Transport zwierząt. Facebook.

• Autor wątku Autor wątku Meri90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Meri90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Postaram sie możliwie krótko i rzeczowo.
Prosze o porade.
W czwartek 10ego postanowilam skorzystac z uslug firmy do przewozu zwierzat by przewiezli mi kota ze Szczecina do Krakowa.
Znalazlan firmę X na facebooku. Napisałam wiadomosc. Otrzymalam odpowiedz o 3 możliwych terminach. Piatek 800zl, sobota 570, niedziela 450. Dostalam o 17 info ze mam czas do 19 by podjac decyzje bo cena wzrosnie po 19.
Po 18 zapytalan czy moge dac znac kolo 20 bo dopiero prace skończyłam a chcialan sie z mezem skonsultowac. Dostalam info, ze tak ale cena moze sie wahac od 40-50 zl bo to zależne od PKP.
wiec o 19 napisalam ze decyduje sie na sobote.
Pani wyslala mi info ze jej córka pojedzie w trasę pociągiem. Dostalan jej nr telefonu.
Po 10minutach zadzwoniłam w celu przebukowania rezerwacji na niedziele (maz mnie o to poprosil ponieważ bylo taniej)
Pani powiedziała ze sie udalo. Cena wyszla 520zl. Niestety niewiele taniej...
Wtedy znajoma zadzwonila ze mi przywiezie kota.
Niezwlocznie zadzwonilan uprzejmie pytajac czy jest szansa rezygnacji i przepraszajac za zamieszanie.
Pani napisala na fb ze tak, ale za 250zl !!!
Zapytalam dlaczego tak duzo ?
W odpowiedzi usłyszałam ze zwrot kosztow za bilet od pkp i prace dwoch osob przez 4 godziny, oraz kwota zwrotu w ich firmie....
(Rodzinny biznes).
Zadzwonilam na pkp. Kwota 15% za zwrot. Poprosilam wto takim razie o skan biletow i cen ktore zakupili ze wysle im za fatyge i bilety ok 50zl.
Panstwo napisali ze jeden bilet zostal wyku piony (z ich zdjec wynikalo ze ten pierwszy ktory byl na sobote zarezerwowany o 19).
Reszta zdjęć to jakies dziwbe urywki bez ani jednej kwoty pienieznej.
Napisali ze nie maja obowiazku pokazywac mi kosztorysow itd. I powiedzieli ze jesli nie wysle pieniędzy DZISIAJ (czwartek) to sprawa trafi do sadu i beda rzadac ODSZKODOWANIA !

Kilka faktow :
-nie maja zadnych moich danych poza imieniem nazwiskiem i nr telefonu
-ja nie mam zadnych ich danych poza nr telefonu i nazwiskiem corki oraz konto bankowe
-na funpage na facebooku nie maja zadnych mozliwosci wystawiania ocen, nie maja regulaminu, podana jest strona www ktora nie istnieje.
-to ja probowalan dac im 50zl za NIE WYKONANIE uslugi z ktorej zrezygnowalam 10 minut po teoretycznym zakupie biletow (ktorych prawdopodobnie nie zakupili...)

Czy maja prawo ciagac mnie po sadach z powodu takiej bzdury ?
Jakie prawo mam ja ?
Co o tym myslicie ?

Napisz im ze jako konsument masz prawo odstąpić do 14 d i od zawarcia umowy a w braku poinformowania przez nich - do roku. Państwo nie przedstawili Ci wymaganych prawem informacji które powodować by mogły wygaśnięcie prawa do odstąpienia - w związku z czym z niego skorzystalaś.
Przykładowo - na rozpoczęcie natychmiastowe świadczenia usługi muszą uzyskać twoja wyraźną zgodę informując Cię o tym ze w związku z tym tracisz prawo odstąpienia. Na bank tego nie zrobili... :)

Tyle.

Ostatnia edycja:
wolfmat napisał:
Napisz im ze jako konsument masz prawo odstąpić do 14 d i od zawarcia umowy a w braku poinformowania przez nich - do roku. Państwo nie przedstawili Ci wymaganych prawem informacji które powodować by mogły wygaśnięcie prawa do odstąpienia - w związku z czym z niego skorzystalaś.
Przykładowo - na rozpoczęcie natychmiastowe świadczenia usługi muszą uzyskać twoja wyraźną zgodę informując Cię o tym ze w związku z tym tracisz prawo odstąpienia. Na bank tego nie zrobili... :)

Tyle.
Nie zrobili. Mało z tym znalazlam na internecie info osoby która korzystala z ich uslug i tez zostala wycyckana. Masakra...
Ciekawa jestem czy tylko nie zaloza sprawy. Bo jak tak to bede musiala jechac do warszawy az. A mam kawal drogi :/

Zasada ogolna mówi że, pozywa się w miejscu zamieszkania osoby pozwanej - wiec nie masz co się obawiać :)

Ps. Nie rób im żadnego przelewu - na nim będą Twoje dane i namiary. Nie ułatwiaj im roboty w dochodzeniu niesłusznie żądanych pieniędzy.

wolfmat napisał:
Ps. Nie rób im żadnego przelewu - na nim będą Twoje dane i namiary. Nie ułatwiaj im roboty w dochodzeniu niesłusznie żądanych pieniędzy.
Tymvardziej nie mam zamiaru dac im ani zlotowki. Kolejne negatywne opinie znalazlam o tych nadciągaczach.
A jesli rozprawa mialaby byc u mnie to smialo. Niech jada cala polske :)

Loco1 tak.
Odstąpiła od umowy, bo mogła - przepisy jej to umożliwiają.

Co do ciągania po sądach - każdy każdego może pozwać, taki urok cywilnych procesów :)

loco1 napisał:
A nie dostrzegasz tego?
Mają.

Ok. Ale czy maja szanse wygrac taka sprawe ? Czy pomimo tego ze nie wiedziałam jaka strata wiaze sie z rezygnacja z transportu oraz ze kwota 150zl zostala nieuzasadniona to... ?

loco1 napisał:
Dlaczego twierdzisz, że to jest umowa zawarta na odległość?

Bo przez fb. Poza tym ja nic nie podpisywalam ani zadnych pieniedzy nie wysylalam...

loco1 napisał:
@Meri90

Pytanie nie było do Ciebie. Ty nie znasz na to odpowiedzi.
Ok, aleale z Twojefo pkt widzenia, slusznie robia oczekujac odszkodowania i zadajac 150zl ?

Powrót