Transportowanie osadzonych

• Autor wątku Autor wątku marta222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
marta222

marta222

Stały bywalec
Odpowiedzi
900
Czy ktoś wie co trzeba zrobić i gdzie iść aby skazanego przenieść do wybranego zakładu karnego. Czy jest to możliwe i czy np nie przeniosą go na złość gdzie indziej?

Skazany ma prawo pisać do dyrektora placówki gdzie przebywa o zmianę miejsca odsiadki trzeba to jakoś mądrze motywować. Znam przypadek kiedy dyr.zakładu na prośbę matki ściągnął skazanego z zakładu oddalonego o 300 km. Próbuj gdzie się da rozmawiaj z wychowawcą z dyr.jednego i drugiego zakładu. W końcu coś wypłaczesz. Chyba ze skazany stwarza dużo problemów to w tedy mogą mu robić problemy.

Dzięki, tylko wiesz, niestety nie bardzo mam gdzie iść, w okienku kobieta mówi, że pierwsze słyszy, strażnik, że do wychowawcy, a adwokat, że mam list napisać, a jakiś gościu ze statystyk, że mam do działu transportu. Poza tym nie mogę tam się nigdzie dostać osobiście bo przy okienku jest właśnie ta kobieta co pierwsze słyszy i mnie nigdzie nie wpuści. Dobre nie? :D Mogę tylko stać i zaczepiać ludzi co tam wychodzą ale nie chcę pogarszać sprawy. A wychowawca jest nowy i strasznie nieprzyjemny. No nic, napiszę najpierw te listy no a później zobaczymy...

wychowawca to ma g...no do powiedzenia , napisz pismo ( wniosek , prosbę) do sądu penitencjarnego własciwego dla osadzonego i kopię ( razem z odrębną prosbą)tego pisma przeslij do czzk na rakowiecką w warszawie , a osadzony niech napisze pismo do swojego dyrektora , raczej uwzględniają takie prosby , o ile nie ma przeciwskazan ze względow bezpieczenstwa , no i trwa to do około poł roku

ok dzięki, tylko tę kopię mam wysłać do centrali w Warszawie?Czy to jest potrzebne gdy my jesteśmy na drugim końcu Polski?ja mam dwa pisma od osadzonego i od całej rodziny i te pisma chcę wysłać właśnie do komisji penitencjarnej czy dobrze?

tak , wyslij do warszawy , ponieważ :
1 - dyr. zk i tak konsultuje się z warszawą
2 - jak w sądzie penitencjarnym zobaczą dopisek " do wiadomosci czzk" to nie odłożą na podłogę, tylko zaczna załatwiac
3 - w czzk szybko reagują a "w polsce " to rożnie bywa ...

Na twoim miejscu najpierw poszłabym do dyrektora Zk tam gdzie siedzi to najprostrze i chyba pierwsze co powinnas zrobić w końcu to człowiek i nieraz nawet wyrozumiały. My pisaliśmy wszędzie i nic to nie dało a na odpowiedz czekalismy strasznie długo i wszyscy odpisywali ze są nie kompetetni w tej sprawie i decyzje może podjąć komisja penitencjalna.

ja napisałam od razu do sądu z prośbą o nie wysyłanie mojego męża do zakładu karnego poza warszawe, umotywowałam to tym że nie bede miała pieniążków zeby go odwiedzać, achce znim utrzymywać kontakt i chce zeby widywał sie z naszym dzieckiem. a moze jezeli ty napiszesz ze prosisz zeby przeniesli twojego meza do innego zakładu, bo z tego co pamietam ma problemy z nogą, i ze np tam nie daje sobie rady itp. to moze to pomoze, mi odpowiedz z sadu przyszla po 4 tygodniach, pozytywna oczywiscie, wiec moze warto spróbować.

Przeniesienie bliżej miejsca zamieszkania!!

Mój chłopak chciały napisac o przeniesienie bliżej miejsca zamieszkania nie wiem na jaki adres napisac.Znajduje sie w ZK w Strzelcach Oposkich jest na p2:)jezeli ktos zna adres to prosila bym aby pozostawil na forum wiadomosc mi z gory dziekuje:):*

My pisalismy w tej sprawie do centralnego zarządu służby więziennej, do Beaty Kempy

witam ja też pisałam jednoczesnie napisałam do dyrektora zk i do warszawy pomogło teraz jest w zk sztum ale na pismie ma przeniesienie do białegostoku tylko ze na sierpień więc napisałam ponownie o przyspieszenie przeniesienia czekam teraz na odpowiedz próbuj

a podaly byscie mi adres dokladny do tego centrum sluzby wieziennej?? :) z gory dziekuje :*

Witam!! Moj maz rowniez jest w ZK w Strzelacach Opolskiech ale z tego co juz sie zdazyl zorienowac to po sprawie bedzie odsiadywal wyrok wlansie tam a to jest 100km od miejsca zamieszkania, wiec ciezko bedzie z widzeniami itp. w linku ktory zostal podany jets adres Centralnego Zarzadu Sluzby Wieziennej ale pytanie: do kogo bezposrednio pisze sie taka prosbe o pzreniesienie blizej?? padlo tez nazwisko Beata Kepa to jest Pani ktora sie tym zajmuje??? ma P1 ale sam wychowawca dziwi sie dlaczego skoro pierwszy raz karany a na komisje staje sie tam co pol roku o zniany podgrupy! tak jest wszedzie??

Takie pismo wystarczy zaadresowac do CZSW (oczywiscie nie pisac skrotem lecz pelna nazwe) i wtedy opisac swoj problem. Jak dostana tam taki list to juz przekaza go odpowiedniej osobie, i na niego odpowie konkretny pracownik CZSW, pismo o przeniesienie proponuje napisac najpierw do Dyrektora i dopiero wtedy ewentualnie do CZSW.

ale jak to wszystko w praktyce wygląda?Są jakieś obowiązujące zasady w umieszczaniu skazanego?Czy po prostu-mieszka i rodzinę posiada w Wejherowie,a karę odbywa np w Poroninie :?: :wow:

bl1tz1 u mnie tez wlansie jest w tym problem tylko ze odemnie do strzelc opolskich jest 180 km moze nasi faceci sie znaja heh moj tez jest jednak na p1 a myslalam ze na p2 kiedy hehe:P:P:)pozdrawiam

Kasiorkowa!! w ZK nr 2 ?? jesli tak to moze maja spacery razem i znaja sie!! moj czeka tam na sprawe 17 lipca a potem to nie wiem!! ale wiem juz co mamy robic! za co dziekuje! jade teraz do niego w niedziele pierwszy raz! ale ten ZK ma jede + bo moze dzwonic codziennie nawet a wczesniej tylko 2 razy w tygodniu! oczywiscie w innym AŚ.

bl1tz1 moj jest w zk nr 1 twoj napewno jest na p2 a moj ma p1 niestety ale pracuje i jest dobrze narazie na widzenia nie moge jezdzioc ale wychowawca powiedzial ze moze w lipcu albo na poczatku sierpnia mnie wpisze na liste bo niemogl wczesniej bo jestem niepelnoletnia =/:(ale ciesze sie z kazdego listu i telefonu narazie hehe:P pozdrawiam

Powrót