Transport zakupionego towaru i wyładunek pod wskazany adres.

• Autor wątku Autor wątku davout
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

davout

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam, mam pytanie do forumowiczów.

Zakupiłem płytki ścienne oraz podłogowe w okolicznym sklepie, koszt płytek przekracza 10tys zł, z racji na kwotę, transport do klienta gratis. Dziś byłem się spytać sprzedawcy, czy przy dowozie paletę, na której umieszczone będą kafle dostaję gratis, jest do zwrotu czy muszę dopłacić, na co uzyskałem odpowiedź, że nie dostanę palety, a płytki muszę wyładować i ułożyć sobie samodzielnie. Niezmiernie mnie to zdziwiło, bo według mojego rozumowania przewoźnik ma obowiązek dostarczyć towar pod wskazany przeze mnie adres, nie na pakę samochodu.

Czy rozładunek zakupionego towaru leży w gestii sklepu, czy jest to mój obowiązek? Paleta będzie się składała z wielu paczek o wadze nie przekraczającej 30kg.

pozdrawiam

Zawarta była jedynie ustna umowa, oraz zadatek w kwocie 200zł.
Przyszedłem właśnie dogadać szczegóły i otrzymałem zaskakującą odpowiedź.
Dokładniej ujmując, sprzedawca poinformował mnie, że kierowca nie jest w stanie sam wyładować całej palety kafli i trzeba je od niego odbierać i układać, co kłóci się z wcześniejszymi ustaleniami, które mówiły o transporcie płytek na posesję, nie do busa przed domem.

Nie, niby na jakiej podstawie?
Jakie przepisy regulują dostawę towaru do klienta jedynie na podstawie faktury imiennej? Nigdzie w internecie nie mogę znaleźć regulaminu sklepu.

Transport na posesję nie jest równoznaczny z rozładunkiem na posesji. Kierowca może ci dowieźć do bramy (lub wjechać na posesję) i umożliwić rozładunek.

loco1 napisał:
Tresc zawartej umowy.

Rozumiem, że jest Pan stałym bywalcem forum i przez oszczędność zużywania się klawiatury stara się specjalnie nie rozpisywać, ale prosiłbym o rzeczowe odpowiedzi. Została zawarta jedynie umowa ustna, której nie mogę udowodnić.
Wydaje mi się, że trafiłem na odpowiednie forum i użytkownicy swoją wiedzą mogą na prawdę mi pomóc, tak więc proszę o pomoc, co w takim wypadku mogę zrobić? Nie mam możliwości wyładunku ani nawet pomocy kierowcy przy wyładunku.

pozdrawiam

Niezbyt wiele, skoro nie jest możliwe udowodnienie, że umówiliście się na transport i rozładunek.
Możliwość wyładunku masz. Np. samodzielnie, lub przy pomocy znajomych, przyjaciół, wynajętych pracowników...

proszę o pomoc, co w takim wypadku mogę zrobić? Nie mam możliwości wyładunku ani nawet pomocy kierowcy przy wyładunku.
Zatem np. wynajmij kogos do pomocy.
Na podstawie przepisow prawa nic nie mozesz zrobic.

Dziękuję obu Panom za pomoc, nie sądziłem, że tak szybko zastanę odpowiedź.

Temat uważam za zamknięty, pozdrawiam

Powrót