Transfer zasilku

• Autor wątku Autor wątku ninja1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

ninja1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
]Mam takie pytanie przepracowalem w UK prawie 5 lat legalnie i nalezy mi sie zasilek po powrocie do kraju ale nie zarejestrowalem sie jako bezrobotny w UK i teraz w Polsce urzad pracy odmowil mi prawa do zasilku co mam teraz zrobic.Prosze o pomoc dzieki.

Po pierwsze czy w okresie 18 mc-y od zarejestrowania się w urzędzie pracy w Polsce przepracowałeś co najmniej 12 m-cy za granicą? Wtedy być może nabędziesz prawo do zasiłku ale tego "naszego". Ale to na inny temat.
O transferze nie może być mowy bo musiałbyś być zarejestrowany w tamtym kraju i tam nabyć prawo do zasiłku, pobrać 3 zasiłki i wrócić do kraju i szybko się u nas zarejestrować :(

Przepracowałem wiecej niz 12 miesiecy bo prawie 5 lat legalnie a stego co wiem aby dostac zasiłek polski to mosiał bym miec ostatnie zatrudnienie w kraju wtedy nalezy mi sie zasilek tego kraju gdzie ostatnio pracowałem a w polsce nie pracuje wiec mi nie dadza. Myslałem ze do transferu wystarczy tylko wystapienie o wniosek E301 ktury dostałem z UK

mylisz dwa pojęcia
Jest zasiłek który nabędziesz z tytułu pracy jeśli w ciągu ostatnich 18 m-cy przepracowałeś co najmniej 12 m-cy. Praca za granica liczy się tak samo jak praca w Polsce. Wtedy idziesz do urzędu pracy i oświadczasz że pracowałeś za granicą na co masz druk E 301 lub o niego się starasz. Wtedy powiatowy urząd pracy rejestruje Cię jako bezrobotnego bez orzekania o prawie do zasiłku bo zbadanie tego prawa jest w gestii wojewódzkiego urzędu pracy. Z decyzją o zarejestrowaniu jako bezrobotny udajesz się do wup i tam oświadczasz że pracowałeś kiedy i gdzie oni to badają ( druk E301) i wydają decyzję o nabyciu prawa do zasiłku lub odmowie. PUP potem na podstawie tej decyzji płaci zasiłek polski ( nie jest on zbyt wysoki ).

Insza inszość to transfer ale o tym nie ma co mówić bo to w Twojej obecnej sytuacji nie wchodzi w grę.

Kiedy dokładnie pracowałeś, podaj daty bo może już upłynął termin.

Pracowałem od 08.07.2006 do 31.10.2010.Wszystko zbadali i wlasnie dostalem z WUP odmowe przyznania zasilku i mam 14 dni na odwołanie a w urzedzie zarejestrowalem sie zaraz po przyjezdzie puł roku trwalo łatwienie formalnosci (ich sprawdzanie)

Ostatnia edycja:
Jeśli wup to przemaglował to widać czegoś tam pracodawca zagraniczny nie dopełnił że nie zaliczyli tego okresu zatrudnienia. Formalności często długo trwają a to jest zależne od drugiej strony :(

Okres zatrudnienia zaliczyli tylko nie przyznai zasilku kazali mi sie zarejestrowac w uk gdyrz przebywalem tam nie przerwanie 5 lat i ze i tu nie pdlegalem opodatkowaniu nie miam tu wlasnej rodziny i ze nie przesylalem pieniedzy (choc nie wiem co to ma do tego) Wielkie dzieki za pomoc trzeba poprostu przyzwyczajic sie do polskiej biurokracji.

mysle ze nie WUP czegos nie zaliczyl a poprostu stwierdzil ze podczas przebywania za granica twoje interesy zyciowe skupialy sie za granica a nie w Polsce - to glowny powod dla ktorego WUP nie przyznaje zasilku na podstawie E301 teraz PD-U1. przeczytaj dokladnie uzasadnienie dycyzji z WUP dlaczego Ci odmowili, jesli z tego powodu musialbys udowodnic ze twoje interesy sie skupialy w Polsce.
pozdrawiam

Powrót