Transfer zasiłku dla bezrobotnych z Irlandii do Polski

• Autor wątku Autor wątku ewelinchen2002
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Po przyznaniu prawa do zasilku w Irlandii nalezy go pobierac przez co najmniej 4 tygodnie w Irlandii zanim zglosi sie chec transferu zasilku do jakiegokolwiek z krajow Unii. Nalezy zglosic sie do urzedu Social Welfare i zglosic chec szukania pracy np w Polsce. Trzeba to zrobic jak najwczesniej przed wyjazdem, bo czas oczekiwania na dokumenty to ok4-6 tygodni. Mozna zglosic to takze na dzien przed wyjazdem. W urzedzie Social Welfare wypelnia sie druk o wydanie formularza E303, nalezy podac swoj adres korespondencyjny w Polsce, na ktory zostana przeslane dokumenty, a takze dzien przyjazdu do Polski. Wazne! Bezrobotny ma 7 dni (nie roboczych tylko kalendarzowych) na zgloszenie sie i zarejestrowanie w urzedzie pracy (powiatowym/lokalnym). Takiej osobie zostaje nadany status osoby poszukujacej pracy. Trzeba czekac, az przyjda dokumenty z Irlandii i zglosic sie z nimi do Wojewodzkiego Urzedu Pracy. WUP ma 30 dni na wydanie decyzji o przyznaniu transferu zasilku, z reguly odbywa sie to szybciej. Zasilek jest przyznawany na 78 dni, chyba ze okres zasilku przyznanego w Irlandii konczy sie wczesniej. Zasilek jest przyznawany w euro, podstawowa stawka to 204,30. Jest on nastepnie przeliczany na zlotowki i wplacany na konto w polskim banku.

Maksymalny czas na ubieganie sie zasiłku dla bezrobotnych w Irlandii,

Witam

moja sytuacja wyglada nastepujaco .

Pracowalem w irlandii 2 lata , poczym zglosilem sie po zasilek w Irlandii i otrzymalem decyzje o przyznaniu mi go , niestety sytuacja zmusila mnie do powrotu do Polski i nigdy sie nie odebralem przyznanego mi zasilku.
Po powrocie do kraju zarejstrowalem sie na PUP ale nie pobieralem zasilku, gdyz nie posiadalem zadnych dokumetow i tez nie chcialem dostawac kwoty jaka oferuja PUP, teraz po rocznym pobycie w polsce jako osoba bezrobotna wyrejstrowalem sie chce wrocic do Irlandii.
Ztanawiam sie czy moge jeszcze ubiegac sie o ten zasilek ktorego nie wykorzystalem w irlandii, ile jest maksymalnie czasu od skonczenia pracy aby sie mozna bylo ubiegac?
wiem ze minimum to chyba 6 dni pozostawania bez pracy a maximum.?

Mam pytanie czy po roku moge nadal sie ubiegac o zasilek dla bezrobotnych w irlandii ?
Bardzo prosze o rade z gory dziekuje.

Dobra, sama sobie teraz odpowiem, może ktoś na tym skorzysta. Nie ma najmniejszego problemu z transferem zasiłku już przyznanego w Irlandii. Z decyzją w ręku trzeba się po prostu udać do odpowiedniego urzędu i złożyć aplikację o wystawienie formularza E301 i E303 zaświadczających o składkach uiszczonych w Irlandii i o przyznaniu prawa do zasiłku. Nie wiem jeszcze tylko jaki będzie czas oczekiwania w Polsce na transfer zasiłku, wiem natomiast, że trzeba o to wystąpić do Wojewódzkiego Urzędu Pracy. Resztę zamierzam zweryfikować w najbliższym czasie.

Witam chciałbym zapytać czy ktoś z Państwa mógłby mi pomóc i podać numer do instytucji która zajmuje się wysyłaniem dokumentów z Iralandii do polski:?::?:

czy moze mi ktos dac podpowiedz w mojej sprawie ? mianowicie:

Jestem z kobieta w IRL 3 lata ,aktualnie 1,5 miesiaca na zasilku,kobieta moja ma prace ,ale planujemy powrot do kraju,moj zasilek wiek ze moge "przeniesc" do Polski ale bardzie interesuje mnie co ma zrobic moja kobieta w tj sprawie ktorej tez nalezy sie zasilek,ale tak jak wpomnialem ciagle pracuje.

transfer zasiłku z irlandii

Ja zrobiłam transfer zasiłku z Irlandii do Polski,ale chce wrócic do Irlandii,mam na to 78 dni.Zasiłku ani papierów nie dostałam jeszcze z irlandii i co musze zrobic i kogo powiadomic o powrocie?Czy dostanę do końca swój zasiłek w Irlandii?proszę o odpowiedz,moze ktoś jest w takiej sytuacji?

tranfer zasilku z Ie do Pl-czy polska musi ten zasilek uznac?

witam!
mam pytanie odnosnie transeru zasilku jobseeker benefit z Irakdnii do Polski. Czy w Polsce musza ten zasilek zaakcetowac?? po prostru nadal czekam a decyzje w tej sprawie, zostaly mi 54 dni zasilku irlandzkiego czyli mieszcze siew okresie 1 do 3 miesiecy Czy sa osoby,ktore chcialy przeniesc ten zasilek ale w Polsce nie zostal im ten zasilek przyznany??

dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam
Monika

Ten post opisuje podobna sytuacje w jakiej sam sie znajduje. Od ponad 2,5 roku pracuje w jednej firmie. Za jakis czas mam zamiar zjechac. Jednak zanim to zrobie chcialbym zalatwic sobie zasilek i przeniesc go do Polski. Wszystko wskazuje na to, ze bede musial sam sie zwolnic. Aby uniknac tej "9cio tygodniowej kary" sprubuje dogadac sie z szefem, zeby to on mnie zwolnil, jesli mi sie nie uda to caly plan sie sypnie, no ale to juz moje zmartwienie.
Jezeli dobrze zrozumialem cala sytuacja mialaby wygladac nastepujaco:
- zostaje zwolniony
- skladam wniosek o zasilek
- czekam na decyzje zaluzmy 4 tyg. (znajomi mowili ze mniej wiecej tyle to trwa)
- po tych 4ch tyg dostaje pozytywna odpowiedz na moj wniosek, dostaje wyrownanie za okres przez ktory czekalem na decyzje
- przez kolejne 4 tyg. pobieram zasilek (jesli dobrze sie orientuje nalezy osobiscie odbierac go na poczcie), po czym wnioskuje o transfer zasilku do Polski (krotko mowiac upominam sie o E303)
- chce zaznaczyc ze nie chce czekac kolejnych 4-6 tyg w Irlandii na to E303, czyli wracam do Polski, rejestruje sie w PUP i czekam na papiery z Irlandii - teraz dwa pytania: 1. Czy musze miec meldunek, zaznaczam ze w dowodzie osobistym nie mam zadnego adresu?; 2. Co dzieje sie z cotygodniowymi wyplatami przyznanego juz zasilku?
- po otrzymaniu E303 udaje sie z nim do WUP noi oczekuje na transfer
Chcialbym sie dowiedziec czy cala procedura zwiazana z transferem zasilku w moim przypadku wygladalaby tak jak to opisalem (po przeczytaniu kilku postow o transferach zasilku na tym forum tak to rozumuje). ewelinchen2002 - wydaje mi sie ze twoja sytuacja byla podobna. Bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi/sugestie.

co nalezy sie dla kobiety jezeli dziecko bylo rodzone w irlandii w dublinie czy naleza sie jakies zasiłki prosze o szybką odpowiedz...

zzzrrozpaczona napisał:
co nalezy sie dla kobiety jezeli dziecko bylo rodzone w irlandii w dublinie czy naleza sie jakies zasiłki prosze o szybką odpowiedz...

Czy możesz bardziej opisać swoją sprawę,tzn,
Ile jesteś w Irl..
Czy pracujesz lub pracowałaś ,jeśli tak to ile,,

Ja co wstępnie napisze z tym urodzeniem bo właśnie to przechodziliśmy,a więc jak ci się tutaj urodziło dziecko to dostajesz Child Benefit(na dziecko,tego nie można przenieść do polski bo każdy kraj indywidualnie przydziela) Jeśli pracujesz to masz 6 miesięcy Maternity Benefit z SW.bo pracodawca nie płaci,,

nie nie pracowalam ani nie pracuje teraz przebywam w polsce

zzzrrozpaczona napisał:
nie nie pracowalam ani nie pracuje teraz przebywam w polsce

To w takim razie z Irlandii nic ci się nie należy jak nie przebywasz w tym kraju,,możesz się o rodzinne w Polsce starać,,

mam takie pytanie ......
moj mąz zwolnił sie sam z pracy okolo 10 tyg temu (pracował około 4 lat), dlatego iz chce juz wrocic do polski , zgłosił sie w socjalu od razu zeby dostac socjal by go potem przenies do polski......
czekał i czekał na odp , pare razy bylismy tam sie pytac co z jego decyzją ,za kazdym razem mowiono mu ze musi czekac ........
przysłano mu 2 tyg temu formę zeby wypisał gdzie poszukuje pracy , i takie tam, wiec on napisał ze nie szuka tu pracy bo chce wrocic do kraju i tam chce szukac, ze chce poprostu przetransportowc irl zasiłek do pl , po czym oddał formę pani w socjalu .
ciągle nie było zadnej odp, teraz musi jechac do polski na miesiąc, wiec wypisał w socjalu formę o urlop bo tak kazała zrobic pani w okienku (mimo iz nie miał zadnej decyzji odnosnie przyznania socjalu )
Az dzisiaj poszlismy do socjala przypomiec ze lecimy na urlop , po czym pan powiedzial ze ......NIE NALEZY MU SIE SOCJAL BO NIE SZUKA PRACY......
i zeby czekał na list od nich w ktorym bedzie napisane ze nic nie dostanie.a za 2 dni lecimy do polski:(((((

moze mi ktos pomóc?????????? co mamy dalej robic ,czy mozna sie jakos odwołac???
czy wogóle mogą mu go nie przyznac ??????
bardzo proszę o pomoc ...............

mam takie pytanie ......
moj mąz zwolnił sie sam z pracy okolo 10 tyg temu (pracował około 4 lat), dlatego iz chce juz wrocic do polski , zgłosił sie w socjalu od razu zeby dostac socjal by go potem przenies do polski......
czekał i czekał na odp , pare razy bylismy tam sie pytac co z jego decyzją ,za kazdym razem mowiono mu ze musi czekac ........
przysłano mu 2 tyg temu formę zeby wypisał gdzie poszukuje pracy , i takie tam, wiec on napisał ze nie szuka tu pracy bo chce wrocic do kraju i tam chce szukac, ze chce poprostu przetransportowc irl zasiłek do pl , po czym oddał formę pani w socjalu .
ciągle nie było zadnej odp, teraz musi jechac do polski na miesiąc, wiec wypisał w socjalu formę o urlop bo tak kazała zrobic pani w okienku (mimo iz nie miał zadnej decyzji odnosnie przyznania socjalu )
Az dzisiaj poszlismy do socjala przypomiec ze lecimy na urlop , po czym pan powiedzial ze ......NIE NALEZY MU SIE SOCJAL BO NIE SZUKA PRACY......
i zeby czekał na list od nich w ktorym bedzie napisane ze nic nie dostanie.a za 2 dni lecimy do polski((((

moze mi ktos pomóc?????????? co mamy dalej robic ,czy mozna sie jakos odwołac???
czy wogóle mogą mu go nie przyznac ??????
bardzo proszę o pomoc ...............

Trochę twój mąż źle zrobił że napisał że nie szuka pracy bo oni czekają na takie osoby,trzeba było napisać że szuka pracy a jakby się zapytali to że wysyła Cv i byłby temat zamknięty tak wszyscy robią jak planują zjeżdżać,a po otrzymaniu zasiłku by napisał że wraca do polski bo nie może pracy znaleźć i po sprawie było.Zasiłek się mu należy tylko teraz to mogą zwlekać do 6miesiecy z decyzją,

wiem zawalilismy sprawe...........no ale człowiek uczy sie na błedach !!
moj mąz wraca tu za miesiąc czy moze wtedy sie odwoływac>???? czy bedzie za pózno ???
i czy mogą mu nie wypłacic za te 10 tyg które czekał na decyzje???
Moze mozna zrobic tak , zeby isc tam jeszcze raz i wypełnic tą głupią karte z tym ze zmiania zdanie i chce szukac dalej pracy tutaj ???

Powrót