Transmisja telewizyjna na stronie internetowe

• Autor wątku Autor wątku 1zidane0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1zidane0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.

Chciałbym założyć serwis piłkarski.
Na stronie mają się znaleźć transmisje meczy na żywo.Obraz z meczu pochodziłby z jakiejś stacji telewizyjnej, która nadaje w sieci.
Czy coś takiego jest przestępstwem?Co zrobić żeby było to legalne?
Wystarczy napis że obraz pochodzi od:xxxx itp.
Obraz nie będzie w żaden sposób modyfikowany, będzie się tam znajdowało logo stacji itp.

Bardzo proszę o poradę.

Z góry wielkie dzięki.

Nie nie wystarczy. Musisz miec zgodę telewizji która transmituje to na żywo a Pan daje z niej obraz.

Ojjj to ciezko bedzie bo te telewizje w wiekszosci sa z Chin.
A ile moze wyniesc kara za takie przestepstwo???

Art. 79 prawa autorskiego (odpowiedzialność cywilna), a karna art. 116 prawa autorskiego.

W Chinach egzekucja prawa autorskich nie stoi na najlepszym poziomie. Zastanawiałbym się czy chińczycy mają prawo transmitowania takich meczy w necie. Ale to tylko gdybanie.

Colder - z tego co wiem, to nie jest takie proste. Weźmy np. youtube i sprawę serwisów udostępniających u siebie filmiki stamtąd. Oprócz konstytucyjności przepisów był też problem z ustaleniem do kogo kierować pretensje - do tego kto wysyła content, czy do właściciela strony na której jest on osadzony. I nie było to wcale oczywiste.

Ale ja nie mówie, że to będzie prostę. W ogóle kwestie związane z deep-linkami pod różnymi formami to skomplikowany problem i wszystkie trzeba rozwiązywać indywidualnie - patrząc na specyfikę treści nielegalnych, formę odesłania, cel, świadomość użytkownika odsyłającego etc... Ja jestem zdanie, że w niektórych przypadkach nie widzę przeszkód na postawienie zarzutów i jednemu i drugiemu (na zasadzie pomocnitwa).

A jeśli chodzi o ta konkretną sprawę - to tak już poza prawna opinie - nie wydaję mi się aby Chińczykom chciało się ścigać kogoś po polskich sądach, za tego tupy naruszenie. Narazie trzeba się skupić na lokalnym rynku, gdzie TVP, TVN, Canal + etc próbują ściągać z sieci swoje produkcję, umieszczone przez amatorów-userów.

Aha, rozumiem.Czyli mówicie że mogę transmitować te mecze?
A jak będzie wyglądała sprawa z telewizjami Amerykańskimi i brytyjskimi???

pozdrawiam

Radzę jednak przeczytać jeszcze raz co napisałem. Nie wiem, gdzie ja napisałem, że wolno.

No nie napisałeś że wolno jednak mówisz iż postawienie mnie przed sąd nie będzie łatwą sprawą.

A jak to bedzie jeśli na moim serwisie zamieszcze tylko linki do transmisji tak jak to robi kuszotv.pl????

pozdrawiam

To czy coś jest zgodne z prawem, a to czy komus będzie się chciało dochodzić swoich praw to wie różne kwestie. O czym wspomniałem wyżej. Nic więcej w tej kwestii do dodania nie mam.

A jak będzie z tymi linkami takimi jak na kuszotv???

Jest to legalne czy nie???

Powrót