Transport więźnia

• Autor wątku Autor wątku Radmal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Radmal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Moje kolejne pytanie: jeżeli sprawa odbywa się 4 sierpnia (wypada to piątek), to jeżeli wszystko zakonczy sie na jednej rozprawie (oby tak było) to po jakim czasie skazany wraca do zakładu w którym odbywa karę? Odległość Warszawa - Opole. Chodzi mi o to jak długo mogą trzymać więźnia w zakładzie karnym w miejscowości w której odbywała się sprawa? Czy jest to zależne od tego kiedy są transporty w danym zakładzie? A jeżeli jest to transport policyjny to czy jest on natychmiast po sprawie czy termin transportu też jest zależny od czegoś? Proszę o szybką odpowiedź.

>to po jakim czasie skazany wraca do zakładu w którym odbywa karę?

Niezwłocznie.

>Czy jest to zależne od tego kiedy są transporty w danym zakładzie?

W danym okręgu. Najczęsciej takie dłuższe transporty są realizowane raz w tygodniu.

>A jeżeli jest to transport policyjny to czy jest on natychmiast po sprawie czy termin transportu też jest zależny od czegoś?

Zależy, czy jeszcze do czegoś będzie potrzebny sądowi. Jesli sąd nie wyda nakazu przetransportowania z powrotem - powinien być przewieziony z urzędu po dwóch tygodniach.

U nas to "niezwłocznie" trwało ponad 3 tygodnie.
Jak widać w kwestii kolejnego zagadnienia nie ma reguł.
Co ZK to obyczaj.

[cytat="dżudi"]U nas to "niezwłocznie" trwało ponad 3 tygodnie. [/cytat]
Niezwłocznie oznacza bez zbędnej zwłoki. Proszę nie mylić terminu "niezwłocznie" z "natychmiast". :lol:
[cytat:17w1l777] Jak widać w kwestii kolejnego zagadnienia nie ma reguł.
Co ZK to obyczaj.[/cytat:17w1l777]
Nie tak do końca. To co napisał MMPM jest prawdą, przy czym proszę zdać sobie sprawę z tego, iż nikt nie będzie konwojował jednego skazanego przez pół kraju tylko po to aby on dwa dni wcześniej był bliżej rodziny czy kolegów.
W tej sytuacji także należy patrzeć na koszty. Jeśli dziś jest jeden osadzony do przekonwojowania, za za 3 czy 4 dni będzie dwóch następnych, to oczywistym jest że konwój poczeka kilka dni aby zabrać więcej "pasażerów".

[cytat:3ttu2yjr]
Niezwłocznie oznacza bez zbędnej zwłoki. Proszę nie mylić terminu "niezwłocznie" z "natychmiast".
[/cytat:3ttu2yjr]
Dziękuję za uświadomienie.

Mam pytanie czy jeśli chce zeby mojego chlopaka przewieziono do innego ZK to co mam zrobic?? Zeby byl blizej miejsca zamieszkania jak wyglada taki wniosek i do kogo sie go wysyla?? Prosze o odpowiedz...

Powrót