Transmisje sportowe

• Autor wątku Autor wątku Altaville
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Altaville

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,chcę założyć stronkę z transmisjami sportowymi i chciałbym wiedzieć czy umieszczanie kanałów z takich stron jak http://www.justin.tv oraz http://www.ustream.tv jest legalne. Od razu mówię że to nie ja transmituje mecze i to nie są moje kanały ja tylko umieszczam na własnej stronie embed codes.

Witam, po pierwsze, i najważniejsze, to na wykorzystanie czyichś utworów (w tym i programów telewizyjnych) należy otrzymać zgodę od właściciela majątkowych praw autorskich do tychże programów. Proszę zapoznać się na początek z regulaminami stron z których chciałby Pan pozyskiwać programy - lub, ze stronami samych kanałów. I jeszcze trochę lektury z działu Prawo autorskie:
- http://forumprawne.org/prawo-autorskie/116-prawo-autorskie-kompendium.html
- http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html

Hm.....właściwie ma Pan racje, jednak to nie ja jestem autorem transmisji podaje jedynie link znaleziony w internecie.
Chodzi mi tu głównie o to czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne umieszczając taki kanał na własnej stronie.
Z tego co się orientuje to w Polsce jest zabronione transmitowanie jakiegoś programu telewizyjnego powyżej 50 osób przez osobę prywatną jednak strony które napisałem są zagraniczne i tam z pewnością można transmitować na takich kanałach.To trochę tak jak filmiki z youtube- każdy może je wrzucić na stronę i wykorzystywać po to jest embed code.

hm, a czytał Pan regulamin YT? Tam jest wyraźnie napisane, na jakich zasadach można wykorzystywać materiały z YT. Trzeba przeczytać regulamin strony, z której chce Pan pobierać kontent...

Jeśli da Pan na stronę tylko deep-link przekierowujący na inną stronę, to zdania na temat interpretacji ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (upaipp) są podzielone - czy będzie to rozpowszechnianie, czy też nie - dla mnie osobiście jest to rozpowszechnianie. Oczywiście, w razie czego zadecyduje sąd. Jeśli zaś wmontuje Pan w swoją stronę odtwarzacz - to jak najbardziej będzie Pan rozpowszechniał. Ewentualna odpowiedzialność: Art.78,79,115,116,117 upaipp.

Więcej podobnych tematów może Pan poszukać w dziale Prawo autorskie.

Altaville napisał:
Hm.....właściwie ma Pan racje, jednak to nie ja jestem autorem transmisji podaje jedynie link znaleziony w internecie.
Chodzi mi tu głównie o to czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne umieszczając taki kanał na własnej stronie.
Z tego co się orientuje to w Polsce jest zabronione transmitowanie jakiegoś programu telewizyjnego powyżej 50 osób przez osobę prywatną jednak strony które napisałem są zagraniczne i tam z pewnością można transmitować na takich kanałach.To trochę tak jak filmiki z youtube- każdy może je wrzucić na stronę i wykorzystywać po to jest embed code.

to bardzo ciekawe:)) ale czy to prawda że osoba prywatna może transmitować do 50 osób jeden kanał??? jeśli tak to czy może od nich pobierać opłatę :))

@ juleknet:
juleknet napisał:
ale czy to prawda że osoba prywatna może transmitować do 50 osób jeden kanał??? jeśli tak to czy może od nich pobierać opłatę :))
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (wybór i podkreślenie moje)
Przepis prawny:
Art. 24.
1. Wolno rozpowszechniać za pomocą anteny zbiorowej oraz sieci kablowej utwory nadawane przez inną organizację radiową lub telewizyjną drogą satelitarną albo naziemną, jeżeli następuje to w ramach równoczesnego, integralnego i nieodpłatnego rozpowszechniania programów radiowych lub telewizyjnych i przeznaczone jest do oznaczonego grona odbiorców znajdujących się w jednym budynku lub w domach jednorodzinnych obejmujących do 50 gospodarstw domowych.
(...)

czyli można nadawać nie odpłatnie do 50 gospodarstw domowych (czy medium przesyłu może być internet?? ).... super sprawa ... tylko jest jedno ale ..... jeśli zbuduje serwis który nie odpłatnie będzie udostępniał 10 kanałów polskich telewizji (polsat, TVN, TVP1, discovery, viva, itp....) to czy dostęp do treści serwisu może być płatny?? kanały są udostępniane nie odpłatnie ale dostęp do treści serwisu jest odpłatny?

jest napisane: anteny zbiorczej oraz sieci kablowej, więc nie sieci internetowej ;)

discovery i viva to nie są polskie stacje TV ;)

Trzeba mieć przede wszystkim umowy ze stacjami na rozpowszechnianie ich programów przez Internet, no i opłacić tantiemy na rzecz OZZ-tów...

Chyba, że można próbować wykorzystać Art.23. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych w zakresie dozwolonego użytku chronionych utworów - ale odbiorcami musieliby być znajomi z kręgu towarzyskiego, no i ewentualnie rodzina...

ciężko udowodnić że wszyscy zalogowani użytkownicy to znajomi i rodzina to raczej nie przejdzie :(( a podobno stacje od tego zaczną w sądzie :(((

Na pewno jest sposób żeby można było to w jakiś sposób retransmitować :))

Proszę o pomoc .....

może lepiej założyć firmę gdzieś za granicami polski i zbudować serwis pobierać opłaty i retransmitować te kanały :))) i wtedy retransmitować wszystko jak leci :))) żeby tylko nie było żadnych konsekwencji .......

pamiętaj, że istnieje coś takiego, jak porozumienia międzynarodowe w zakresie przestrzegania praw autorskich... ale jak koniecznie chcesz sobie narobić kłopotów, to twoja sprawa...

Art. 27.
Instytucje naukowe i oświatowe mogą, w celach dydaktycznych lub prowadzenia
własnych badań, korzystać z rozpowszechnionych utworów w oryginale i w tłumaczeniu
oraz sporządzać w tym celu egzemplarze fragmentów rozpowszechnionego
utworu.

a czy mogę skorzystać z tego art?

Jeśli założę organizację oświatową np szkołę ... portal szkolny gdzie będę uczył odpłatnie .... to będę mógł retransmitować ?? będą testy do nauki oraz możliwość oglądania tv ... będę badał jak wpływa oglądanie telewizji na naukę człowieka :))))

przejdzie to czy nie??

juleknet napisał:
Art. 27.
Instytucje naukowe i oświatowe mogą, w celach dydaktycznych lub prowadzenia
własnych badań, korzystać z rozpowszechnionych utworów w oryginale i w tłumaczeniu
oraz sporządzać w tym celu egzemplarze fragmentów rozpowszechnionego
utworu.

czy możliwa jest sytuacja (zgodna z prawem), że otrzymam zlecenie jako firma do przeprowadzenia badań w kwestii opłacalności internetowej telewizji (chodzi o retransmisję) czy ja jako osoba, która będzie te badania wykonywać mogę udostępnić kanały telewizyjne? Koniecznością będzie stworzenie serwisu który wykona statystyki kiedy i kto i co oglądał,a ja wykonam na tej podstawie analizy, czy to podlega pod art.27?

czy za korzystanie z serwisu badawczego można pobierać opłaty? (symboliczne opłaty, chodzi o wiarygodność badanych i utrzymanie serwisu)

badania będą dokonywane na określonej liczbie użytkowników np. 1000 osób, w jakim czasie zostanie osiągnięta ta wartość i temu podobne zagadnienia.

Powrót