum amount bo nie wiem czy unijna to general rules czyli na ogólnych zasadach. Jeśli wszystko gra to upewnie się jeszcze czy na 100% nie wyzdrowieje i działam. Wolałbym pracować. Ale jeśli pojawia się furtka na to czemu z niej nie skorzystać.

W przypadku gdy kwota emerytury oblicza się według zasad ogólnych jest niższa od kwoty gwarantowanej minimalnej

ale jaka jest wyskosc gwarantowana?
te same paragrafy dotycza invalidity jak pension , renty i emerytury

:wow::wow: oooops w sumie by sie przydal jakis doradca prawa unijnego

Jest odpowiedź z KE
"w przypadku przeniesienia się do Irlandii zmniejszeniu (uszczerbku) nie może doznać Pana renta przyznana w Polsce. Nie oznacza to jednak, że przyznana renta w Irlandii (pod warunkiem, że była ona przyznana w wysokości zgodnie z przepisami irlandzkimi) ulegnie podwyższeniu z tego tytułu, że przenosi Pan swoje miejsce pobytu do Irlandii."
Więc trochę lipa:(. Pewnie musiałbym żebrać w socjalu:) Albo próbować przeżyć za 100euro tygodniowo:D Może jest to możliwe?

dobrze ze odpisali , z tym że wyskośc sie nie zmieni to kazdy wie , zadnej ameryki nikt nie odkryl , ale czy SWA Ci pokryje róznicę , znaczy doplaci do minimum socialnego to jest pytanie

ale zobacz co ja znalazłam

"Londyńska emerytura na życie w Polsce

Funkcjonariusze KE mają sposób, jak w jeszcze lepszych warunkach przeżyć jesień życia. Na emeryturze przysługuje im do 80 proc. ostatniego uposażenia, często 10 tys. euro miesięcznie.
ednak kwota ta jest zredukowana, gdy emeryt przeniesie się z kraju uważanego za drogi (np. Belgia) do państwa, w którym koszty życia są niższe (Polska). Tu współczynnik emerytury może być obniżony o 1/5. Ale wystarczy zameldować się w szczególnie drogim mieście (jak Londyn czy Paryż), a emerytura nie tylko nie zostanie obcięta, lecz może wzrosnąć i osiągnąć wysokość ostatniej pensji. Nikt nie sprawdzi, gdzie faktycznie spędza czas były eurokrata. Z naszych informacji wynika, że w Brukseli proceder ten jest dobrze znany, ale nikt się nie pali, by go ukrócić. Potencjalni kontrolerzy sami podcięliby gałąź, na której siedzą. Bo i oni przestaną kiedyś pracować."|

Londyńska emerytura na życie w Polsce - Praca i ubezpieczenia - Gazeta Prawna - największy dziennik gospodarczy

no to jak to sie wszsytko w koncu ma

Myślę że jedynym sposobem jest przeniesienie się tam i praca we wskazanym miejscu przez wydział rentowy i ponowne złożenie wniosku po przepracowaniu 3 lat aż do spełnienia ich warunku czyli 5 lat pracy.

to musialbys zastopwac rente , pojsc do pracy zeby oplacac PRSI , bo jak pojdziesz do tej rehabilitacyjnej to nie oplacasz PRSI ,to rehabilitacyjna praca nic nie daje w sensie zwiekszenia stazu do renty , wydzial rentowy nie daje miejsca pracy , tylko zezwolenie na prace ,

Jednym z rozwiazani , chyba jak chcesz przyjechac , to utrzymanie renty , szukanie pracy , a po jej znalezieniu zatrzymanie renty , zeby miec oplacane PRSI, w pelnym etecie , bo jak na part time to dluzej ,potem przed uplywem roku 12 miesiecy pracy , skorzystac z tego przywileju ze jesli wracasz na rente przed uplywem 12 miesiecznej pracy ,to nie musisz sie starac o nia od nowa tylko wrcasz , posiedziec jakies pol roku na rencie ale wtedy juz dostalbys rent supplement na mieszkanie ,troche to sie wydluzy w czasie , dopiero w ostatnim roku kiedy juz ilosc PRSI bedzie wystarczająca , zastopowac rente na dluzej niz 12 miesiecy po to zeby zlozyc wniosek od nowa ..... Na start Jest jeden hostel tutaj , ktory kosztuje 4,50 za dobe , ale mozna tam tylko nocowac , rano trzeba go opuscic i placi sie tylko za dobe ,mam na mysli Dublin , zeby nie brac pozyczek na mieszkanie na czas szukania

Porozgladaj sie za praca na stronie FAS

Ostatnia edycja:
Witam. Od pażdziernika 2015 r. jestem na Invalidity Pension ( Irlandia) Dostaję również pieniądze na żonę, która jest niezdolna do pracy , jednak odmówiono jej przyznania zasiłku chorobowego.
Mamy zamiar wracać do Polski i moje pytanie : czy mogę przenieść do naszego kraju rentę i czy będę mógł w Polsce otrzymywać dodatek również na żonę ? Czy komisje lekarskie na które będę wzywany (bo napewno będę co jakiś czas) będą w Polsce , czy w IE. Pozdrawiam.

Witam ponownie . W pierwszym poście zapomniałem się przedstawić . Mam na imię Robert. Lat 48, od 11 lat mieszkam w Irlandii , w tym 8 lat przepracowane na budowie , a ogólnie razem ( Polska + Irlandia ) koło 30 lat. Choroba , tak jakby zawodowa, kręgosłup i lewy bark. Z tego co się dowiedziałem , to mogę przenieść rętę do dowolnego kraju UE. Jednak najbardziej obawiam się polskich komisji lekarskich. W Irlandii patrzą na zawód jaki wykonuję i czy moja choroba nie dyskwalifikuje mnie do pracy .Niestety, u mnie odcinek szyjny jest zaatakowany przez chorobę w całości i jest nieoperacyjny , dlatego (według Irlandzkich lekarzy ) jestem wykluczony w wykonywaniu mojego zawodu . Znając polskie realia , wiemy że szanowne grono komisyjne może kazać mi się przekfalifikować. I to mnie przeraża. Również nie chciał bym stracić dodatku na żonę , która również ma problem z odcinkiem szyjnym . Bardzo proszę o odpowiedz na pytania. Pozdrawiam.

Witam ponownie. Miałem nadzieję że ktoś coś , gdzieś słyszał o tym co mnie trapi.:(
Pozdrawiam.

Powrót