transport 2 palet zle wymiary - groza sadem

• Autor wątku Autor wątku strike51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

strike51

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam Panstwa mam problem z jedna firma kurierska a raczej tzw wyszukiwarka kurierow.

Jakis czas temu mialem do wyslania 2 palety z towarem w obrebie Polski zarejestrowalem sie na strone z wyszukiwarka kurierow .

Od odbiorcow podalem wymiary palet i zlozylem zlecenie po czym je oplacilem .
W dzien jak przesylka dotarla do mojego miasta dostalem email od firmy posredniczacej w zamowieniu ze paleta zostala spr przez firme kurierska i przekroczyla dopuszczalne wymiary o kilka cm i prosze o zaplacenie 500 zl kary itd

Odpisalem ze ja nie bylem nadawca palety , lecz uwazam ze towar musial sie w trakcie transportu przesunac stad kilka cm roznicy. nic to nie dalo strasza mnie e-sadem itd .

Z 2 paletami ta sama sytuacja co moge zrobic w tej sprawie ? dodam ze jak cos jest nie tak to powinni spr wymiary przy mnie a oni spr dostarczyli mi palete bez problemu po czym zadaja zaplaty lacznie 1050 zl ...

Ps dodam ze towar zostal jeszcze uszkodzony z jednej strony widac ewidentnie zachaczenie paleciakiem

Prosze o pomoc

WItam dziekuje za odpowiedz .

Posrednik broni sie tym ze on dostaje od firmy kurierskiej dane itd w tej sytuacji Fedexu.

Uwaza Pan ze graja na zwloke az ktos naiwny zaplaci

Dodam jeszcze ze towar zostal uszkodzony i tak jak mowie musial sie obsunac w trakcie transportu na co oni odpowiadaja ze byl zle zabezpeiczony w takim razie i ich to nie interesuje

Posrednik broni sie tym ze on dostaje od firmy kurierskiej dane itd w tej sytuacji Fedexu.
To niech je przedstawi. Na piśmie. W oryginale.

> Witam,
>
> Z przykrością informujemy, że w dniu dzisiejszym skompletowaliśmy
> dokumenty niezbędne do złożenia wniosku o wydanie nakazu zapłaty
> wobec:
>
XXX

>
> W dniu dzisiejszym wniosek zostanie wysłany.
> PROSZĘ PAMIĘTAĆ, ŻE SKIEROWANIE SPRAWY DO E-SĄDU W LUBLINIE
> SPOWODUJE DODATKOWO OBCIĄŻENIE PAŃSTWA KOSZTAMI PROCESU.
>
> --
> Pozdrawiamy
> Dział windykacji
> Tel. 537 717 000
> Pon. - pt. 8:00 - 16:00
> windykacja@taniejniebedzie.pl

Witam,

I jak sprawa, jakieś eho się odbija?
Mam dokładnie ten sam problem, dodam, że sam pakowałem paletę i podałem wymiary, wagę "z górką" i to sporą np.: ważyła ok. 170kg (a podałem 230kg), co do wymiarów zew. paczka spięta, ostreczowa i nie wystająca po za światło zgłoszonej palety.
Poniżej dla zainteresowanych, moja korespondencja z przed informacji o wniosku "rzekomo" zgłoszonym do e-sądu:

Moja odpowiedź na ich wezwanie do zapłaty, za rzekomą niestandardową paczkę (napisali do mnie to samo co wyżej opisał strike51):
""""
Witam,

Nie zgadzam się z Państwa opinią. Przesyłka ważyła mniej niż zostało to podane do zlecenia (więc na pewno nie przekraczała wagi) i nie wystawała poza obrys palety jaka została podana do zamówienia, również fizycznie wysokość brutto przesyłki była kilka centymetrów niższa, niż zostało to zgłoszone. Ponad to zamówienie osobiście przygotowałem i wysłałem, jak również towar na palecie został przeze mnie przygotowany i zabezpieczony (spięty pasami, przytwierdzony do palety i ostreczowany).

Proszę o szczegółowe przedstawienie weryfikacji mojego zamówienia, wyniki na podstawie, których stwierdzacie, że paczka była nie standardowa. W związku z Państwa niejasnym wyjaśnieniem nie opłacę kwoty 520zł brutto, do której mnie wzywacie.

Pozostaję z w kontakcie.
""""

I ich odpowiedź:
''''''''''''''''''
Szanowni Państwo,
Staram się Państwa zrozumieć, nie mniej jednak proszę pamiętać, iż weryfikacja leży po stronie przewoźnika, nie mamy z nią nic wspólnego. Jako płatnik opłaciliśmy fakturę za Państwa przesyłkę, teraz prosimy o zwrot środków pieniężnych, następnie o złożenie reklamacji. Proszę nas nie winić za działania firmy kurierskiej.

Jeżeli chodzi o dopłaty do przesyłek, to dowiadujemy się o nich dopiero na fakturze wystawionej przez przewoźnika. Niestety firmy kurierskie do faktury nie dołączają protokołu weryfikacyjnego.

Jeżeli twierdzą Państwo, iż przesyłka miała dane w pełni zgodne z wprowadzonymi na list przewozowy, pozostaje uregulować zadłużenie względem naszego serwisu i sprawę reklamować. Postaramy się zrobić wszystko, aby pomóc odzyskać pieniądze lub na drodze reklamacyjnej uzyskać protokół weryfikacyjny.

Dodatkowo nadmienię, iż posiadamy sztab specjalistów ds. reklamacji, którzy są do Państwa dyspozycji. Zrobimy wszystko, by jak najszybciej odzyskać Państwa środki pieniężne, ponieważ dobro klienta jest dla nas najważniejsze. Czekamy na dokonanie wpłaty, jak również ponowienie procesu reklamacyjnego.

Przypominam, że posiadamy szeroki wachlarz usług, wiele firm kurierskich w jednym miejscu. W przyszłości proponuję przetestować inną firmę kurierską. Mocno wierzę, że przykra sytuacja się nie powieli, dzięki temu podtrzymamy naszą współpracę.
''''''''''''''''''

Nie można do nich napisać, że bezpodstawne wezwanie do zapłaty, to haczy o próbę wyłudzenia pieniędzy? Na to też są jakieś paragrafy chyba?

Pozdrawiam

Powrót