Tranzakcja na allegro

• Autor wątku Autor wątku olafffff
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olafffff

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam!! Wystawilem na allegro aukcje sprzetu x aukcja byla grzecznowsciowa kupujacy wylicytowal za kwote ktora wlascicielowi nie odpowiadala i niestety powiedzial ze nie sprzeda i tu pojawil sie problem bo teraz ja jestem odowiedzialny za aukcje. Umuwilem sie z kupujaycm ze sprawe zalatwimy inaczej ze ja w ramach rekompensaty wysle mu inny towar.I tu powstaje pytanie jaka umowe powinnismy spisac aby kupujacy nie mial do mnie zadnych dalszych roszczen?? (chcemy zalatwic sprawe polubownie).czekam na odpowiedz. Pozdrawiam

Myślę, że wystarczy oświadczenie kupującego, że zgadza się na takie rozwiązanie i nie będzie miał dalszych roszczeń

A co jeżeli sprawa trafi do sądu?
Jeśli aukcja jest grzecznościowa i rzeczywisty właściciel sprzętu x nie chce go sprzedać po tej cenie.
Jakie grożą konsekwencje jeżeli jest to dosyć niska kwota 50-100 zł.

Jeśli kupujący na piśmie zgodzi się na obustronne odstąpienie od umowy, na warunkach które uzgodnicie to nie ma podstaw do powództwa.

A jeżeli się nie zgodzi ?

Jeśli nie jest Pan pełnoletni to praktycznie nie powinien ponieść Pan żadnych konsekwencji. Natomiast jeśli nie to kontrahent w powództwie cywilnoprawnym mógłby dochodzić swoich praw, ale przy małej kwocie jest to nieopłacalne i bardzo rzadko praktykowane.

Powrót