Transfer zasiłku z Holandii a ubezpieczenie

• Autor wątku Autor wątku Dorota.w821
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dorota.w821

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie.
Dokonałam transferu zasiłku dla bezrobotnych z Holandii do Polski, po czym w dniu wyjazdu wymeldowałam się z adresu, zgłaszając wyjazd. Po kilku dniach dostałam pismo z firmy ubezpieczeniowej, informujące, że moja polisa z dniem wyjazdu zakończyła się. Wiem, że w związku z wymeldowaniem, to normalne,ale czy nie mam obowiązku ubezpieczenia w Holandii, pobierając zasiłek z tego kraju? Czy powinnam się tam ubezpieczyc i jak, skoro wg. tamtejszych firm ubezpieczeniowych, ubezpieczenie jest tylko dla zameldowanych?

Ubezpieczenie w HOlandii jest dla osob zameldowanych na stale, dla osob wykonujacych czasowo prace.
Jezeli jest Pani wymeldowana z Holandii nie musi sie Pani placic skladki ubezpieczeniowej, za ten okres nie bedzie Pani ubezpieczona w Holandii i nie bedzie mogla pobierac dodatku zdrowotnego tzw. zorgtoeslag.
Jezeli chce Pani nadal placic skladke ubezpieczeniowa w Holandii powinna Pani skontaktowac sie z firma ubezpieczeniowa do ktorej byly odprowadzane skladki i wyjasnic sprawe odnosnie dalszej oplaty skladki lub tez zamkniecia polisy ubezpieczeniowej w HOlandii.

Nie muszę płacic składki nie będąc zameldowana, ale czy muszę pobierając zasiłek dla bezrobotnych z tego kraju?

Powrót